Áramfejlesztő aggregátor hálózatba kötése

Imádom a frappáns, jól megszerkesztett dolgokat. Az áramfejlesztő használatát is fel lehet turbózni - kössük hálózatba. Áramszünet esetén egy kapcsoló elfordításával le tudjuk választani a ház elektromos hálózatát az elektromos művek hálózatáról és az áramfejlesztőre tudjuk kapcsolni azt, vagy az áramfejlestőre szerelt automatika emberi kéz érintése nélkül megcsinálja helyettünk.

Mint mindenben, ebben is vannak buktatók. Az első az aggregátor kiválasztásánál.

Hálózatra kötött aggregátor 1 vagy 3 fázisú legyen?

Általában a villamosművek három fázist (3x1fázist) szolgáltat 3x 10, 16 vagy 20 amperrel.

A 3 fázisú fogyasztó egyenletesen terheli mind a három fázist. Ha fázisonként más-más, esetleg nagyon eltérő teljesítményt veszünk le az áramfejlesztő generátoráról, az egyenletlenül terheli, és nem tesz jót az áramfejlesztő berendezésnek. Míg az elektromos művek ezt a fázisonkénti más-más terhelést meg se érzi mert az össz fogyasztáshoz képest ez "molyfing" addig az áramfejlesztőt igen megviseli.

Alapelv az aggregátor kiválasztásánál: ha 1 fázisú fogyasztót használunk, akkor 1 fázisú áramfejlesztő generátor kell nekünk. Csak akkor válasszon 3 fázisú áramfejlesztő aggregátort, ha 3 fázisú gépet kell üzemeltetnie!

Kézi kapcsoló vagy automatika az áramfejlesztő bekötésénél.

Az áramfejlesztő bekötése kézi kapcsolóval

Figyelem!!! Csak villanyszerelő nyúljon hozzá az épület villamos rendszeréhez, házilag ne csináljuk!!! Az itt leírtak a villanyszerelőknek nyújtanak ötleteket és támpontot az aggregátor hálózatra kötésénél.

Az egyfázisú aggregátoron melyik a nulla és a fázis kivezetés?

Webáruházunkban Heron áramfejlesztőket forgalmazunk, így tanácsainkat kiegészítjük konkrétan erre a márkára vonatkozóan is: mindegyik Heron aggregátor lebegő nulla pontos. Mit jelent ez? Nincs effektív nulla pontja. Mérjünk! A föld és valamelyik kivezetésnél nagyobb feszültséget mérhetünk mint a másik kivezetésen. A nagyobb feszültségű kivezetést használjuk fázisként.

Milyen kapcsoló legyen az aggregátor hálózatba kötésénél?

Ganz KKM1-6006 tokozott 3 fázisú kapcsoló Egy egyszerű magyar Ganz KKM1-6129 tokozott 3 fázisú kapcsolót, vagy egy ezzel egyenértékű más gyártmányt pl. Ensto, Schrack termék valamelyikét. Ha van elektromos szekrény elegendő hellyel, akkor elég a doboz nélküli változat is. 

Figyeljen rá, hogy minimum 32 amperes és 3 fázisú legyen a kapcsoló! Nagyobb lehet, kisebb nem!

Fordítva kösse be a kapcsolót. Ebben az esetben kettő bemenetet és egy kimenetet lesz.

Figyelem! A fázist és a nullát szakítsa meg, csak azt kapcsolja a kapcsoló! A földet tilos megszakítani! 

Hova kössem a kapcsolót?

A villanyóra és a kismegszakítók közé.

Hogyan kössek be egy 3 fázisú rendszerbe egy egyfázisú áramfejlesztőt?

Bekötés, csak a Ganz KK 6006 kapcsolónál

         Kapcsolási rajz

 • Csak a fázist kapcsoljuk, a nulla és a földelés nincs megszakítva.
 • A kapcsoló 1-es állásában zárt érintkezők: 2 - 3 és a 6 - 7 és 10 - 11
 • A kapcsoló 2-es állásában zárt érintkezők: 2 - 1 és a 6 – 5 és 10 - 9
 • Más gyártmány esetében más az érintkező sorszám, és a kiosztás
 • A 2 - 6 - 10 kivezetést a lakás illetve a ház kismegszakítóira kösse.
 • A 3 - 7 - 11 kivezetésekre kösse az eredeti bejövő villanyóra kivezetéseit.
 • Az 1 - 5 - 9 kivezetést összekötve az aggregátor fázis kivezetésére.

Mire kell figyeljek az áramfejlesztő bekötésénél?

A bekötés előtt kapcsoljuk le a biztosítékokat a mérőóránál, és ellenőrizzük le fáziskereső ceruzával.

Csak réz kábelt használjon!  Ha sodrott  rézkábellel köti be a Heron áramfejlesztő generátort, a kötéseknél használjon érvéghüvelyt!

Egy E-ON hálózatra kapcsolt fogyasztókra kapcsolt generátort csupán akkor kapcsolhat be, ha az előzetesen az áramszolgáltató felé bejelentette, és azzal kapcsolatos jóváhagyás megtörtént!

Áramfejlesztő telepítése

Figyeljen rá, ha az áramfejlesztő zárt térben üzemel

 • Zárt térben csak benzines vagy diesel áramfejlesztő generátort használjon! (gázost nem szabad!) Oldja meg az áramfejlesztő motorjának a kipufogógáz elvezetését, és a szellőzést! A gázüzemű áramfejlesztő üzemeltetése zárt térben tilos! Ha zárt térben üzemelteti az áramfejlesztő generátort, a helység legalább 4m2-es legyen,
 • Legalább fél m2-es szellőző felület legyen – ezek az áramfejlesztő generátorok nagyon hamar ki tudják szippantani a kis helységből az oxigént.

Az áramfejlesztő kipufogógáz kivezetéséről gondoskodjunk, mégpedig a következőképpen:

 • Az áramfejlesztő kipufogójának 1 colos kivezetésére bilinccsel tudunk bevágott csövet rögzíteni. Erre a csőre kössünk a kocsiknál is használt fémszövetből készült kipufogó toldó csövet, amit mindjárt a csatlakozás után bővítsük fel minimum 100mm-es átmérőre. Ilyen átmérővel már az áramfejlesztő generátortól pár méter távolságra el tudjuk vezetni a kipufogógázt, anélkül, hogy lefojtaná az áramfejlesztő motorjának a teljesítményét.
 • Csak acél csövet használjon, az alu nem bírja ki az áramfejlesztő motorjának a hőterhelését. Flexibilis acél cső is lehet.
 • Figyeljen az összeillesztésekre!
 • Szereljen fel egy szénmonoxid jelzőt. Ne tegye magasra, maximum derékmagasságba.

Figyeljen a következőkre, ha nyílt téren van az áramfejlesztő:

Fedett helyen legyen, ne érje eső! A hosszabbítót sem hagyjuk kint az esőben. Az áramfejlesztő generátort ne süsse a nap. Ez főleg nyáron a rekkenő hőségben nem használ egyetlen gépnek sem.

Hogyan használjam az áramfejlesztő generátort?

 1. Mielőtt rákapcsoljuk az áramfejlesztő generátorra a terhelést, melegítsük be. Az áramfejlesztő aggregátor 2-3 perc terhelés nélküli járatása elegendő.
 2. Kapcsoljunk le lehetőleg minden fogyasztót.
 3. Kapcsoljuk át 2-es állásba a kapcsolót, és újra rákapcsolhatjuk a fogyasztókat.
 4. Lekapcsolás előtt az áramfejlesztő generátort hagyjuk terhelés nélkül menni 1-2 percig, azaz hűtsük le.

Címkék: 

Hasonló termékek