Gipszkarton szerelés

Avagy milyen szerszám szükséges a gipszkarton szerelésnél és hogyan kell azokat használni a gipszkarton felrakásnál?

Nézze meg az oldal alján található termékajánló filmet is!

Miért jó megoldás a gipszkarton?

A gipszkarton

A gipszkarton kivitelezése kevesebb kosszal jár mint a sima vakolat felhordása, csak a gipszkarton ragasztóhoz kell víz. Gyorsabb, hamarabb lehet átfesteni, tapétázni mivel sokkal hamarabb kiszárad a gipszkarton mint a rendes vakolat, ezért száraz vakolatnak is hívják. Rövidebb idő alatt megvan a gipszkarton felrakása, min a vakolat felhordása. Nem kell szakember a gipszkarton felrakásához, házilag is kivitelezhető, de ha mégis szakemberre bízzuk akkor is kisebb költség mivel a munka kevesebb időt vesz igénybe.

Milyen gipszkarton lemezt vegyünk?

Bármelyik gyártó, Knauf, Lafarge, Rigips stb. gipszkarton lemeze megfelelő minőségű. A 9,5mm és a 12,5mm vastagságú gipszkarton között nagyon kicsi az árkülönbség, így a 12,5mm vastag gipszkarton táblát ajánlom. Mennyezetre 12,5mm a minimum gipszkarton vastagság! Vékonyabbat ne tegyünk! Fürdőszobába, vizes helységekbe vízálló gipszkarton szükséges.

Gipszkarton tartószerkezet elkészítése

Fa vagy fémszerkezetet használjunk, de ragaszthatunk is

Ha gipszkarton válaszfalat készítünk, akkor mindenképpen fém tartószerkezetre tegyük. Ha csak takarjuk a falat a gipszkarton lapokkal, tehetünk fát tartószerkezetnek, vagy csak egyszerűen ragaszthatjuk is gipszkarton ragasztóval. Ha nagyon hullámos, rossz a felület, mindenképpen a gipszkarton ragasztás vagy a fémszerkezet az ideális megoldás.

Gipszkarton ragasztva

Csak kimondott gipszkarton ragasztóval dolgozzunk! A táblákat állítva, egymás mellé mint a téglát kötésbe tegyük. Pogácsákat csináljunk függőlegesen 3 sorba úgy 50 cm-re egymástól. Ügyeljünk a síkba illesztésre, csúnya ha az egyik gipszkarton tábla így, a másik úgy áll!

Gipszkarton faszerkezeten

A 2,5 x 4,5 cm vagy 4 x 6 cm stafli az ideális vastagság. Nem kell gyalult léc, gipszkarton alá elég a "szőrös" cserépléc is.

  1. Először a vízszintes párnafákat szavarozzuk fel alulra és felülre.
  2. A függőleges párnafákat kb. fél táblaszélességbe, azaz 60cm-ként dűbelezzük be. A 6mm-es beütődűbelek úgy 50cm-en kövessék egymást. Milyen fúrót használjak? További információk »
  3. A stafnik közé tehetünk hang és hőszigetelést is.
  4. Vigyázzunk, ha a gipszkarton alá kőzet vagy üveggyapotot teszünk, mindenképpen fóliázzuk le, és csak utána csavarozzuk fel a gipszkarton lemezeket. A fóliát tűzőgéppel rögzítsük.

Gipszkarton fémszerkezeten

A fémszerkezetre szerelt gipszkarton falborítás előnye az, hogy akármilyen rossz, hullámos lehet a fal, mert a szerkezetet az alapra, mennyezetre és az oldalfalakra rögzítjük.

méretre szabás

  1. Először a UW vízszintes gipszkarton profilokkal kezdjünk. (Az uw profil szára egyenes, és csak 4m-es hosszba létezik.)A gipszkarton profilokat lemezollóval tudjuk méretre szabni.
  2. Célszerű a gipszkarton váz fallal érintkező keret aljára öntapadós polifoam szalagot ragasztani. Megakadályozza a hang és hővezetést. Ezt kimondottan gipszkarton profilokhoz gyártják 30, 50, 75, és 100mm vastagságban. A tekercs hossza 30mm.
  3. Az aljzatra és a plafonra dűbelezzük le. Kb dűbelezés50cm-ként tegyünk 6, de inkább 8mm-es beütődűbelt. Az UW gipszkarton profilt toldani szabad.
  4. A dűbeleket úgy 50 centiméterenként tegyünk. Itt már felvetődik néhány kérdés: Milyen fúrót használjak? További információk » Milyen fúrógépet használjak? További információk »
  5. Ezekbe állítsuk bele függőlegesen a CW gipszkarton profilokat kb 60cm,re egymástól. (A cw profil szára visszagörbített, és sokféle hosszba létezik 50cm-es méretlépcsőkkel. Pl. a 2,7m-es belmagasságra 3m-es CW gipszkarton profilt vegyünk.)
  6. A CW és az UW gipszkarton profil találkozásánál fogassuk meg egy-egy gipszkarton csavarral. A sima gipszkarton csavar elég a profilok szereléséhez, nem kell az önfúró gipszkarton csavar. Előfúrni nem kell, bevágja magát. Toldani a CW profilokat lehet, de nem ajánlott.Mindkét gipszkarton profil létezik 50, 75 és 100 mm-es vastagságban. Ha nem akarunk elhelyezni a gipszkarton táblák alá szigetelést, válasszuk a legvékonyabb UW illetve CW profilt. Válaszfalnak a 75 vagy a 100mm-es gipszkarton profil a jó választás.

Általános gipszkarton szerelési szabályok

Legfontosabb szabályok

220V-os vezetékekCsak beltérbe használjunk gipszkarton lemezt! Ha mennyezetet is gipszkarton borítással látjuk el, először ezzel kezdjük. A gipszkarton táblák csatlakozását mindenképpen a függőleges CW tartószerkezet közepére tegyük.

Elektromos vezetékek a gipszkarton alatt

kötésbe csavarozzukHa 220V-os vezetéket vezetünk el a gipszkarton alatt egy védő gégecsőbe húzzuk, és min. méterenként rögzítsük. A kapcsolókat, konnektorokat, vezeték kötéseket  mindenféleképpen gipszkarton dobozba tegyük.

Ajtókhoz: gipszkarton profil

Ajtókhoz nem elég a CW gipszkarton profil, oda UA gipszkarton profilt tegyünk. Ez egy vastag u profil, ezt használjuk UA sarokvassal rögzítve 4 helyen ha a gipszkarton falba ajtót szerelünk. Az UA gipszkarton profil érjen fel a mennyezetig, úgy mint a CW gipszkarton profil. Ügyeljünk arra, hogy állítva, és kötésbe (mintha a téglát raknánk) csavarozzuk fel a gipszkarton lapokat. Ne legyenek kereszt hézagok!

Vizes helységekben

Vizes helységekbe a zöld színű vízálló gipszkarton lapokat szereljünk. Ha strapabíró falat szeretnénk pl. csempeburkolat alá, dupla gipszkartonlapot tegyünk. (Azaz, két gipszkarton lemez, egyik a másik után).

Gipszkarton szerelés szerszámok

letörjük

A gipszkartont egy éles késsel tudjuk vágni, darabolni. Az egyik oldalon átvágjuk a gipszkarton papírját, majd behajtjuk, és végigvágjuk a másik oldalon is.

gipszkarton darabolása

A szögben vágás is gyerekjáték a szögvonalzó segítségével. A szögmásolóval át tudjuk jelölni a gipszkarton lemezre a szöget és a méreteket.

gipszkarton vágása

Ha egy nyílást kell vágjunk a gipszkarton lemezbe gipszkarton fűrészt tudjunk használni. Az élesített fűrészlap heggyel merülő vágást (a lap közepén előfúrás nélkül kezdünk el vágni) csinálhatunk a gipszkarton lapban.

gipszkarton karcolása

Ha több azonos méretű csíkot kell vágnunk a gipszkarton táblából, lerövidíti a munkát az ív és párhuzamvágó készülék. Gipszkarton csíkokat és köröket jelölhetünk, illetve vághatunk a készülékkel. A gipszkarton rétegkarcolása vágókerékkel, vagy jelölése a tartóban elhelyezhető ceruzával. Ha a kívánt méret be van állítva a karcolókerék átvágja a gipszkarton papírját, és a szokásos módon letörjük a karcolás mentén. Ha a gipszkarton párhuzamjelölő és vágó fejét átfordítjuk, majd ceruzát teszünk az erre kialakított tartóba, párhuzamost jelölhetünk a gipszkarton lemezre.

kirajzolás

Ha átfordítjuk a támasztót a gipszkarton jelölőn, használhatjuk az eszközt gipszkarton körkivágóként is. A nagyobb kör alakú kivágások esetén a sugárt állítsuk be a száron található mm beosztás segítségével, majd rögzítsük. Válasszunk, a vágókerék segítségével vághatunk, vagy a ceruzával rajzolhatunk​​, amit majd átvágunk a dekopírfűrésszel.

gyalulás

Ha kell a vágott vagy tört széleket csiszolóvászonnal vagy gipszkartongyalu segítségével korrigálhatjuk a megfelelő formára. Fontos! A gipszkarton csatlakozó széleit 45°-ban, a vastagsága úgy 2/3-át gyaluljuk le!. A gipszkarton összeillesztéseinél a külső éleket 45 fokban le kell gyalulni, hogy a hézagoló gipsz jól hozzá tapadjon és ne repedjen meg a gipszkarton csatlakozásnál.

emelőpedál

Hogyan tartsuk akár egyedül a gipszkarton táblát a helyén, amíg fel nem rögzítjük? A megoldás a Wolfcraft emelőpedál és a gipszkartonlap rögzítőkészlet. Az emelőpedál használata azért fontos, hogy megemeljük illetve a helyére igazítsuk a gipszkarton táblát. Fontos, hogy a gipszkarton lemezt ne érintkezzen a földdel, így nem tudja felvenni az esetleges nedvességet a földről. A kellő helyzetben csavarozzuk fel a gipszkarton táblát.

Teleszkópos támasz

Kimondottan egy emberes gipszkarton szereléshez! A gipszkarton támasz és a rögzítő használatával olyan mintha 3 kezünk lenne.

rögzítjük

A teleszkópos gipszkarton támasszal és a rögzítőkészlettel a mennyezeten ideiglenesen fixálni tudjuk a gipszkarton lapot, amíg véglegesen oda nem csavarozzuk.

rögzítő bilincsek

A gipszkarton szerelő és rögzítő készlettel egyedül szerelhetünk gipszkarton lapot ferde oldalfalra és mennyezetre is. Segítségével egy másik személy nélkül lehetséges a gipszkarton lapok felrakása a mennyezetre és ferde síkokra is. Felcsavarozzuk a készletben lévő csavarokkal a műanyag rögzítőket, majd beemelve a gipszkarton lapot a fém fogantyús rögzítővel megakasztjuk. A teleszkópos támasszal felnyomjuk a gipszkarton táblát és véglegesen rögzítjük. A gipszkarton felcsavarozása után rögzítő bilincsek és a tartóvas gyorsan leszedhető és a következő gipszkarton lapoknál felhasználható.

Gipszkarton csavar

A gipszkarton csavart a gipszkarton váz anyaga szerint válasszunk. Létezik fához, fém gipszkarton profilhoz való sima és vastag fémhez (vasszerkezet és UA ajtóprofil) való önfúrós csavar. A csavar hosszúságát úgy válasszuk meg, hogy az 1/3 hossz legyen a gipszkarton vastagsága és 2/3 menjen bele a fába. Fém gipszkarton szerkezet esetében fele-fele legyen az arány. Az ideális eszköz a gipszkarton csavar behajtására a vezeték nélküli, elektronikus fordulatszám szabályozással ellátott akkus fúrógép. Az ideális eszköz a gipszkarton csavar behajtására az akkus fúrógép. A süllyesztett fejű gipszkarton csavarokat PH2-es bitfejjel kell behajtani. 3 féle gipszkarton csavarbehajtót ajánljunk: Az első egy távtartós olcsó megoldás. A távtartós bitfejet akkor válasszuk, ha kevés gipszkarton csavart kell behajtanunk. A második az állítható mélységstoppos bittartó. A harmadik a mélységhatárolós kuplungos bittartó. Létezik olyan speciális gipszkarton csavarbehajtó, amivel nagyon gyors a szerelés, de csak erre használható. További információk »

spaklival gipszeljünk

Minden gipszkarton lemezből készült sarkokra alumínium sarokvédőt tegyünk. Ragasszuk fel fugagipsszel. ( A gipszkarton sarokvédő 25 x 25 mm széles és 2m, 2,5m, és 3m-es). A negatív gipszkarton élekre papír élvédőt ragasszunk fugagipsszel. A nagy egyeletlenségek, esetleges lyukakat spaklival gipszeljük be.

glettvas

A gipszkarton fugák és csavarfejek eltüntetését kézi glettvassal csináljuk. A fugázógipszet spaklival, vagy glettvassal felhordjuk a gipszkarton lapok összeillesztéseinél, majd belenyomjuk az 5cm széles üvegszálszalagot és húzunk rá még egy fugázógipsz réteget. A negatív és pozitív gipszkarton sarokvédővel ellátott éleket is gipszeljük le.

csiszoló

A gipszkarton teljes átvonó glettelését a fuga teljes száradása és csiszolása után csináljuk. Ha gipszkarton csiszolás - nélkülözhetetlen a kézi csiszoló. A gipszkarton lemezen lévő gletteléseket csiszoljuk síkba még a teljes átglettelés előtt. A gipszkarton csiszolóra tegyük rá a csiszolóhálót, és egy kézzel is megfelelő intenzitással csiszolhatjuk a gipszkarton táblákat. Ha még mindig maradt felületi egyenetlenség, a gipszkarton újraglettelésével tüntethetjük el.

csiszoló készlet

A mennyezet csiszolására átalakíthatjuk a kézi csiszolónkat a teleszkópos rúdadapterrel. A teleszkópos nyélt a megfelelő hosszúságra beállítva, könnyen csiszolhatjuk a mennyezetre szerelt gipszkarton lapot. Hogyan csiszoljak gipszkartont porolás nélkül? Lehet pormentesen csiszolni még gipszkarton mennyezetet is. Mivel a mennyezet csiszolása meglehetősen kellemetlen a sok csiszolópor miatt érdemes a porelszívós kézi csiszolót használni gipszkarton szárazvakolatra. Bármilyen ipari porszívóhoz csatlakoztatható egy 3 m-es gégecsővel. A szívófejen szabályozható a beszívott levegőmennyiség.

kijelölő sablon

Miután befejeztük a gipszkarton táblák csiszolását, fúrjuk ki a vízszintes vagy függőleges elektromos kapcsoló, csatlakozó ajzatok és kötődobozok furatait. A gipszkarton doboz kijelölő sablonnal egyszerű a sorolható dobozok kijelölése. A megfelelő távolságokra lévő kijelölőfuratokkal és a beépített vízmértékekkel gyerekjáték a kijelölés. A kijelölt furatokat a megfelelő átmérőjű körkivágó segítségével készíthetjük el.

Az oldalon bemutatott szerszámok kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.

Mennyi gipszkartont vegyek?

Tájékoztató jellegű anyagszükségletek négyzetméterenként.

Válaszfalak

Álmennyezetek

            Szárazvakolat

Előtétfalak

Wolfcraft szerszámok gipszkarton szerelésnél

 

 

Címkék: 

Hasonló termékek