Légkompresszor választás

légkompresszorWebáruházunkban és üzletünkben Extol, Makita és Metabo légkompresszorok találhatók ingyenes kiszállítással is. 

Tartunk olajos, olajnélküli, airbrush és 12V-os autós kompresszorokat, hozzá levegős kiegészítőket, szűrőket, csöveket, csatlakozókat.

Mire figyeljek a légkompresszor vásárlásakor?

  • A megfelelő nyomást tudja produkálni. (Bar)
  • A megfelelő légszállítást tudja. (liter/perc)
  • A légkompresszor felvett teljesítményét elbírja a biztosíték.
  • Elegendő a tartály nélküli, vagy szükséges a tartályos légkompresszor?

Elegendő a légkompresszor nyomása?

A légkompresszor gyártók megadják a levegős kompresszor által előállított nyomást, például: Max. üzemi nyomás: 0,8 MPa ( 8 bar) Itt is áll az, hogy a levegős szerszám nyomásszükséglete kisebb kell legyen mint a légkompresszor nyomása, hogy az megfelelően működjön.

Ha messzebb kell eljuttatnunk a sűrített levegőt a légkompresszor által produkált nyomás csökken. Irányadónak jó ha 0,1Bar nyomáscsökkenéssel számolunk méterenként. Ha ez falra rögzített pld. rézcső könyökökkel, az okoz némi plusz nyomásveszteséget.

Elegendő a légkompresszor légszállítása?

Ha a légkompresszor kimenő azaz töltési teljesítményét nem szokták megadni, azt nekünk kell kiszámolnunk a következőképpen: A kifújt levegő a beszívott levegőnek (vagy az átfolyás) a kb 60%-a, tehát ha a kompresszorunk 100 liter levegőt szív be egy perc alatt, kb 60 liter/perc levegőmennyiséget fúj ki.

Ha csak levegőmennyiség értékkel találkozunk ( pl. liter/perc) a légkompresszor leírásában, az majdnem biztos hogy az a légkompresszor által felvett levegő mennyisége. A gyártók a levegős szerszámoknál minden esetben megadja a szerszám által felvett levegőmennyiség értékét liter / perc mértékegységben. A légkompresszor leadott levegőmennyisége ennek a 60%-os értéknek kell minimum megfeleljen, természetesen nagyobb lehet.

A légkompresszort elbírja a biztosítékom?

A nagyobb légkompresszor esetében felmerülhet a gyanú, hogy leveri a biztosítékot. Ez a 6 és10 amperes biztosítékoknál szokott előfordulni. Ha a hálózaton 16A-es kismegszakító van, biztos hogy elbírja a légkompresszor teljesítményét. 

Legyen-e tartályos a légkompresszor?

Mindenképpen előnyös ha van levegő tartalék. Ez akkor fontos ha a légkompresszor nem tudja olyan gyorsan termelni a sűrített levegőt, mint ahogy fogy. Csak akkor szokták elhagyni a tartályt ha fontos szempont az, hogy a levegős kompresszor kis méretű és könnyű legyen.

Sokat megy a légkompresszor motorja?

Növeljük meg a légkompresszor teljesítményét! Ilyenkor általában a légkompresszor tartálya kisebb, mint ami szükséges lenne. Ha sokszor kapcsol be a levegős kompresszor motorja, tegyünk rá nagyobb tartályt, vagy kössünk rá a kompresszor tartályára egy másikat. Figyeljünk a mértékletességre, mert ha nagyon nagy a tartály, a légkompresszor motorjának sok időbe telik feltölteni.

Figyeljen arra hogy a légkompresszor megbontása garanciavesztéssel jár!

Száraz vagy olajos légkompresszor?

Mindegy, attól függ mekkora méretű ill. teljesítményű légkompresszor kell nekünk.

  • A kisebb légkompresszor légsűrítője általában száraz szokott lenni, mivel ez olcsóbb megoldás és a kicsi légsűrítőnél teljesen elegendő ez a megoldás. A száraz légkompresszor motorjában a dugattyúgyűrűt teflonból készítik, ezért nem kell olajjal kenni. A henger hagyományos acél.
  • A 20 liter feletti tartályos légkompresszor esetében a gyártók az olajost preferálják. Az olajos légkompresszor úgy működik mint egy hagyományos kisebb négyütemű, szóró olajozással ellátott motor.

Címkék: 

Hasonló termékek