Fűrészlánc élezése, használata

Szerszámáruházunkban megrendelhető a láncélezés szolgáltatás. Több éves gyakorlat alapján adjuk a következő tanácsokat:

Milyen fűrészlánc van a motorfűrészemen?

furészlánc

Hány szemes a fűrészláncunk?

Ez 44 szemtől (ez való a 30cm-es vezetőlemezre) indul felfelé. A fűrészlánc láncszemekből (az a háromszögletű elem, mindegy hogy van-e rajta vágószem vagy nincs ) és átkötőkből áll (az átkötők a háromszögletű láncszemeket kötik össze).

Hány colos, azaz a láncszem furatai milyen távolságra vannak egymástól?

Az érték a három szegecs közötti távolság osztva kettővel. A láncszemeket szegecsközéptől- szegecsközépig mérjük és a mért érték felét vegyük. Számoljuk át colba. Magyarországon a 3/8 coll és a 0,325 coll a leggyakoribb. (1 coll = 25,4mm)

Milyen vastag egy láncszem?

Lehet 1,1mm, 1,3mm, 1,5mm és 1,6mm a vastagsága a fűrészlánc azon részének, amelyik a láncvezetőben csúszik.

Mire kell figyelni a fűrészlánc cseréjénél?

Figyeljen rá, hogy csak ugyanolyan méretekkel rendelkező fűrészlánc kerüljön a gépre, amit előzőleg használt, tehát az új fűrészláncnak illeszkedni kell a láncfűrész csillagkerekéhez , és a láncvezető vastagságához, és hosszához. A régi fűrészláncot csak megegyező paraméterekkel rendelkező láncra cserélje!

Hogyan növeljük meg a fűrészlánc élettartamát?

Munka után lazítsunk a láncon!

fűrészláncEngedjük ki a láncfeszítést a munka végeztével, és megduplázzuk a fűrészlánc élettartamát!

Miért mondok nemet, amikor kérik, hogy vegyek ki egy szemet az élezésre behozott láncból mert megnyúlt?

A láncot megfeszítve elkezdünk vágni a láncfűrésszel és a fűrészlánc nagy hőterheléstől megnyúlik. Vágás közben nagyon fel szokott melegedni a fűrészlánc, de ez így természetes. Megint megfeszítjük a láncot, és jól tesszük.  A fűrészlánc kihűl és összehúzódik, ha a munka végeztével letesszük a fűrészt.

Ha nem lazítjuk meg a láncot, akkor elnyíródnak a szegecsek és gyengül a fűrészlánc, így ezután nagyobb rá az esély hogy elszakad, és balesetet okoz. Ha újszerű a fűrészlánc (nincs megnyúlva, akár használt, akár nem) legtöbb esetben megvárható a méretre igazítás, de csak akkor, ha nincs megnyúlva és nem balesetveszélyes.

Ne hagyja nagyon elkopni a láncot!

Ne hagyja nagyon elkopni a láncot, úgy tovább tart!

Ilyenkor nem tudom érintő köszörüléssel megélezni, és elég sok anyagot kell levennem, sokkal gyorsabban elfogy a fűrészlánc éle.

Ha érdekli Önt, az üzletben nagyon szívesen a gyakorlatban is megmutatom, hogy élezze meg kézzel a fűrészlánc vágószemét, vagy az üzletben megélezem géppel. A láncélezés másnapra kész. A láncélezést kedvező áron vállalunk, a fűrészlánc árának töredékéért élezünk.

Mit csináljak, ha rosszul vág a láncfűrészem?

Élezze meg a láncot kézzel, vagy éleztesse meg!

Kézi reszelővel – ha van, sablont használva – húzza meg fűrészlánc vágó élét. A fűrészlánc maradhat a láncfűrész vezetőlemezén, a láncélezés elvégezhető a láncfűrészen favágás előtt. Minden harmadik ilyen kézi láncélezés után hozza be a láncot, és megélezzük géppel, ez megadja azokat a szögeket, amit a kézi élezéshez lehet szamárvezetőnek használni.

Hogyan élezzek fűrészláncot?

Rögzítsük a fűrészláncot

Ha kézzel élezzük, a fűrészlánc nyugodtan maradhat fent a láncfűrész vezetőlemezén. Rögzítsük a fékkel a láncot, hogy ne tudjon elmozdulni a láncvezetőn. Magát a láncfűrészt is érdemes az asztalon fixálni, hogy mind a két kezünk szabad legyen élezés közben.

Válasszuk ki a láncreszelőt

láncszem

Fontos a láncreszelő átmérőjének helyes megválasztása.

Az 1,1mm láncot 4mm-es reszelővel reszeljük, de amikor eljutottunk a láncszem feléig, érdemes áttérni a 3,5mm-es reszelőre.

Az 1,3mm-es vastagságú fűrészlánc élezéséhez 4mm reszelőt használjunk, az ennél nagyobb fűrészlánc élezése (1,5mm és 1,6mm-es) a 4,8mm vagy 5,2mm-es reszelővel végezhető. Lényeg az, hogy a reszelő átmérőjének 20%-a érjen a láncszem fölé.

A megfelelő élezősablon használata megkönnyíti a reszelő helyes pozícióban tartását.

Reszeljünk meg a láncszem élét

reszelő

Álljunk úgy a láncfűrész mögé, mint amikor vágunk vele. A tűreszelőt csak kifelé, előre tolva, és közbe egy negyed fordulatot pörgetve reszeljük a vágószemet, közben tartsuk be a szögeket. Visszafelé ne reszeljünk, csak előre egy irányban.

A reszelési szögek betartása fontos dolog. Az egyik szög a vízszintes 30 fok, és a láncvezető lapjához képest 90 fok. Ebben az állásban csak kifele élezzünk. Ha sablont használunk, azon megtaláljuk a segédvonalat, ami segít a megfelelő szögben tartásban.

Reszeljük le a magassághatárolót

mélységhatárolóA vágószem magassághatárolóját ( ez a kiemelkedés a vágóél előtt) reszeljük le úgy, hogy a fűrészlánc vágószemén lévő vágóél legmagasabb pontjánál kb. 0,6-0,7mm-el legyen alacsonyabb. Ha közel egy magasságban van vele, hiába éles a fűrészlánc, nem vág, ha nagyon nagy a különbség fokozottan megterheli a fűrészlánc szegecselését.

Stihl fűrészlánc táblázat

Az 1-es oszlop a különböző fűrészláncokhoz használható láncreszelő vastagságot mutatja. A 2-es oszlopba a láncreszelés szögét találhatjuk. A 3. oszlop a vágószem szögét mutatja. A 4. oszlop a fűrészlánc vágószemének legmagasabb pontja és az előtte lévő magassághatároló magasságkülönbsége mm-ben.

táblázat

Ha a láncreszelés közben betartjuk a fűrészláncunkhoz írt paramétereket, tökéletesen vágó fűrészlánc lesz az eredmény.

furészlánc

Címkék: 

Hasonló termékek