Fűnyíró - elektromos vagy benzinmotoros?

Makita fűnyíróHázak Áruháza Barkács áruház kínálatában Makita és Viking ( a Stihl fűnyíró és fűnyírótraktor Viking márkanéven kerül forgalomba) elektromos és benzinüzemű fűnyíró található, ezért ezekről a márkákról lesz szó a következőkben. Mi alapján döntsünk, mi alapján válasszunk fűnyírót?

Fűnyíró vágószélessége

Nézze meg, hány m2-re kell a fűnyíró, és keresse meg webáruházunkban a megfelelőt. Nagy területre a nagy vágószélességű benzinmotoros fűnyíró a jó választás a gyors vágás miatt. Kis, főként tagolt gyepre a kisebb, fordulékonyabb, könnyebb elektromos fűnyíró az előnyös.

A fűnyíró kínálatunkban a legkisebb a Viking ME340 elektromos fűnyíró, 33cm vágószélességgel rendelkezik, és 300m2-ig ajánlom. A legnagyobb benzinmotoros fűnyíró (ha a traktor méretűeket nem számolom bele) a Viking MB 858, 56cm munkaszélességű benzinmotoros fűnyíró, ami 3000m2 füvet tud gond nélkül kezelni. A fűnyírótraktor kb. 10.000 m2-es területig ajánlott.

Milyen anyagból legyen a fűnyíró háza?

Polipropilén - könnyű és erős, ideális fűnyíróház

A műanyagházas fűnyíró könnyű, ugyanekkor elképesztően rugalmas és tartós. Gondoljon a Lego játékokra, elpusztíthatatlan. A Viking műanyagházas, benzines fűnyíró gépem immár 12 éve megvan, tavasztól-őszig heti 4-5 órát vág, és még jó pár évig fogja bírni. Jól tisztítható, és ugyan olyan erős mint az acél.

Acél házas fűnyíró – robosztus, és strapabíró!

Főleg a Makita fűnyíró készül acélházzal, illetve alumíniumból az önjáró fűnyíró modellek nagy része.Az acél házas Makita és Viking fűnyíró robusztus, strapabíró és rongálódással szemben ellenálló, ez is jó választás.

Alumínium házas fűnyíró – a felső kategória

Könnyű és erős. A repülőgépeket is ebből az alumínium ötvözetből készítik. Korrózióálló. A Makita aluházas és Viking műanyagházas benzinmotoros fűnyíró súlya megegyezik az azonos vágószélességű elektromos fűnyíró súlyával!

Vágómagasság állítás

vágómagasság állitásMa már a legkisebb Makita és Viking fűnyíró alapból tudja a kerékmagasság állítást. Kerekenkénti vágómagasság állítás a kerék ki és másik magasságú lyukba történő becsavarásával történik kézzel, vagy egy központi beállító karral. A fűnyíró központi kerékállítása szerintem csak hab a tortán, mert nagyon ritkán kell más magasságra állítani. Traktoroknál a vágómagasságot egy emelőkar segítségével központilag lehet állítani.

Motor – elektromos vagy benzines

Elektromos fűnyíró előnyei

elektromos fűnyíróKis területen a villanymotoros fűnyíró a jó döntés, főként egyenletes gyepre. Sokkal halkabb, mint a benzines fűnyíró. Ha a kábelrángatás feladatával megbarátkozunk, kárpótolásul halkabb működését, és az olaj és benzinmentes környezetet kapunk. Bármilyen meredekségű emelkedőn is használható. Nagy előnye, hogy nem kell a benzineskannával rohangálni!

hátránya

A kábel. Emiatt szoktak a benzines fűnyíró mellett voksolni. Nem annyira erős és dinamikus az elektromos motor, ezért a nagyobb területekre a benzines fűnyírót ajánlom.

Benzinmotoros fűnyíró előnyei

benzines fűnyíróMa már mindegyik benzinmotoros fűnyíró négyütemű benzinmotorral működik. A benzinmotoros fűnyíró működtetéséhez nem kell elektromos áram és vezeték. A Viking és a Makita benzinmotoros fűnyíró minőségi Briggs & Stratton, vagy Kawasaki négyütemű motororral van szerelve. A benzinmotoros fűnyíró nagy hajtóerővel, és nagy forgatónyomatékkal rendelkezik, ez gyors nyírást tesz lehetővé. Összefüggő a területnél jól jön az önjáró fűnyíró, mert nem kell nekünk tologatni, hanem a hátsó kerékhajtás tolja előre. 1-2 órás fűnyírás után már jól jön ez a szolgáltatás!

hátránya

A benzinmotoros fűnyíró kb. 30 fokos emelkedőig használható, meredekebb szögben kihagyhat a motor. Nagy szintkülönbséggel rendelkező telek esetén csak az elektromos fűnyíró jöhet szóba. (A porlasztó nem tudja megfelelően ellátni a motort keverékkel, mivel a karburátorházban a benzin mindig vízszintbe áll, és nem követi a porlasztó nagy dőlésszögét)

Akkumulátoros fűnyíróelőnyei

Akkumulátoros fűnyíróKis kertekbe az akkus fűnyíró jó döntés. Sokkal halkabb, mint a benzines fűnyíró és a kábelrángatással sem kell bajlódnunk. Meredek emelkedőn is használható. Nagy előnye, hogy nem kell a benzineskannával rohangálni és a zsinór sem akad be

hátránya

Az akku. Nagyon megdrágítja a fűnyírót, főleg ha több akkut is használnánk hozzá. Nem annyira erős mint a benzines fűnyíró.

Hajtás - kézi vagy önjáró fűnyíró?

Kézzel tolható fűnyíró

Kis tolóerőre van szükség, hála a Makita és a Viking fűnyíró könnyű szerkezeti megoldásának. Egyszerű, olcsó konstrukció

Önjáró fűnyíró

Az önjáró fűnyíró elektromos vagy benzines motorral is készülhet. Nekünk csak irányban kell tartani, az önjáró fűnyíró használatánál tolóerőre nincs szükség, ugyanis a hátsó kerekek hajtják. Létezik mechanikus vagy az automata fokozat nélküli sebességváltóval szerelt fűnyíró. A modelltől függ, hogy melyik sebességváltóval van szerelve a fűnyíró.

Mechanikus sebességváltónál kézzel válthatunk sebességet, mégpedig úgy, hogy a sebesség előválasztóval a fűnyíró álló helyzetében beállítja az 1-2-3 sebességfokozatból például a 2-est, és miután előremenetbe kapcsoljuk a kettes sebességgel megy a fűnyíró vagy a fűnyírótraktor. Ahhoz hogy a fűnyíró 3. sebességben menjen, először meg kell állítani, majd a sebesség előválasztót 3-ba téve, gyorsabban csak 3-as sebességgel tud menni a fűnyíró.

Automata (fokozatmentes) sebességváltós fűnyíró különösen mulcsozáskor előnyös!  A fűnyíró fogantyúján lévő toló karon található kezelőkarral a kerékhajtás sebessége fokozat nélkül szabályozható. Így a sebesség egyénileg a fűnyírási szokásokhoz és az egyéb feltételekhez igazítható. A Viking fűnyírótraktor pld.: hidrosztatikus sebességváltóval szerelt. A váltást a fűnyíró traktor lábpedálja segítségével szabályozhatjuk fokozatmentesen.

Fűgyűjtő kosár – nagyobbat ritkán kell üríteni!

telitettség jelzőMinél nagyobb a fűgyűjtő kosár befogadóképessége, annál ritkábban kell kiüríteni, már ha elfér a nagy fűnyíró a kis kertben a növények között. Mindegyik modellre igaz, hogy a fűnyíró fűgyűjtő kosara könnyen eltávolítható, kiüríthető és visszapattintható a tartóhoronyba. A fűnyíró traktor esetében ez az ülésből könnyen elvégezhető a fű kiürítése. Telítettség jelző – nagy ötlet, és milyen egyszerű. A Viking fűnyíró fűgyűjtő kosarán található telítettség jelző. Jelzi, ha tele van a fűgyűjtő kosár, és üríteni kell.

Mulcsozás - spóroljunk a műtrágyával!

Makita 3Cut vagy a 4Cut vágástechnológiával négy különféle funkciót is használhat: 

  • A levágott fű kilökése - különösen magas, nedves fű nyírásakor ajánlott! A fűnyíró azonnal kilöki a levágott füvet. A kavicsfogó terelőlap megakadályozza, hogy a nyesedék minden irányban szétszóródjon. Ehelyett a levágott fű közvetlenül a fűnyíró mögött terül szét a talajon.
  • A levágott fű összegyűjtése – mehet a komposztálóba!A fűnyíró a kosarába összegyűjti a nyesedéket, nekünk csak üríteni kell a fűgyűjtő kosarat.
  • Avar összegyűjtése - Tolja át a leveleken, és ily módon a fűnyíró összegyűjti a kosárba.
  • Talajtakarás,mulcsozás - a legjobb fűnyírási módszer. A fűnyító kései addig aprítják a levágott füvet, amíg az be nem borítja a talajt a fűszálak között. A nagyon aoró nyesedékben található tápanyagok természetes komposztként szolgálnak a gyep számára. A mulcsozás a talaj vízvisszatartó képességét is fokozza, továbbá óvja a talaj felszínét a napsugárzással és a párolgással szemben. Nem kell mást tennie, mint a mulcsozó betéttel lezárni a hátsó kiömlőnyílást, és a gép már készen is áll a talajtakarásra. Figyeljen rá, hogy melyik modellhez jár alaptartozékként a mulcsozó betét, és melyikhez rendelhető külön!

Ergonómia - fűnyíró markolat magasság állítás!

FűnyíróA Makita fűnyíró Exclusive széria ErgoMow markolata, amely 9 különféle helyzetbe állítható. A Viking fűnyíró a markolat magasságállítása szintén a felsőkategória sajátja. A traktoroknál a kényelmet a vezető magasságához igazítható vezetőülés biztosítja, ahonnan minden kezelőszerv könnyen elérhető és ellenőrzés alatt tartható.

Gyepszellőztetés - a tökéletes gyephez

A talajfelszín egy idő elteltével tömörödik, levegőtlenné válik, fokozza ezt a fűnyírások során a felületen felhalmozódott növényi maradványokból képződött filc réteg. A probléma kezelésére az egyik legnagyszerűbb gép a gyepszellőztető. Ha ezt a munkálatot műtrágyázással kombináljuk, (tavasszal) a pázsit gyönyörűen
meghálálja. Ezen munkálatokra a legjobb alkalom a kora tavaszi vagy késő őszi időszak, de mindenképp akkor érdemes szellőztetni ha laza,nedves, esetleg ázott a talaj.
A gyepfilc negatív hatásai:
• erősebb gyomosodás
• betegségekre való erősebb hajlam
• erős víz és tápanyagmegkötés
• csökkenő gyökeresedés mértéke
• szivacsszerű puha felület

Tanácsok a gyepszellőztetéshez

Az egészséges gyepfelülethez időközönként a gyep talajfelszínén képződött gyepfilcet valamint a mohát el kell távolítani. A Makita UV3200 modell kaparókései tökéletes megoldást nyújtanak erre a célra. A kaparási mélység központilag állítható be
A helyes gyepszellőztetést kétféle módon lehet végrehajtani:

a) márciustól októberig, a száraz időszakok kivételével, gyakori, de kisebb
mélységű gyepszellőztetés, vagy

b) alapos gyepszellőztetés tavasszal és ősszel.

A gyepszellőztetés előtt egy vagy két héttel korábban, kezelje a gyepszőnyeget megfelelő mohairtóval, hogy a mohát még könnyebben el lehessen távolítani.

Címkék: 

Hasonló termékek