Heron benzinmotoros vízszivattyú használata

Heron benzines vízszivattyú használata előtt

Heron vízszivattyú munkában A Heron benzinmotoros vízszivattyú szivattyúházát indítás előtt mindig töltse fel  vízzel. Figyelem! A Heron vízszivattyú önfelszívó! Ha a vízszivattyú szivattyúházát feltöltjük vízzel, pár perc üresjárat után képes felszívni a vizet.

A legtöbb benzinmotoros szivattyú centrifugális elven működik. A tengelyirányból beáramló vizet, a vízszivattyú lapátkereke felgyorsítja, így a víz a centrifugális erő hatására a szivattyú külső házába áramlik, onnan pedig a kiömlő csonkon keresztül nagy nyomással távozik. A vízszivattyú szívócsonkja mindig a motor tengelyével megegyező síkban található, vízszintesen. Hogy képes legyen a csőben lévő levegő „kidolgozására” a szívócsonk közvetlen közelébe beépítettek egy visszacsapó szelepet. Ennek feladata megakadályozni, hogy a szivattyúház feltöltésekor a víz ne folyjék vissza a szívócsőbe.

Heron vízszivattyú indítás előtti ellenőrzése

Mindig ellenőrizze a vízszivattyú motorján az olajszintet! Nem csak akkor kell utánatölteni, ha a vízszivattyú motorját az alacsony olajszint miatt az elektronika leállítja! Ellenőrizze a vízszivattyú nyitott benzincsapját, és ellenőrizze a leállító kapcsoló On állását. Állítsa be a szívatót, hideg motornál adja rá, meleg motornál csak a teljes gáz kell.

Heron benzinmotoros vízszivattyú indítása fél év állás után

Ha sokat áll a benzinmotoros vízszivattyú (kb.: fél év), és a vízszivattyú benzintankja tele van benzinnel, öntse ki, és töltsön bele újat, mert az ólommentes benzinben alkoholszármazékkal állítják be az oktánszámot, és ha az alkohol elpárolog, a vízszivattyú nem indul, pedig benzin van (igaz csak 30-as oktánszámú 95 helyett), szikra van és hibátlan a benzinmotoros vízszivattyú. Ha elteszi pár hónapnál hosszabb időre érdemes a tankból és a karburátorházból leengedni a benzint

Mit tegyek, ha megszívta magát a benzinmotoros vízszivattyú?

Ne nyúljon a gyertyakulcs után! Vegye le a szívatót és adjon teljes gázt. Rántsa be, egymás utáni berántásokkal, hogy kidolgozza a sok benzint a benzinmotoros vízszivattyú. Ne rángassa, kísérje vissza a berántókart, ügyeljen arra, hogy a berántásokkal nagyjából egyenletes fordulatszámon pörögjön a  vízszivattyú. 5-10 ilyen berántás után indulnia kell a benzinmotoros vízszivattyú motorjának.

Heron benzinmotoros vízszivattyú használata

Mit csináljak ha szárazon ment a vízszivattyú?

Ha vízszivattyú házát elfelejtette feltölteni azonnal állítsa le! Várjon 15 percet, míg lehűl a vízszivattyú, és feltöltve a szívóházat indítsa újra, remélhetőleg jól fog működni a vízszivattyú.

Ha szárazon fut a vízszivattyú, az a tömítés károsodásához vezethet. Elő szokott fordulni, hogy pár másodperces szárazon futás után a felhasználó a homlokára csap és gyorsan feltölti vízzel, így, bár nem tudatosan tönkretéve a vízszivattyú tengelytömítését. A tömítő felület egyik fele kerámiából készül, ami a súrlódástól felhevül. Mivel elég rideg anyagról van szó, ha ilyen esetben nyakon öntik hideg vízzel, elpattan.

Várjuk meg azt a 15 percet és bízzunk benne, hogy nem fog folyni a kerámia szimering. Ha mégis elpattant egyszerűen cserélhető.

Ha nem szívja fel a vízszivattyú a vizet

Az önfelszíváshoz szükség van néhány percre. Ez függ a szivattyú típusától a szívócső átmérőjétől, és hosszától.

Ha hosszabb a szívócső, állítsa le a vízszivattyú motorját, újból töltse fel a házat vízzel, mert ilyenkor a vízszivattyú a benne lévő víz egy részét kinyomja magából. Ismételje meg ezt a folyamatot 2-3-szor, és a vízszivattyú már képes a víz felszívására.

Ha 5-6 perc után sem hajlandó a víz megjelenni a kiömlő csonknál, kezdjen el gyanakodni a csatlakozásoknál lévő tömítésekre, esetleg a szívócső sérülésére! A Heron benzinmotoros vízszivattyú nem hülye, ha talál egy kicsiny rést, ahol a könnyebb levegőt is be tudja szívni, akkor nem fog erőlködni a sokkal nehezebb vízzel.

Csak a  speciális bilincs a 100%-os megoldás! Ilyenek vannak a Heron benzinmotoros vízszivattyú tartozékai között. A hagyományos szalagos AWAB csőbilincs nem alkalmas ilyen célra, mivel nem tudja kellőképpen összeszorítani a szívótömlőt.

A vízszivattyú szívóoldalán csak spirálmerevítésű csövet használjon!

A Heron benzinmotoros vízszivattyú nagy szívóhatása következtében a vízszivattyú szívóoldalán képes a nem merev csövet teljesen összeszorítani. A Heron benzinmotoros szivattyú szívóképességére jellemző, hogy képes teljesen belapítani azt a spirálmerevítéssel ellátott szívócsövet, ami egy 80 kg -os ember súlya alatt sem lapul össze. Brutális!

A benzinmotoros vízszivattyú tömlőit nem szabad leszűkíteni!

Heron vízszivattyúNem szabad leszűkíteni a vízszivattyú szívóoldali részét! Ha leszűkítjük a benzinmotoros vízszivattyú szívótömlő keresztmetszetét az nagyon lerontja a vízszivattyú hatásfokát, és rendellenes működést okozhat. A vízszivattyú nyomó oldalán is lehetőleg csak a végén szűkítsük le a keresztmetszetet, hogy csökkentsük a csőben keletkező áramlási veszteséget. Ne csökkentse le túlzottan a csőátmérőt, mert túlterhelődik a benzinmotoros vízszivattyú!

Figyeljen a szivattyú berántó mechanikájára!

A Heron benzinmotoros vízszivattyú berántása után NE ENGEDJÜK EL a berántó zsinórt, hanem kézzel kísérjük vissza, tehetjük ezt, mert a szabadonfutó dolgozik a szivattyú indítórészében. Ezzel elkerüljük azt, hogy a vízszivattyú életében gondunk legyen a berántóval. Itt nem az üzemszerű kopásból adódó dolgokra gondolok, ha elkopik a berántózsinór, természetesem ki kell cserélni.

A Heron benzinmotoros vízszivattyú használata közben mindig használjon szívókosarat!

Tisztítsa rendszeresen  a benzinmotoros vízszivattyú szívókosarát. Figyeljen arra, hogy a vízszivattyú szívókosara minimálisan 1 m-rel legyen a kút talppontja felett. Így megakadályozható, hogy az alján lévő kavicsot, iszapot vagy más szennyeződést a vízszivattyú fel tudjon szívni. Lehetőleg ne szívjon levegőt a vízszivattyú.

Mikor kell a visszacsapó szelep a Heron benzinmotoros vízszivattyú használatánál?

A telepített benzinmotoros vízszivattyú használatakor ajánlott a vízszivattyú szívócsöve végén elhelyezett visszacsapó szelep. A szelep a szívócsőben tartja a vizet, amit vízszivattyú már egyszer felszívott, és a vízszivattyú következő indításakor már egyből nyomja a vizet. Telepített szivattyúnál érdemes visszacsapó szelepet használni! Télen a fagy beállta előtt vízmentesítse a visszacsapó szelepet!

Heron benzinmotoros vízszivattyú használata után

A benzinmotoros szivattyú motorjának karbantartása.

Írja az üzemórákat, és időben cseréljen motorolajt (SAE 15W40 vagy jobb motorolaj, mennyiség 0,6L) Az első olajcsere 15 üzemóra után, a többi információ a kézikönyvben. Rendszeresen tisztítsa a légszűrőt, zárja el a benzincsapot a használat után. Téli elrakás előtt víztelenítse a vízszivattyú szívóházát, és engedje le a benzint a szivattyú benzintankjából és a karburátorból.

Vízszivattyú üzemeltetése

Címkék: 

Hasonló termékek