Heron áramfejlesztő szünetmentes tápegységhez

áramfejlesztö és upsTeszteltünk több UPS-t Heron áramfejlesztő generátorokon.

Így kezdődött

Cseh kollégák azt mondták, a Heron áramfejlesztő generátor keretes változata nem alkalmas szünetmentes tápegységek ellátására. Valószínű akkor még nem próbálták.

Így folytatódott

ups tesztjeNem hittük el, kipróbáltuk. Működött, mégpedig igen jól! Ajánltuk másoknak is, nekik is működött! Ma már több szerverpark, számítógépeket használó cég bizonyítja, hogy jó a Heron áramfejlesztő generátor a szünetmentes tápegységek ellátására.

Aztán teszteltük...

Heron áramfejlesztő és a különböző UPS-ek nem haragszanak egymásra és jól együtt tudnak dolgozni.

Szünetmentes tápegység (UPS)

Mi az UPS?

Szünetmentes tápegység (Uninterruptible Power Supply)

Miért is van szükség szünetmentes tápegységre?

Fontos, hogy a kényes berendezéseink (számítógép, szerver, kazánok automatikája) energiaellátása folyamatos legyen. Egy számítógép hirtelen áramkimaradás esetén egyből kikapcsol.

UPS felépítése

A szünetmentes tápok egy akkumulátorból és a hozzá kapcsolt megfelelő elektronikából állnak.

UPS működése

Az UPS elektronikája felel azért, hogy ha a feszültség, vagy a frekvencia meghatározott mértékben lecsökken vagy megnő, a rákötött elektromos berendezés továbbra is ugyanakkora feszültséget kapjon.

Ha áramkimaradás van, aktiválódik az akku, és annak feszültségét inverterrel feltranszformálva és váltóárammá alakítva biztosítja a elegendő áramot a számítógépnek.

UPS típusok

 • Az offline vagy standby UPS. Ez a legegyszerűbb kivitel. Ez csak az áramkimaradás esetén működik, de nem szabályozza a nagyobb vagy alacsonyabb feszültséget.
 • A line-interaktív UPS a következő szint. Ez is csak áramkimaradás esetén dolgozik, azonban bizonyos mértékű feszültségkorrekcióra is képes.
 • Az online, vagy kettős konverziós UPS a legmagasabb szintet képviseli. Ez a készülék a váltóáramot egyenárammá konvertálja (ezzel egyúttal az akkut is tölti), majd az inverter segítségével állít elő ismét váltóáramot. Ez az eljárás stabil feszültséget és frekvenciát, a hálózati zavaroktól teljesen megszűrt áramot biztosít.

UPS jellemzői

 • A teljesítmény, melyet VA-ben tüntetnek fel. meghatározza, hogy mekkora teljesítményű fogyasztót képes a UPS táplálni. Egy átlagos számítógép kb. 100 wattot fogyaszt, plusz a monitor úgy 80 W körül, azonban ha több winchester van a gépben, és a videokártyánk is egy nagy fogyasztású csúcsmodell, ez az érték jóval nagyobb is lehet.
 • Az UPS-re ráírt VA érték nem egyezik meg a W értékkel. A hasznos, "kivehető" teljesítmény ennek mindössze 60-90 százaléka.
 • Az áthidalási idő a beépített akkumulátor-kapacitástól függ és azt jelenti, hogy egy adott fogyasztású eszközt mennyi ideig képes árammal ellátni. Átlagos, otthoni felhasználás mellett megelégszünk azzal, ha áramszünet esetén 5-10 percig még kap áramot a gép, hiszen ez alatt elmenthetjük adatainkat, és biztonságosan kikapcsolhatjuk a számítógépet.

Ha nem elég az UPS, jöhet az áramfejlesztő!

áramfejlesztőHa az áramszünet ideje hosszabb, mint az áthidalási idő  akkor gond van. A szünetmentes tápegységek akkumulátor kapacitását nem lehet a végtelenségig növelni, ráadásul elég drága megoldás lenne.

inverteres áramfejlesztőIlyenkor alkalmazzuk a Heron áramfejlesztő generátort. Alap esetben egy váltókapcsoló beépítésével gondoskodni kell arról, hogy a hálózati áram és a Heron áramfejlesztő generátorból kijövő áram ne keveredjen össze. Ezt a műveletet lehet a Heron áramfejlesztő generátorba épített elektronikával is elvégezni, de erről a teszt után olvashat.

Heron áramfejlesztő és az UPS teszt

Tesztelésnél különböző nagyságú és kivitelű UPS-t, különböző teljesítmény-kategóriájú és kivitelű áramfejlesztőt használtunk. Terhelésként villamos fűtőtestek szolgáltak. A cél az volt, hogy kiderítsük, hogyan képesek együttműködni a Heron áramfejlesztők a különböző szünetmentes tápegységekkel.

Feszültség

A lenti adatokból kiolvasható, hogy a terhelés nagyságától és a szünetmentes tápegység fajtájától függetlenül a Heron áramfejlesztő generátorok feszültsége 221 és 233 V közt ingadozik, ami bőven benne van a gyár által megadott 5 % -os toleranciában.

Frekvencia

Frekvencia 49 és 52 Hz között változott, ami 2 - 4 %, és szintén megfelel az előírtaknak.

táblázat

áramfejlesztők a különböző szünetmentes tápegységekkel

táblázat

Ha a feszültség és a frekvencia is jó, még se működik a rendszer

Találkoztunk már olyan régebbi évjáratú (pld: APC 700 VA) UPS-ekkel, mely érzékeny volt a jeltisztaságra. Annak ellenére, hogy a feszültségszint és a frekvencia jó volt, mégis átkapcsolgattak.

Rápróbáltak a szinuszra, és 2-5 mp múlva "visszaköpték", azaz visszaálltak inverteres üzemmódba. Pár mp. múlva kezdődött az egész elölről. A felhasználók ezt úgy érzékelték, hogy az asztal alatt lévő UPS- ek kattogtak. (Ki-be kapcsolgatták az áramfejlesztő kimenetét.)

feszültségAz oszcilloszkópra rakva kiderült, hogy az áramfejlesztőből kijövő feszültség „szőrös” volt.  Ha több fogyasztó volt ráakasztva, azok bemeneti szűrői kicsit megszűrték, ez kissé simított rajta, de nem lett tökéletes.

Ilyenkor konfigurálni lehet az UPS bemenet érzékenységét, amit direkt aggregátoros esetekre találtak ki. Érzéketlenre állítva megszűnik a hibajelenség.

Heron áramfejlesztő generátor alkalmazása

Nagyon sok helyen használnak UPS-t, de ezek a készülékek csak védelmi és nem ellátási funkciót szolgálnak. A biztonságos, szünetmentes energiaellátáshoz nélkülözhetetlen a megbízható áramfejlesztő használata is. A tesztből kiderült, hogy erre kiválóan alkalmasak a Heron benzines áramfejlesztő gépek.

Kereskedelmi cégek, bankok, intézmények, internet-, telefon-, és kábel TV szolgáltatók, irodaházak, ipari létesítmények, stb. mind használnak szünetmentes tápegységet. Ezeken a helyeken hosszabb áramszünet, fáziskimaradás esetén szükség van áramfejlesztő berendezésre mely az áthidalási időn túl is képes ellátni energiával a fogyasztókat.

A teljesen automata Heron áramfejlesztő

A Heron áramfejlesztő generátorhoz kifejlesztett HAE indító-átkapcsoló automatikával képes külső emberi beavatkozás nélkül biztosítani a folyamatos energiaellátást akár órákon keresztül.

Az áramfejlesztő automatika jellemzői

 • Állandóan figyeli a villamos hálózat paramétereit (feszültséget, és frekvenciát) és ha a beállított értéknél nagyobb eltérést tapasztal, lekapcsolja a hálózatot és elindítja az áramfejlesztőt.
 • Áramszünet esetén az előre programozott (0-4 perc) idő után kinyitja a Heron áramfejlesztő üzemanyagszelepét és elindítja az áramfejlesztő motorját. Mivel a meghajtó motor hidegindítója is teljesen önműködő, az áramfejlesztő indítási folyamata semmiféle emberi beavatkozást nem igényel.
 • A Heron áramfejlesztő motorjának bemelegedése után (állítható ~ 1-3 perc) az áramfejlesztő átveszi a villamos  fogyasztók táplálását.
 • Áramszünet végén az áramfejlesztő generátor vezérlője az előre beállított időtartam után (0-15 perc) visszakapcsolja a hálózati áramszolgáltatást, és a motor lehűtése után kikapcsolja az áramfejlesztő generátor motorját.
 • A vezérlő energiaellátásáról és a motor indításáról az áramfejlesztő beépített akkumulátora gondoskodik. Ennek folyamatos töltése és túltöltés elleni védelme mind hálózati, mind generátor üzemben megoldott.
 • Ez az automatika minden önindítóval felszerelt Heron áramfejlesztő generátorra felszerelhető.
 • Az automatikát fel kell programozni, hogy az áramfejlesztő generátor vezérlése az UPS-nek és a felhasználó követelményeinek is megfeleljen, ezért külön tartozékként nem árusítjuk. Az áramfejlesztő indító-átkapcsoló automatika felszerelése komoly szakértelmet igényel és nem a felhasználó, vagy kereskedő feladata!

Címkék: 

Hasonló termékek