Áramfejlesztő aggregátor hálózatba kötése

Heron aggregátor vezérlővel

Imádom a frappáns, jól megszerkesztett dolgokat. Az áramfejlesztő használatát is fel lehet turbózni - kössük hálózatba. Áramszünet esetén egy kapcsoló elfordításával le tudjuk választani a ház elektromos hálózatát az elektromos művek hálózatáról és az áramfejlesztőre tudjuk kapcsolni azt, vagy az áramfejlestőre szerelt automatika emberi kéz érintése nélkül megcsinálja helyettünk.

Mint mindenben, ebben is vannak buktatók. Az első az aggregátor kiválasztásánál.

Hálózatra kötött aggregátor 1 vagy 3 fázisú legyen?

Általában a villamosművek három fázist (3x1fázist) szolgáltat 3x 10, 16 vagy 20 amperrel.

A 3 fázisú fogyasztó egyenletesen terheli mind a három fázist. Ha fázisonként más-más, esetleg nagyon eltérő teljesítményt veszünk le az áramfejlesztő generátoráról, az egyenletlenül terheli, és nem tesz jót az áramfejlesztő berendezésnek. Míg az elektromos művek ezt a fázisonkénti más-más terhelést meg se érzi mert az össz fogyasztáshoz képest ez "molyfing" addig az áramfejlesztőt igen megviseli.

Alapelv az aggregátor kiválasztásánál: ha 1 fázisú fogyasztót használunk, akkor 1 fázisú áramfejlesztő generátor kell nekünk. Csak akkor válasszon 3 fázisú áramfejlesztő aggregátort, ha 3 fázisú gépet kell üzemeltetnie!

Kézi kapcsoló vagy automatika az áramfejlesztő bekötésénél.

Az áramfejlesztő bekötése kézi kapcsolóval

Figyelem!!! Csak villanyszerelő nyúljon hozzá az épület villamos rendszeréhez, házilag ne csináljuk!!! Az itt leírtak a villanyszerelőknek nyújtanak ötleteket és támpontot az aggregátor hálózatra kötésénél.

Az egyfázisú aggregátoron melyik a nulla és a fázis kivezetés?

Webáruházunkban Heron áramfejlesztőket forgalmazunk, így tanácsainkat kiegészítjük konkrétan erre a márkára vonatkozóan is: mindegyik Heron aggregátor lebegő nulla pontos. Mit jelent ez? Nincs effektív nulla pontja. Mérjünk! A föld és valamelyik kivezetésnél nagyobb feszültséget mérhetünk mint a másik kivezetésen. A nagyobb feszültségű kivezetést használjuk fázisként.

Milyen kapcsoló legyen az aggregátor hálózatba kötésénél?

Ganz KKM1-6006 tokozott 3 fázisú kapcsoló Egy egyszerű magyar Ganz KKM1-6129 tokozott 3 fázisú kapcsolót, vagy egy ezzel egyenértékű más gyártmányt pl. Ensto, Schrack termék valamelyikét. Ha van elektromos szekrény elegendő hellyel, akkor elég a doboz nélküli változat is. 

Figyeljen rá, hogy minimum 32 amperes és 3 fázisú legyen a kapcsoló! Nagyobb lehet, kisebb nem!

Fordítva kösse be a kapcsolót. Ebben az esetben kettő bemenetet és egy kimenetet lesz.

Figyelem! A fázist és a nullát szakítsa meg, csak azt kapcsolja a kapcsoló! A földet tilos megszakítani! 

Hova kössem a kapcsolót?

A villanyóra és a kismegszakítók közé.

Hogyan kössek be egy 3 fázisú rendszerbe egy egyfázisú áramfejlesztőt?

Bekötés, csak a Ganz KK 6006 kapcsolónál

         Kapcsolási rajz

 • Csak a fázist kapcsoljuk, a nulla és a földelés nincs megszakítva.
 • A kapcsoló 1-es állásában zárt érintkezők: 2 - 3 és a 6 - 7 és 10 - 11
 • A kapcsoló 2-es állásában zárt érintkezők: 2 - 1 és a 6 – 5 és 10 - 9
 • Más gyártmány esetében más az érintkező sorszám, és a kiosztás
 • A 2 - 6 - 10 kivezetést a lakás illetve a ház kismegszakítóira kösse.
 • A 3 - 7 - 11 kivezetésekre kösse az eredeti bejövő villanyóra kivezetéseit.
 • Az 1 - 5 - 9 kivezetést összekötve az aggregátor fázis kivezetésére.

Mire kell figyeljek az áramfejlesztő bekötésénél?

A bekötés előtt kapcsoljuk le a biztosítékokat a mérőóránál, és ellenőrizzük le fáziskereső ceruzával.

Csak réz kábelt használjon!  Ha sodrott  rézkábellel köti be a Heron áramfejlesztő generátort, a kötéseknél használjon érvéghüvelyt!

Egy E-ON hálózatra kapcsolt fogyasztókra kapcsolt generátort csupán akkor kapcsolhat be, ha az előzetesen az áramszolgáltató felé bejelentette, és azzal kapcsolatos jóváhagyás megtörtént!

Áramfejlesztő telepítése

Figyeljen rá, ha az áramfejlesztő zárt térben üzemel

 • Zárt térben csak benzines vagy diesel áramfejlesztő generátort használjon! (gázost nem szabad!) Oldja meg az áramfejlesztő motorjának a kipufogógáz elvezetését, és a szellőzést! A gázüzemű áramfejlesztő üzemeltetése zárt térben tilos! Ha zárt térben üzemelteti az áramfejlesztő generátort, a helység legalább 4m2-es legyen,
 • Legalább fél m2-es szellőző felület legyen – ezek az áramfejlesztő generátorok nagyon hamar ki tudják szippantani a kis helységből az oxigént.

Az áramfejlesztő kipufogógáz kivezetéséről gondoskodjunk, mégpedig a következőképpen:

 • Az áramfejlesztő kipufogójának 1 colos kivezetésére bilinccsel tudunk bevágott csövet rögzíteni. Erre a csőre kössünk a kocsiknál is használt fémszövetből készült kipufogó toldó csövet, amit mindjárt a csatlakozás után bővítsük fel minimum 100mm-es átmérőre. Ilyen átmérővel már az áramfejlesztő generátortól pár méter távolságra el tudjuk vezetni a kipufogógázt, anélkül, hogy lefojtaná az áramfejlesztő motorjának a teljesítményét.
 • Csak acél csövet használjon, az alu nem bírja ki az áramfejlesztő motorjának a hőterhelését. Flexibilis acél cső is lehet.
 • Figyeljen az összeillesztésekre!
 • Szereljen fel egy szénmonoxid jelzőt. Ne tegye magasra, maximum derékmagasságba.

Figyeljen a következőkre, ha nyílt téren van az áramfejlesztő:

Fedett helyen legyen, ne érje eső! A hosszabbítót sem hagyjuk kint az esőben. Az áramfejlesztő generátort ne süsse a nap. Ez főleg nyáron a rekkenő hőségben nem használ egyetlen gépnek sem.

Hogyan használjam az áramfejlesztő generátort?

 1. Mielőtt rákapcsoljuk az áramfejlesztő generátorra a terhelést, melegítsük be. Az áramfejlesztő aggregátor 2-3 perc terhelés nélküli járatása elegendő.
 2. Kapcsoljunk le lehetőleg minden fogyasztót.
 3. Kapcsoljuk át 2-es állásba a kapcsolót, és újra rákapcsolhatjuk a fogyasztókat.
 4. Lekapcsolás előtt az áramfejlesztő generátort hagyjuk terhelés nélkül menni 1-2 percig, azaz hűtsük le.

Áramfejlesztő bekötése Heron indító elektronikával

A Heron automata áramfejlesztő generátor használata előttvezérlőegység

használati utasítás

Csak Heron áramfejlesztő esetében! Olvassa el az aggregátor és az áramfejlesztő  vezérlő elektronika használati utasítását! A Heron áramfejlesztő automatika rendelkezik a szükséges CE tanúsítvánnyal.

próbaüzem

Az áramfejlesztő bekötése előtt csináljon próbaüzemet!

Ellenőrizze, hogy az áramfejlesztő vezetékei és a csatlakozásai hibátlanok és sérülésmentesek!

elhelyezés

Az aggregátor lehetőleg vízszintes, egyenes alapon álljon. Tűzveszély és a jó szellőzés miatt működés közben az aggregátort az épületektől, gépektől legalább 1-2m távolságra helyezzük el! Az áramfejlesztő generátort csak esőtől, hótól védett, száraz helyen szabad használni. Az aggregátort elsősorban kültéren helyezze el, a zaj, füstgázelvezetés, és a megfelelő mennyiségű levegőigény miatt.

Figyeljünk rá, hogy gyerek és állat ne menjen az aggregátor közelébe, mert égési sérüléseket okozhatnak az áramfejlesztő forró alkatrészei, ill. fennáll az áramütés veszélye!

A kezelőnek tudnia kell, hogyan lehet a leggyorsabban kikapcsolni az áramfejlesztő motorját, és ismernie kell a kezelését.

A benzint csak jól szellőző helyen, és álló motorú áramfejlesztő generátorba töltsön! Mindig ellenőrizze, hogy jól zárta-e le az áramfejlesztő benzintankjának a fedelét. Ha kifolyt a benzin, az áramfejlesztő motorját csak akkor indítsa be, ha felszáradt, és a benzingőzök elpárologtak.

bekötés

Az áramfejlesztő hálózatra kötését kizárólag szakképzett, az ilyen csatlakozások kialakításához megfelelő jogosultsággal és képesítéssel rendelkező villanyszerelő végezheti, aki ismeri a hordozható áramforrások jellemzőit, alkalmazását, biztonságtechnikáját, és az érvényes előírásokat!

Az áramfejlesztő bekötéséhez csak az érvényben lévő szabvány szerinti csatlakozót és csatlakozó aljzatot használjon!

A Heron áramfejlesztő generátoron földelt csatlakozás van, ezért ha lehetősége van rá okvetlenül földelje le az áramfejlesztő földelő kivezetését.

Mit ne tegyen a HAE-3-al szerelt aggregátorral?

 • Ne tegyen az áramfejlesztő motorjára, vagy közelében semmilyen gyúlékony anyagot!
 • Ne használja az áramfejlesztőt használatának ismerete nélkül!
 • Nem kezelheti az áramfejlesztő generátort gyógyszer, kábítószer, alkohol hatása alatt álló, illetve túlságosan fáradt személy!
 • Az üzemanyag betöltésénél, és a tárolt üzemanyagok közelében a dohányzás és a nyílt láng használata tilos és robbanásveszélyes!
 • Ne használja az áramfejlesztő generátort zárt vagy szűk helyen, megfelelő szellőzés és friss levegő utánpótlás nélkül! 

Áramfejlesztő bekötése Heron indító elektronikával

Heron automata aggregátor használata

 1. Ellenőrizze, hogy az aggregátor vezérlődobozán lévő piros vészleállító gomb be van nyomva.
 2. Ellenőrizze a biztosítékok épségét.
 3. Ellenőrizze az áramfejlesztő motorjában az olaj- és az üzemanyagszintet, ha szükséges töltsön utána.
 4. Megfelelő keresztmetszetű és csatlakozású vezetékkel kösse össze az áramfejlesztő generátort az elektromos hálózattal.
 5. Az áramfejlesztő dugalján keresztül csatlakoztassa a ház hálózatára az automata biztosítékokra.
 6. Itt is ügyeljen a megfelelő vezeték keresztmetszetre. A fogyasztók lekapcsolt állapotban legyenek.
 7. Ellenőrizze az áramfejlesztő túlterhelésvédőjét. A túlterhelésvédőnek felkapcsolt állapotban kell lenni.
 8. Vegye ki az áramfejlesztő generátorból az indítókulcsot.
 9. Oldja ki a stop gombot.
 10. Hálózati áramellátás esetén a hálózat meglétét jelző lámpák világítanak, a fogyasztók áram alatt vannak.
 11. Kapcsolja be a fogyasztókat, végezzen el egy tesztet.
 12. Kapcsolja le a villanyórán a főbiztosítékot. A beállított idő után az áramfejlesztő motorja elindul, és bemelegedés után átveszi a fogyasztók áramellátását. 
 13. Kapcsolja vissza a biztosítékokat. A berendezés az előre beállított idő után lekapcsolja magát a fogyasztókról, és visszakapcsol hálózati üzembe. A motor lehűtés után leáll, és készenléti üzembe helyezi magát. A készülék üzemkész.
 14.  A vezérlő energiaellátásáról és a motor indításáról a beépített akkumulátor gondoskodik. Ennek folyamatos töltése és túltöltés elleni védelme mind hálózati, mind generátor üzemben megoldott.

Aggregátor használata kézi indítással

Amennyiben valamilyen oknál fogva az áramfejlesztő nem indítható automatikusan, lehetőség van kézi indításra is.

 1. Ebben az esetben kapcsolja ki a vezérlőt a stop gomb benyomásával
 2. Nyissa ki az üzemanyagszelepet és az áramfejlesztő használati útmutatója szerint indítsa el a készüléket

A HAE-3 áramfejlesztő vezérlő működése

áramfejlesztő vezérlőA HAE-3 típusú áramfejlesztő vezérlő egység készülék képes teljesen automatikusan vezérelni az áramfejlesztőt, így emberi felügyelet és beavatkozás nélkül, történik a teljes indítási - átkapcsolási folyamat áramszünet vagy fáziskimaradás esetén.

Mivel a HAE-3 vezérlős áramfejlesztő úgy van kialakítva, hogy beköthető a ház, vagy lakás elektromos rendszerébe, az áramszünetből csak 2 percet érzékelünk. Kiküszöbölhető az emberi mulasztás, nem szükséges emberi felügyelet. Az áramfejlesztő automatikája napi 24 órán át figyeli a villamos hálózat feszültségét és frekvenciáját és ha az előre beállított értéknél nagyobb eltérést tapasztal, lekapcsolja a hálózatot és elindítja az áramfejlesztőt.

Hálózati üzemben a Heron áramfejlesztő a becsatlakozáson keresztül átengedi magán a áramot, áramkimaradás esetén bontja a hálózati kapcsolatot, és átkapcsol generátor üzembe. A beépített vezérlőegység villamosan és mechanikusan is reteszelve van a hálózat és a generátor véletlen összekapcsolása ellen. Áramszünet esetén az előre programozott (0-4 perc) idő után kinyitja az áramfejlesztő üzemanyagszelepét és elindítja a készüléket.

A Heron aggregátor motorjának hidegindítója is teljesen automatikus, az indítási folyamat semmiféle emberi beavatkozást nem igényel. Az áramfejlesztő motorjának bemelegedése után (60-180 mp között programozható fel), az áramfejlesztő átveszi a villamos fogyasztók táplálását. A Heron áramfejlesztő vezérlő figyeli a generátorból kijövő áram paramétereit, a motorolaj szintet; vezérli a hidegindítót, önindítót, üzemanyag szelepet és akkor is tölti az áramfejlesztő akkumulátorát, ha az éppen nem üzemel.

Áramszünet végén az áramfejlesztő aggregátor vezérlő egység az előre beállított időtartam után (0-15 perc) visszakapcsolja a hálózati áramszolgáltatást, és a motor lehűtése után kikapcsolja a meghajtó motort. A Heron áramfejlesztő automatika gyártás közben be lett állítva a felhasználó által megadott adatok alapján. Az áramfejlesztő generátor kimenetein csak akkor van feszültség, ha a generátor működik.

Ha nem lett megadva előre beállított adat, az alábbi alapbeállítások érvényesek:

 • Indítás előtti várakozás: 0-240 mp, alapbeállítás: 60mp
 • Hálózat visszakapcsolási késleltetés: 0-15 perc, alapbeállítás: 30mp
 • Áthidalási idő indításkor: alapbeállítás: 103mp -  196mp
 • Hálózati feszültség alsó határa: 0-250 V, alapbeállítás: 200V
 • Hálózati feszültség felső határa: 100-400 V, alapbeállítás: 250V
 • Frekvencia alsó határa: 10-60 Hz, alapbeállítás: 45Hz
 • Frekvencia felső határa: 50-100 Hz, alapbeállítás: 54Hz

A HAE-3 vezérlős Heron áramfejlesztő karbantartása

Az áramfejlesztő vezérlő elektronika karbantartást nem igényel. Az üzemanyagból hosszabb állás után szennyeződések válhatnak ki, melyek dugulást okozhatnak a porlasztóban. A biztos indítás érdekében az áramfejlesztő generátort legalább havonta egyszer indítsa el, legalább 1 percre.

Címkék: 

Hasonló termékek