Áramfejlesztő használata

Heron áramfejlesztőA benzines (benzinmotoros) áramfejlesztő nagy segítség akkor, amikor elmegy az áram. Háztartásokban, irodákban és üzemekben folytatódhat a munka még áramszünet esetén is. Gondoljunk bele, ha nincs áram, nincs fűtés, mert a kazán szabályzó elektronikája árammal megy. Olyan feladattal is megbirkózik, mint a számítógépek, szerverparkok folyamatos és megbízható áramellátása. Az áramfejlesztő beköthető úgy is, hogy egy kapcsoló elkapcsolásával az áramfejlesztőről megy az egész ház áramellátása. Erről olvashatnak az áramfejlesztő hálózatba kötése oldalon.

A benzinmotoros áramfejlesztő első használatának és további üzemeltetésének is vannak jól körvonalazható szabályai. Vagyis: Hogyan használhatjuk megbízhatóan és sokáig az áramfejlesztőt?

A benzinmotoros áramfejlesztő első indítása előtti teendők

1. az áramfejlesztő motorjának feltöltése motorolajjal

Töltsön motorolajat az áramfejlesztő olajtartályába. (Sárga kupak fedi a betöltőnyílást az áramfejlesztő alján. Ez a sárga kupak egyben az olajszint ellenőrzésére is szolgál.) Az áramfejlesztő motorjába töltendő motorolaj mennyisége a kezelési útmutatóban benne van.

A webáruházunkban forgalmazott Heron márkájú keretes kisebb áramfejlesztő motorjába 0,6L olaj kell, a nagyobb áramfejlesztő már 1,1-1,3 L olajat használ. A "bőrönd" jellegű Heron áramfejlesztő motorjába 0,25-0,6L kell. Csak Heron esetében! Kb. akkor jó az áramfejlesztő olajszintje, ha éppen nem folyik ki az olaj a betöltőnyíláson. (Akkor, ha vízszintesen területen áll az áramfejlesztő.)

2. olajszint ellenőrzés

Mindenképpen ellenőrizzük le az áramfejlesztő olajszintjét a feltöltés után! Mégpedig a következőképpen:

 1. Ellenőrizzük, hogy vízszintesen álljon az áramfejlesztő.
 2. Töltsük bele az áramfejlesztő olajbetöltő nyílásán a motorolajat.
 3. Csavarjuk be az áramfejlesztő olajbetöltő sapkáját, ami egyben nívópálca is.
 4. Forgassuk meg az áramfejlesztő motorját a berántózsinórral. Elég egy húzás.
 5. Vegyük ki az áramfejlesztő olajsapkáját.
 6. Az olajsapkát töröljük szárazra, hogy később lássuk  az áramfejlesztő motorjának az olajszintjét a nívópálcán.
 7. Tekerjük be, majd ki. Ha kicsi az áramfejlesztő olajszintje, töltsünk még bele. A két jelölés között kell lenni az áramfejlesztő olajszintjének.

Milyen fajta motorolajat töltsek az áramfejlesztő motorjába?

A lényeg, ne keverjük

Az áramfejlesztő generátor motorjába az előírás az ásványi olaj. Lehet jobbat beletölteni, tehát fél szintetikust, vagy szintetikus motorolajat. A fent említett olajnál csak jobb minőségű legyen, és a lényeg: a motorolajat ne keverjük! A megmaradt motorolajat csak akkor egészítsük ki újjal, ha azonos gyártmányú és típusú! Üzletünkben jó minőségű, magas hőmérsékletet is tudó 10W30-as fél szintetikus motorolajjal töltjük fel az áramfejlesztő motorját. A Heron digitális (szürke) áramfejlesztő, SAE 10W40-es motorolajjal megy. Az összes többi Heron (kék) áramfejlesztő motorjába SAE 15W40 API SH-SG/CD-es motorolaj is elegendő.

Mit tegyek ha a benzinkútnál csak másfajta motorolaj van? Megvehetem-e?

Jobb lehet, kevesebbet tudó motorolajat azonban ne töltsünk az áramfejlesztő motorjába! A téli-nyári olajok jelölése a két táblázat kombinációjából ered. Pl.: egy SAE 15W40 viszkozitási osztályú motorolaj -20 oC-tól +45 oC környezeti hőmérséklethatárok között használható. Ez a táblázat nem csak áramfejlesztő generátorhoz használható. Összességében mondható, hogy kisebb számú motorolajra (pl. 15W40 helyett 10W30-ra, vagy 10W40-re) cserélhető a motorolaj.

Nyári motorolaj Téli motorolaj
SAE viszkozitási osztály Alkalmazási környezet hőmérséklethatára SAE viszkozitási osztály Alkalmazási környezet hőmérséklethatára
20 +25°C 0 W -35°C
30 +35°C 5 W -30°C
40 +45°C 10 W -25°C
50 +55°C 15 W -20°C
60 +65°C 20 W -15°C

3. Az áramfejlesztő feltöltése benzinnel

Töltsön benzint az áramfejlesztő üzemanyagtankjába! A 98-as, vagy a 100-as ólommentes benzinnel töltsük fel az áramfejlesztő tankját. Mivel az áramfejlesztő generátor motorja négyütemű, sima benzin megy bele, nem keverék!

4. Az áramfejlesztő generátor kezelőszerveinek ellenőrzése

 Benzincsap nyitva állásáról győződjünk meg. Az áramfejlesztő leállító kapcsolója megfelelő helyzetben, BE állásba legyen. A szívatót tegye rá. Az áramfejlesztő indításakor ne legyen terhelés alatt. Mit jelent ez? Vagy ne kössünk az áramfejlesztő kivezetéseire indításkor fogyasztót, vagy a áramfejlesztő generátorának kapcsolóját - ami egyben a biztosítéka is - kapcsoljuk le.

Az áramfejlesztő generátor indítása

Az áramfejlesztő generátor berántása

Ha nincs az áramfejlesztő akkumulátoros indítással ellátva, marad a berántás. Kézzel kísérje vissza a berántó fogantyút, ha beindult az áramfejlesztő motorja, ne engedje el azt! Szabadonfutó van rajta, így lesz ideje visszakísérni a áramfejlesztő generátor berántó fogantyúját. Ha így tesz (ez igaz mindenféle benzines gépre) a berántómű sokáig fog hibátlanul működni. Ha beindult az áramfejlesztő, úgy 5-10mp múlva vissza is tolhatjuk a szívatót. Hagyja hogy bemelegedjen az áramfejlesztő motorja. -  1-2 percet járassa az áramfejlesztőt és csak azután kapcsolja rá a fogyasztókat.

Mit tegyünk, ha lemerült az áramfejlesztő akkumulátora?

Hagyja benne a lemerült akkumulátort, és úgy indítsa a berántó zsinórral! Csak végszükség esetén üzemeltesse kivett akkumulátorral az áramfejlesztő generátort, mert ha véletlenül testre ér a piros pozitív vezeték tönkremegy!

Mit tegyek ha megszívta magát a benzinmotoros áramfejlesztő?

 1. Ne nyúljon a gyertyakulcs után!
 2. Vegye le a szívatót és adjon teljes gázt.
 3. Rántsa be, egymás utáni berántásokkal, hogy kidolgozza a sok benzint az áramfejlesztő. Ne rángassa, kísérje vissza az áramfejlesztő berántókarját. Ügyeljen arra, hogy a berántásokkal nagyjából egyenletes fordulatszámon pörögjön az áramfejlesztő főtengelye.

6-8 ilyen berántás után indulnia kell.

Miért nem indul az áramfejlesztő generátor?

Avagy mire nem gondoltam az áramfejlesztő indítása előtt?

 • Vízszintesen áll az áramfejlesztő? Nagy dőlésszög esetén nem tud megfelelően működni a karburátor.
 • Benzin legyen az áramfejlesztő tankjában! Egy kicsit idétlenül hangzik, de jártam már úgy, hogy beletöltöttem 2L benzint egy Heron 5500VA-es áramfejlesztő benzintankjába, és nem indult el. Ezek az áramfejlesztő generátorok munkagépek, ezért nagy a benzintank ülepítője. 3 literrel már elindult.
 • Régi az áramfejlesztő benzintankjában lévő benzin. Lásd lejjebb: A benzinmotoros áramfejlesztő használata fél év állás után
 • Ki van-e nyitva az áramfejlesztő benzincsapja?
 • Be van-e kapcsolva az áramfejlesztő gyújtáskapcsolója? Ez a nem önindítós Heron áramfejlesztő generátoroknál egy egyszerű kapcsoló az áramfejlesztő oldalán.
 • Van-e elég motorolaj a motorban? Ellenőrizzük az olajszintet. Ha kevés a motorolaj, nem indul be, mert letilt az elektronika.
 • Az áramfejlesztő szívatóját tegyük rá. Itt a close azaz zárva felirat az áramfejlesztő pillangószelepének a helyzetére utal, tehát ha az áramfejlesztő karburátorának a pillangószelepe zárva, akkor rajta van a szívató.
 • Ha ekkor sem indul az áramfejlesztő, vigyük szervizbe.

A benzinmotoros áramfejlesztő generátor bejáratása

Javaslom a bejáratást, habár egyes gyártók nem írják elő. A bejáratás lényege a terhelésmentes működés.

Töltsük fel a benzintankot, és járassuk az áramfejlesztőt, anélkül hogy fogyasztót kötnénk rá. Negyed tank benzin elfogyasztásával járassuk be az áramfejlesztő generátor motorját.

A benzinmotoros áramfejlesztő aggregátor üzemeltetése

csatlakozó aljzatok

Az áramfejlesztő oldalán több konnektort találunk. Ez egy pontból van kivezetve, tehát csak azért raktak többet, hogy több gépet, fogyasztót is tudjunk egyszerre használni elostó nélkül. Ne kelljen mindenféleképpen az áramfejlesztő működtetéséhez elosztó. Ebből az következik, hogyha hosszú hosszabbítót használunk, az áramfejlesztő egy csatlakozásáról is levehetjük az áramfejlesztő maximális teljesítményét.  

üzemórák

Az üzemórákat kísérjük figyelemmel! Ha a megvásárolt aggregátor nem rendelkezik üzemóra számlálóval, célszerű egy papíron írni az üzemórákat. A kötelező olajcsere (az első: 15 munkaóra után) Még mindig jobb megsaccolni naponként ha elfelejtette felírni a pontos időt, mint hónap végén vakarózni, vajon vajon mennyit mehetett az áramfejlesztő?

Ha Heron áramfejlesztőt vásárolt és nem ment az áramfejlesztő egy percet sem, akkor is 1 hónappal a megvásárlás után vigyük el az áramfejlesztő generátort a Heron szervizbe a regisztráció miatt, így 2 év lesz az áramfejlesztő garanciája. (Természetesen az áramfejlesztő többi szervizidőpontját is be kell tartani!)

karbantartás

Tanulmányozza át a benzinmotoros áramfejlesztő karbantartási ütemtervét. 

földelés

Földelje le az áramfejlesztő földelő kivezetését. Lehet földelés nélkül is használni a Heron áramfejlesztő generátort, de jobb ha megcsináljuk. Nem nagy dolog, 1 méter vezeték, hozzákötve egy fémrúd amit kézzel leszúrunk. Hegesztés közben csak földeléssel használja az áramfejlesztő generátort! Meg ha véletlenül el kezd zuhogni az eső, jó ha van földelés, azért 220-380V van az áramfejlesztő kapcsain, és a víz vezeti az áramot.

Ezt a történetet el kell hogy meséljem!  Van egy hentes haverom, egyszer kezembe nyom egy dekopírfűrészt, hogy javítsam meg, mert ráz. Még jó hogy rákérdeztem, hogy mikor ráz? Akkor, volt a válasz amikor a disznóvágásnál hosszába elvágja vele a röfi gerincét. Hát igen, a nedves helyen már a kétszeres szigetelés sem elég.

leállítás után

Az áramfejlesztő leállítása után zárja el a benzincsapot! Ejtőtartályos a Heron áramfejlesztő tüzelőanyag ellátó rendszere, és ha nem zárjuk el szállítás közben az áramfejlesztő benzincsapját, kicsöpöghet egy kis benzin. Nem nagy baj, csak foltot hagy és büdös benzinszag lesz.

12V-os kivezetés

A Heron áramfejlesztő 12V-os kivezetése felett találjuk a 12V-os biztosítékot. Az áramfejlesztő 12V-os kivezetése: piros a pozitív, fekete a negatív. Nem teljesen szabályozott, simított egyenáram!  Akkumulátort ne töltsünk vele! Használjunk az áramfejlesztő 220V-os kivezetésére kötött akkutöltőt.

motorolajszint

A Heron áramfejlesztő motorolajszint ellenőrző rendszerrel van ellátva. Ha az áramfejlesztő motorjába nincs, vagy kevés - azaz nem elegendő - a motorolaj az áramfejlesztő nem indul!

munka közben

Esőben ne használja! Meleg időben a munka végeztével járassa az áramfejlesztő motorját terheletlenül egy-két percet. Ez idő alatt lehűl az áramfejlesztő motorja, és csak ezután kapcsolja ki.

Ha a Heron áramfejlesztő önindítós, akkor figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk rajta a gyújtást, mert - ugyan úgy ahogy egy gépkocsinál - lemerül az áramfejlesztő akkuja.

Mennyit mehet kikapcsolás nélkül a Heron áramfejlesztő? Azt szoktam mondani, hogy a benzines áramfejlesztő olyan mint a személykocsi motorja. Az is benzines, négyütemű. Vezetünk 4-5 órát, és leállunk kinyújtózni fél órára. Az áramfejlesztő 15-18 órai folyamatos használata után nagyobb pihenőt javaslok!

fontos!

 • Járó motorú áramfejlesztő generátorba ne tankoljunk! Állítsuk le az áramfejlesztő motorját, és ekkor töltsük fel a benzintankot.
 • Vigyázzunk, hogy töltés közben ne menjen a forró motorra a benzin! Szervizeltünk már összeégett Stihl fűkaszát, mert töltés közben ráment a benzin a forró motorra és kigyulladt. Szerencsére senki sem sérült meg. De van más eset is amikor az ember nem gondol bele mit csinál.

Túl tudom-e terhelni a Heron áramfejlesztő generátort?

Nem. A Heron áramfejlesztő generátor biztosítéka a maximális áramot meghaladva leold, és miközben az áramfejlesztő motorja tovább megy, és nem szolgáltat áramot. Csökkentsük le az áramfejlesztő generátorra kapcsolt terhelést és nyomjuk vissza az áramfejlesztő generátor biztosítékát.

Az áramfejlesztő és a kényes fogyasztó (számítógép, szerver, kazán elektronika) Esetleg UPS?

Igen, az AVR szabályzó rendszerrel felszerelt Heron áramfejlesztő stabil áramot szolgáltat, ezért ráköthető szünetmentes táp, számítógép, és egyéb kényes fogyasztó.

 • A legkisebb keretes Heron áramfejlesztő kivételével (1100VA-es szinkron generátorral szerelt áramfejlesztő ) az összes Heron áramfejlesztő AVR feszültségszabályzó rendszerrel van ellátva.
 • A Heron AVR rendszer elektronikusan szabályozza a feszültséget és a frekvenciát. A feszültséget a gerjesztés beállításával, a frekvenciát a fordulatszám szabályzásával tartja a beállított értéken.

Nem egy Heron áramfejlesztő generátort adtunk el szerverparkoknak, internetszolgáltatóknak, számítógépes hálózatok üzemeltetésére. A Heron áramfejlesztő az otthoni kazán elektronikájának áramellátására is megfelelő, pedig az is igen kényes fogyasztó.

A benzinmotoros áramfejlesztő használata fél év állás után

Ha sokat áll az áramfejlesztő a fészerben (kb.: fél év), és a benzintank tele van benzinnel, öntse ki, és töltsön bele újat, tudniillik az ólommentes benzinben alkoholszármazékkal növelik az oktánszámot, és ha ez elpárolog, akkor nem indul, pedig benzin van (igaz csak cirka 30-as oktánszámú 95 helyett), szikra van. Egyszer egy Stihl fűkasza tréfált meg, a szervizes kolléga csak mosolygott miután egy perc alatt friss benzinnel „megjavította”.

A Heron 3 fázisú aggregátor ismertetése 7 percben

Címkék: 

Hasonló termékek