Aggregátor

Hogyan válasszak Heron áramfejlesztő gépet? Milyen üzemanyaggal működjön, inverteres legyen, 1 fázisú vagy 3 fázisú legyen az aggregátor, esetleg kerekeken guruljon? Többek között ezekre a kérdésekre is segítünk választ adni.

Heron benzines áramfejlesztő aggregátor előnyei

Heron aggregátor

Ha mobil áramfejlesztő a cél, a legjobb döntés a benzines áramfejlesztő, mert benzint mindenhol lehet kapni, és kisebb súlyú mint a gázos, vagy a dízel áramfejlesztő.Bármilyen körülmények között is könnyen indítható! Ne emelgesse, húzza! Ha az áramfejlesztő keretére felszereljük a gumikereket, és a vonórudat, nem szükséges emelgetni a kb. 80 kg-os áramfejlesztő gépet.

Heron áramfejlesztő megvásárolható üzletünkben, vagy megrendelhető webshopunkban.

Inverteres vagy hagyományos aggregátor?

Heron digitális aggregátor előnyei

Heron inverteres aggregátor kis súly, kis méret

Ha fontos a kis súly és a kis méret. Hajókra, lakókocsikba a kis mérete miatt bármilyen kicsi csomagtartóba elfér. Kompakt tokozás, kisebb bőrönd nagyságú, teljesen beburkolva, műanyag házban. Utazáskor akár fektetve is szállítható. Ekkor le kell zárni a tanksapka lélegző nyílását. Ne felejtsük el majd kinyitni! Csak állítva üzemeltethető!

Súlya fele mint a hagyományos áramfejlesztő súlya. 17kg az 1000VA-s Heron digitális áramfejlesztő súlya. A mérete harmada, fele mint a hagyományos áramfejlesztő - 40x51x46cm

halk

Nagyon halk csendes! 58 dB a zajszintje 7m távolságról 70 dB helyett, (egy azonos teljesítményű Heron áramfejlesztő zajszintje)  a digitális áramfejlesztő motorjának. A Heron digitális áramfejlesztő zajszintje 10%-kal alacsonyabb a 200/14/EC európai szabvány által megadott zajszintnél!

kis fogyasztás

Kicsi a fogyasztása! 15%-al fogyaszt kevesebbet mint a hagyományos  benzinüzemű áramfejlesztő. A DGI-10SP modell egy tankolással (2,8L)  megszakítás nélkül akár 75%-os terhelés mellett 3 órán keresztül is üzemelhet!

kiváló áramminőség

Kényes elektronikai eszközökhöz is! A Heron inverteres áramfejlesztő kiváló áramminőséget, és stabil feszültséget produkál. A hagyományos berendezésekkel szemben 50%-al jobb a kimeneti feszültség minősége, ezért kényes eszközöket (pld. orvosi műszereket) is lehet róla üzemeltetni.

Intelligens fordulatszám-szabályozás! A digitális áramfejlesztő vezérlése a motor fordulatszámát mindig úgy változtatja, hogy a felvett terheléséhez igazodjék, így akár 40%-kal gazdaságosabb, mint a hagyományos áramfejlesztő! Az intelligens fordulatszám-szabályozás funkció kikapcsolható.

Egyszerűen kezelhető! A digitális áramfejlesztő leállító kapcsolóját csak On állásba kell rakni, és utána be kell rántani.

A Heron hagyományos, benzines aggregátor előnyei

Ha nagyobb teljesítmény kell mint 1000W, a Heron benzines áramfejlesztő a jobb megoldás. Ha 3 fázisú elektromos gépet akarunk üzemeltetni, csak a a hagyományos keretes, benzines vagy gázos áramfejlesztő jó a feladatra.

Egyfázisú vagy háromfázisú aggregátor kell nekem?

Egyfázisú Heron Benzinmotoros aggregátor

Egyfázisú Heron áramfejlesztő (220V-os) egyfázisú gépekhez való. Háromfázisú (380V-os) gépeket nem tudunk egyfázisú áramfejlesztő generátorról üzemeltetni.

Háromfázisú Heron Benzinmotoros aggregátor

Háromfázisú áramfejlesztő elsősorban a 380V-os fogyasztókhoz való. Egyfázisú fogyasztót is lehet rá kötni, de vigyázzon az egyfázisú (220V-os) fogyasztókkal a háromfázisú generátor esetében! Nem szabad asszimetrikusan terhelni!

Mit is jelent ez? Ha egy 5500VA-es 3 fázisú Heron áramfejlesztő generátorra rákötök egy 3 fázisú 4000W-os motort, vígan viszi, de ha egy 2200W-os 1 fázisú (220V-os) mezei sarokcsiszolót, leveri az áramfejlesztő biztosítékát, mert nem erre van kitalálva.

Csak akkor vegyünk 3 fázisú áramfejlesztő generátort, ha 3 fázisú gépeket használunk róla!

Mit tegyünk ha olyan gépünk van ami 1 és 3 fázisra is köthető?

Léteznek olyan háromfázisú készülékek, amik nem használják ki mind a három fázist. Erre jó példa a Herta „egy illetve három fázisra is köthető hegesztőtrafó. Ennél a készüléknél csak kettő fázis van bekötve. Nézze meg azt, hogy a készülék mind a három fázist használja-e? Ha csak kettőt használ, akkor csak az egyfázisos bekötést javaslom! Ha nincs a 3 fázisú áramfejlesztő generátor terhelése szimmetrikusan a 3 fázisra elosztva, nagyon megterheli azt, és ráadásul sokkal kevesebb villamos energiát lehet róla levenni.

Gázos vagy benzines aggregátort vegyek?

Avagy milyen előnyökkel jár a gáz üzemű áramfejlesztő?

 • Gáz üzemben kb. 50 % üzemanyag költség megtakarítás.
 • Nagyobb üzembiztonság a több fajta üzemanyagrendszernek köszönhetően. 95 –ös oktánszámú benzin mellett működhet még propán-bután gázról vagy tiszta propán gázról.
 • 23 kg-os PB palackkal üzemeltetve kb. 13 órás üzemidő.(függ a terheléstől)
 • Alacsonyabb károsanyag kibocsátása által óvja a környezetet. Károsanyag kibocsátása kilencszer kisebb, a vonatkozó szabványok által előírt értékeknél.
 • Gáz üzemre vonatkozó tanúsítvánnyal ellátott minőségi cseh termék, mely országos szervizhálózattal rendelkezik.
 • Tisztább üzemanyagnak köszönhetően a motor élettartalma sokkal hosszabb.
 • Ideális olyan helyeken ahol fontos szempont az áram előállításának költsége, a környezetbarát üzem, és az élettartam. Vezetékes és pb gázról is üzemeltethető a Heron gázüzemű áramfejlesztő. Földgázra kötve a Heron gázas áramfejlesztő üzemeltetési költsége olyan, mintha az elektromos fogyasztót a konnektorba csatlakoztatnánk.

Mindig van de! Hegesztőkészülék áramellátására nem használható a robbanásveszély miatt! Villamos ívhegesztő készülék áramellátására a robbanásveszély miatt nem alkalmazható a gázos áramfejlesztő!

A gázas áramfejlesztő többletköltségének (a gázas és benzines ára közötti különbség) megtérülési ideje kb. 122 üzemóra.

Milyen teljesítményű aggregátor kell nekem?

Milyen jellegű, és mennyi teljesítményű (hány wattos) fogyasztót tehetünk áramfejlesztő generátor kivezetéseire?

 • Számoljuk össze az áramfejlesztő generátor kivezetéseiről milyen és mennyi fogyasztót akarunk működtetni.
 • Milyen fogyasztókat kötünk rá?
 • Hogyan számoljuk ezen fogyasztók teljesítményét?
 • A felszorzott és összeadott teljesítmény alapján el tudjuk dönteni, melyik áramfejlesztőre van szükségünk!

Ellenállás fogyasztó – a rákötendő teljesítményt szorozd 1-el!

Az áramfejlesztő generátor kapcsaira ohmikus fogyasztó esetében a teljes névleges teljesítményt rá tudjuk kötni. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 1800W-nyi ellenállás típusú fogyasztót tudunk rákötni összesen. Minden esetben javasolt 10% a biztonsági rátartás a lehetséges terhelésingadozás miatt. Ha hosszabb ideig használjuk a fogyasztót célszerű csak 1600W-ot rákötni.

Ilyen fogyasztók az elektromos fűtés, elektromos sütő és tűzhely, hagyományos izzólámpa, hajsütővas, led. Az energiatakarékos izzó nem ellenállás jellegű fogyasztó!

Elektromos gép - a rákötendő teljesítményt szorozd 1,4-el!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira elektromos gépet kötünk szorozzuk meg a gép teljesítményét 1,3-al, plusz a 10% a biztonsági rátartás! Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 1400W-nyi elektromos gépet tudunk rákötni összesen. Az elektromotor tekercsén fellépő veszteségek kompenzálása céljából üzemeltetésükhöz az áramfejlesztőknek kb. 30%-kal nagyobb teljesítménnyel kell rendelkeznie a megadott teljesítménynél!

Kommutátoros motorral szerelt gép - a rákötendő teljesítményt szorozd 2-vel!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira kommutátoros motorral rendelkező gépet kötünk 2-szeres teljesítménnyel kell számolnunk. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 900W-nyi kommutátoros motorral szerelt gépet tudunk rákötni összesen. Az 1500W-nál nagyobb motor esetében javaslom a nagyobb 2 - 2,5-szörös többlettel számolást.

A sarokcsiszoló, fúrógép, elektromos láncfűrész, porszívó vagy háztartási robotgép indításához 1,5 - 2-szeres teljesítménytöbbletre van szükség.

Indukciós motorral rendelkező gép - a rákötendő teljesítményt szorozd 3-al!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira indukciós (aszinkron) motorral rendelkező gépet kötünk 3 -szoros teljesítmény kell. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 500- 800W-os aszinkron motorral szerelt gépet tudunk rákötni összesen. Az aszinkron (rövidre zárt forgórészű) motorok az úgynevezett nehéz indítású gépek, melyek indításához  az áramfejlesztő 3 - 5-szörös többletteljesítményére lehet szükség. Azoknak a fogyasztóknak az indításához amelyek már az indítástól kezdve terhelés alatt működnek 5 -10-szeres teljesítménytöbbletre lehet szükség.

Ilyenek a kompresszorok, fagyasztószekrények, házi vízműk, légkondicionálók.

Audiotechnika - a rákötendő teljesítményt szorozd 2-vel!

Audiotechnikai készülékek csatlakoztatása estén 2- szeres teljesítménytöbblet kell.

A televíziók, rádiók, cd-k, erősítők, vasalók, makrók, gyorsfőzőkannák az áramfejlesztő generátor 1,5 - 2-szeres teljesítménytöbbletét igénylik.

Hegesztőtrafó  - a max. teljesítményfelvételnek kisebbnek kell lenni az aggregátor névleges teljesítményénél!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira hegesztőkészüléket csatlakoztatunk, vegyük figyelembe a következőket: Az 5500VA és annál nagyobb teljesítményű áramfejlesztőkre szakaszos üzemű hegesztőkészüléket is lehet csatlakoztatni. A hegesztőtrafó maximum teljesítményfelvételének kisebbnek kell lenni az áramfejlesztő névleges teljesítményénél.

Ha csak a max. áramerősséget adják meg a hegesztőtrafó leírásában, számoljuk ki! Ha pld.: max. 16Amperes hegesztőtrafó áramfelvétele, akkor 220V x 16A = 3520W, elbírja a fenti 5500VA-s áramfejlesztő. A PB gázzal működő aggregátor ugyan elbírná akár a szakaszos üzemű hegesztőtrafó áramfelvételét is, de a robbanásveszély miatt ne használjuk hegesztésnél!

Gyorsan változó terhelés - a rákötendő teljesítményt szorozd 2-vel!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira nemlineáris (nagy határok között, akár gyorsan változó) terhelést jelentő fogyasztót kötünk, 2- szeres teljesítménnyel számoljunk! A zavaró jelenségek elsősorban ki-bekapcsoláskor jelentkeznek.

Ilyenek a számítógépek, szünetmentes áramforrások

Összefoglalva egy példával

Egy Heron 5500VA egyfázisú benzinmotoros áramfejlesztő 220V-os csatlakozójáról a következőket tudjuk üzemeltetni egyszerre:

 • 500W-os halogénizzó amit az áramfejlesztő szempontjából 550W-nak számolunk,
 • 800W-os sarokcsiszoló, amit az áramfejlesztő szempontjából 1760W-nak számolunk,
 • 500W-os ütvefúró, amit az áramfejlesztő szempontjából 1100W-nak számolunk,
 • Ez idáig 550 + 1760 + 1100 = 3410W
 • Hú! Ráfér még a 400W–os hűtő is a sörnek, ami az áramfejlesztő szempontjából 1600W-nak számolunk
 • Az áramfejlesztő generátor így 5000VA-ral van összesen terhelve, bírnia kell még hosszú távon is.

Táblázat az áramfejlesztők terhelhetőségéről fogyasztókkal

táblázat

Milyen hangos egy Heron aggregátor?

Ha a hangerősség is lényeges. Gyakran kérdezik hogy mennyire hangos a keretes illetve a kofferes Heron áramfejlesztő. A keretes Heron áramfejlesztő hangjának erősségét egy fűnyíróhoz tudnám hasonlítani. A kisebb 2300 és 2800VA generátor hangjának a nagysága olyan mint egy kisebb benzines fűnyíró hangja.A keretes nagyobb 5500, 6000 és 6500VA-s generátor hangereje olyan mint egy közepes benzines fűnyíró hangja.A kofferes Q-jelű 1000, 2000, és 2800VA-s Heron áramfejlesztő lényegesen halkabb. Hangját egy 50cm3-es kis robogóhoz hasonlítanám.

Cipeljem vagy kerekeken guruljon a Heron aggregátor?

Kerék és vonórúdVannak a kényelmi szempontok! - Tudom cipelni? Valamelyik 100kg-t is nyom. A megoldás: gurítsuk! Gumikerék és vonórúd kapható az áramfejlesztőkhöz.

Áramfejlesztőnk önindítós vagy berántós legyen?

Az önindító a Heron áramfejlesztő esetében csak kényelmi dolog, mivel hidegben is jól indul. Mindig le tud nyűgözni - majdnem mindig egy rántásra indul még a legnagyobb is. Az önindítós változatot a típusszámban lévő E betűről ismerjük meg: EGM-55 AVR-1E

Garancia Heron módra

 • 3 év garancia
 • Díjmentes első karbantartás
 • Teljes körű garancia
 • Nincs kötelező költségtérítéses beüzemelés
 • Országos szervizhálózat - 16 szervizpont ( 2014. novemberi adat és folyamatosan bővül) 
 • Cserekészülék biztosítása szükség esetén
 • 2000 üzemórás garancia
 • Referenciák

Címkék: 

Hasonló termékek