Fűrészlánc méretei

Ahhoz hogy meg tudjuk határozni, hogy milyen Stihl vagy Oregon fűrészlánc jó a láncfűrészre, ismernünk kell a fűrészlánc felépítését.

Milyen elemekből áll a fűrészlánc?

Ezeknek a fűrészlánc alkatrészeknek méreteit kell tudnunk ahhoz, hogy biztosan megfelelő fűrészlánc kerüljön a láncfűrész vezetőlemezére.

Fűrészlánc felépítése

fűrészlánc felépítése

  1. Láncszem összekötő vágóéllel
  2. Láncszem összekötő vágóéllel
  3. Láncszem összekötő
  4. Láncszem összekötő
  5. Láncszem összekötő
  6. Láncszem összekötő
  7. Láncszem

Fűrészlánc adatainak megállapítása

3 adat kell egy fűrészlánc kiválasztásához

Hány szemes a fűrészlánc?

Számoljuk meg a háromszögletű szemeket a láncon. (7.pont a képen) Vigyázat, a vágóél nem számít bele! A leggyakoribb szemű fűrészláncok a teljesség igénye nélkül: 44, 49, 50, 52, 55, 57, 60, 66, 72 szem

Milyen a fűrészlánc szemvastagsága?

Mérjük meg tolómérő segítségével a láncszem (7.pont a képen) vastagságát. 1,1mm, 1,3mm, 1,5mm, vagy 1,6mm-t kell mérjünk. Egyes láncvezető lemezeken ez az adat meg is található, csak le kell olvassuk. Stihl fűrészláncon, mégpedig a láncszemeken  ez az érték megtalálható, egy számjeggyel jelölik. A fűrészlánc mindegyik láncszemén, de csak az egyik oldalon található egy szám. Ha ez 1-es, akkor az a fűrészlánc 1,1mm vastag, ha 3-as akkor 1,3mm-es a fűrészlánc ami a láncfűrész gépünkön van, és így tovább.

Hány colos a fűrészlánc?

5 féle, 1/4”, 0,325”, 3/8”, 0,404” és 3/4”  láncméretű fűrészlánc létezik. Ebből kettő fűrészlánc méret  elterjedt Magyarországon. Ezek a 3/8”( 9,32 mm) és a 0,325” ( 8,25 mm) –os fűrészláncok. Pályafutásom során 1/4"-os lánccal egyszer-kétszer találkoztam, de 0,404” és 3/4”-os láncot még nem is láttam, hazánkban fehér holló kategória.

Mérjünk

osztásDe mit is jelentenek ezek az értékek? Mérjük meg tolómérő segítségével  A méret a három szegecs közötti távolság osztva kettővel. A láncszemet szegecsközéptől- szegecsközépig kell mérni. Kell a méréshez egy jó szem, és egy pontos tolómérő. A fenti két adat közül az egyiket kell mérnünk a fűrészlánc szemén: 9,32 mm vagy 8,25 mm, attól függően, hogy 3/8” 0, vagy 0,325”-os kiosztású lánccal van dolgunk.

Most már könnyedén megvásárolhatjuk a megfelelő fűrészláncot a láncfűrész gépünkre, csak azt kell mondani a Szerszámok Háza Szerszámáruházban, hogy:

Hány szemes, milyen vastag , hány colos fűrészláncot vegyünk?

Az oldalon bemutatott fűrészláncok kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.. A fűrészlánc adatait a csillagkerék és a láncvezető határozza meg. Választhat amerikai Oregon-t vagy a német Stihl láncot. Az Oregon egy jó minőségű fűrészlánc, ezt rakja a Makita is a láncfűrészeire. A Stihl lánc eredeti svédacél, Svédországban is gyártják. 

fűrészlánc

csendélet Stihl fűrésszel

Címkék: 

Hasonló termékek