Festékszóró

Üzletünkben kedvező áron kapható sokféle festékszóró és festékszóró rendszer, főként Wagner termékeket tartunk az Extol és a Ferm festékszóró mellett. Ezzel az írással a festékszóró pisztoly kiválasztásában szeretnék segíteni.

Festéket lehet elektromos vagy légkompresszoros levegős festékszóróval fújni.

Elektromos festékszóró fajták

Festékszóró pisztoly - kézi airless festékszóró

Wagner elektromos festékszóró készlet 110W W180P Airless, azaz levegő nélküli nagy nyomású festékszóró szórástechnika. Az airless kézi festékszóró egy elektromos dugattyús szivattyúval van ellátva, ami a festéket nagy nyomáson kipréseli a fúvókán. A kisebb airless festékszórókon kör szórásképű fúvóka, a nagyobbakon ellipszis szórásképpel rendelkező dűzni található.A levegő nélküli porlasztás miatt a festékszóró szórása kevéssé ködöl, így a festékszóró kíméli a környezetet és nincs szükség nagymértékű letakarásra, ezáltal időt és pénzt takarít meg.

Kerítés és garázskapuk festéséhez, favédő szerek felhordásához ideális eszköz az airless festékszóró.

SzórópisztolyA kézi festékszóró pisztolynak a kereskedelmi forgalomban kapható ecsettel történő közvetlen összehasonlítása során az időmegtakarítás a kézi festékszóró pisztoly nagy felületen történő használata esetében különösen szembetűnő volt. A festékszóró használatakor a széles festéksugár kifizetődik.

HVLP festékszóró és Click & Paint

HVLP szórástechnológia

HVLP = High Volume Low Pressure, azaz alacsony nyomású szórástechnológia . A HVLP rendszerű festékszóró sok levegővel és alacsony üzemi nyomáson működik.

A festékszóró levegő kompresszora nagy mennyiségű, de kis nyomású levegőt szállít egy gégecsövön keresztül a festékszóró pisztolynak. A festékszóró porlasztólevegőjének egy része a szóróanyagtartályba megy, és a nyomás megemeli a tartályban lévő folyadékot ami a festékszóró szállítócsövén keresztül a festékszóró fúvókájába kerül. Itt a maradék levegővel keveredik és a festékszóró fúvókáján keresztül szétporlad.

A HVLP előnyei: alacsonyabb porlasztási nyomáson működik a festékszóró. Az  alacsony nyomás jelentősen csökkenti a festékköd visszaverődését, ezáltal nagyobb anyagfelvitel és kisebb festékfelhasználás érhető el a festékszóró pisztollyal. Ajtó- és ablakkeretek, fűtőtestek és autó alkatrészek festéséhez elsősorban a HVLP festékszóró ajánlott.

IdőmegtakarításGyors festékfeltöltés, gyors szórás és festékszóró elmosása, tisztítása is egyszerű a festékszórás végeztével. A HVLP festékszóró technika időt takarít meg. Az időmegtakarítás a finom festékszóró rendszer alkalmazásakor egy ecsettel összehasonlítva főként kis tárgyak esetében igen jelentős. Megfelelő hígítással érjük el a festék helyes viszkozitását és már kezdődhet is a festékszó használata. Még az olyan szögleteket és sarkokat is, amelyeket az ecsettel alig ér el, pillanatok alatt bevonhatja a festékszóró segítségével lazúrral vagy festékkel, a pontosan beállítható festéksugárnak köszönhetően.

Előtét szórófej

A Wagner Click & Paint rendszer

Click & Paint : A festékszóró a festékkel érintkező része egy mozdulattal leválasztható a turbináról.

Előnyei: egyszerű tisztítás a szétszedhető festékszóró pisztoly révén. A festékszóró előtét szórófej levehető a festékszóró házról. Csak az előtét szórófejet a tartállyal kell tisztítani a munka végeztével, mert csak a festékszóró ezen részei kerülnek kapcsolatba a festékkel, maga a festékszóró nem.

A festékszóró pisztolyhoz sokféle szórófej kapható. Attól függően, hogy milyen festéket szórunk és milyen a munkadarab nagysága és formája tudjuk megválasztani az előtét szórófejet. Más érdemes használni diszperzithez, mást lazúrhoz és zománchoz. Ott vannak a speciális szórófejek, amikkel fújhatunk radiátort vagy nagyon apró tárgyat. A 60cm-es hosszabbító segítségével létra nélkül fújhatjuk le a plafont.

szórófej választék

A festékszóró pisztolyon az alkalmazástól és a bevonandó tárgytól függően három szórási sugárformát lehet beállítani:
  • függőleges lapos sugár vízszintes felületekhez
  • vízszintes lapos sugár függőleges felületekhez
  • kerek sugár a sarkok és élek számára valamint nehezen hozzáférhető felületekhez (Ez a beállítás a falfesték kiszórására alkalmas előtét szórófejeken nem állítható be, csak a vízszintes és függőleges ellipszis szóráskép.

Milyen festékszórót vegyek diszperzithez?

Diszperziós festékeket bármely festékszóró pisztollyal ki lehet fújni, DE a nem hozzá való festékszóró hamar tönkremegy és nem takar a festék rendesen mert túl kell hígítani, hogy ki tudja fújni.

Akár a legolcsóbb Extol Craft ( ez is minőségi festékszóró, az ára ne tévesszen meg senkit, festőtől hallottam, hogy 1000m2-t leszórt vele, igaz, hogy zománcot.) festékszóró is tudja. Nem egy vevő mondta, hogy meszelt is vele. Kinek mit ér meg, hogy nem kell ecsetelni.:)) Egy festő törzsvevőm használja a legolcsóbbat diszperzit fújásra is. Az a tapasztalata, hogy 200m2 diszperzit fújása után elkopik, tönkremegy, (nem erre való) de ha olyan helyen kell festenie, mint például egy trapézlemezes plafon, belekalkulálja az árba a négyzetméterenkénti bruttó 35.-Forintot és amikor elkopik, veszi a következőt. A másik festő megvette a 100.000 Forintos airleses Wagner festékszóróját és ugyanennél a munkánál tizedannyi idő alatt végez és ugyanazt az árat elkéri, mint az előző kolléga. Kinek mi éri meg jobban!

Wagner festékszóró HVLP W590 Flexio készlet kofferben diszperzithez, zománchoz Én a HVLP szórással működő, Click & Paint rendszerű WallPerfect W 590 vagy W690, illetve a W890 festékszóró készüléket ajánlanám. Ehhez a Wagner festékszóró géphez kapunk olyan festékszóró előtétfejet, ami a lakkok zománcok fújására jó. 

Diszperziós festékhez házi használatra a  W100 festékszórót ajánlom. Ez az az elektromos szórópisztoly amivel nem csak 2 szobát fújhatunk le, mint a "telesoppossal" hanem végigfújhatjuk a házban az összes szobát, és még sokszor használható. A WallPerfect W950 festékszórót is ajánlom. Ennek a Wagner festékszórónak az előnye, hogy feltételesen kültéri falfestékhez is használható. ( Ha belekalkuláljuk a szórófej üzemi kopását - ami nem garanciális - kb 500-900 négyzetméter után (festéktől függ) amit cserélni kell. Ez úgy 19000.-Ft (2017-es adat)

Ha kisebb festékszóró pisztolyt szoktunk használni, a W180P festékszóró jó választás, habár elsősorban oldószeres festékekhez való. Annak ajánlom aki a hagyományos festékszóró pisztolyhoz szokott.

Ha gyorsan akarunk végezni, akkor: Wagner ASP festékszóró.

Milyen festékszórót vegyek lazúrhoz és zománchoz?

A kínálatunkban lévő összes festékszóró megfelelő vizes vagy oldószeres (lakkbenzines vagy szintetikus higítóval oldódó) festékekhez és zománcokhoz.

Festékszóró olcsón

A kínálatunkban szereplő olcsóbb festékszórók is megbízhatók. Három típus is szóba jöhet ebben a kategóriában, mindegyik festékszóró pisztoly jellegű, az Extol Craft, a Ferm és a Wagner W95.

Extol Craft festékszóró

Extol Craft festékszóróAz ára verhetetlen, minősége jó, megbízható. 2008 óta árulom, nem egy darabot adtam el, kedvelt cikk. Előnye, hogy az árban benne van egy tartalék fúvóka - sajnos az is 0,8mm-es, megegyezik a gépben lévővel- és kapunk hozzá egy hajlítható fúvóka hosszabbítót és tartalék dugattyút is. 1 év garancia

Ferm festékszóró

Ára jó, kicsivel nagyobb teljesítményű mint az Extol Craft, ezért nagyobb nyomáson tud fújni. Itt is kapunk hozzá hajlítható fúvókahosszabbítót. 1 év garancia

Wagner festékszóró

Ára magasabb mint a hasonló festékszóróké, a teljesítmény, a kifújt festékmennyiség is kisebb, csak az alapgép van a csomagban, de... Nehéz elfogulatlanul írnom. Nekem az jön be, hogy számtalan tartozékot vásárolhatunk hozzá, sokféle fúvókát 0,4mm-1,2mm-ig, hosszabbítót, tartályt, különböző festékekhez dugattyút. Egyre inkább haladunk afelé hogy dobjuk el, és vegyünk újat, ez nekem valahogy sosem "smakkolt". Nekem jobban bejön ha valamihez van tartozék.

Szétszedhető. Jó tudom a többi is, csak ez máshogy! Ha a fúvókakosarat kicsavarjuk, az elektromos pisztoly részről levehetjük a festékszóró azt a részét ami a festékkel érintkezik és ez nagyon király. Elmosható úgy, hogy csak azt a részét mossuk el a festékszórónak ami a festékkel érintkezik és nem kell figyelni az elektromos részre. No és a 2 év garancia!

A W95 Wagner festékszóró pisztolynak van még egy nagy testvére W180P ami nagyobb teljesítményű és nagyobb nyomással szór.

Festékszóró HVLP szórástechnológiával

Én ezt javaslom, ezzel a módszerrel fújják a gépkocsikat is a gyárban.

előnyei

Szebb szóráskép mint az előzőekben említett airless festékszóróknál. Cserélhető szórófej, mindig a feladathoz megfelelőt tehetünk a festékszóró pisztolyra. A szórási módból adódóan kevésbé ködöl mint az egyszerű festékszóró pisztoly. Van egy cég aki megvette a legkisebbet - Wagner W100 (a kítűnő W550 utódja) - a HVLP festékszóró családból és meséli, hogy a 70. konténert  festik vele belülről. Itt is elmosható úgy, hogy csak azt a részét mossuk el a festékszórónak ami a festékkel érintkezik. Itt is 2 év garancia

Melyik festékszórót válasszam?

A Superfinish 23 Select (SF23)  festékszóró a teljesen ipari kategória. Itt már a dugattyú helyett membránt találunk, ami sokszoros élettartamot biztosít. Az ára ennek elenére csak 2,5 szerese a CP350-nek. Iparosoknak ezt ajánljuk, ez már homlokzatfestékhez is használható..

Wagner festékszóró SuperFinish 23 Select diszperzithez, homlokzat festékhez

Milyen festékszóró jó folyékony gumi szórásához?

Sokan keresik mostanában a kocsikhoz használt folyékony gumi fólia fújására való festékszóró pisztolyt. Majdnem az összes Wagner HVLP festékszóró használható folyékony gumibevonat fújására.

Ezek a Wagner festékszórók a PS800 vagy a PS1400 szórófejjel vannak szerelve, vagy ezek az előtét szórófejek szerelhetők rá. Ilyen festékszóró többek között a W100, W200, W300.

Légkompresszoros levegős festékszóró

Extol Premium szórópisztolEz olcsóbb megoldás ha rendelkezünk légkompresszorral. Ekkor csak egy festékszóró pisztolyt kell vegyünk és festhetünk is. Használjunk vízleválasztót amit a szórópisztoly elé kell tenni.

Itt is találkozhatunk többféle szórópisztollyal. A kínálat az olcsóbb sima 8 bar nyomással működő vagy a max 3 bar nyomású HVLP szórópisztoly. Válasszuk az utóbbit ha szép fényezést akarunk, például a kedvező árú Extol Prémium márkából. Vannak alsó és felsőtartályos szórópisztolyok. Mind a kettő jó, ki mit szokott meg. A HVLP szórópisztoly előnye a kis nyomás, ezáltal elegendő neki a legkisebb tartályos kompresszor.

Mivel fessek gyorsan festékszóró pisztoly helyett?

A Turboroll elemes teddyhenger

Kényelmes - ceruzaelemekkel működő  festőhenger, az eredeti festéktartályból való felszívással tölthetjük fel. Gombnyomásra a szivattyú automatikusan a csőtartályból a hengerbe pumpálja a festéket  és már kezdhetjük is a festést. A munkasebességet a nyél oldalán található forgógombbal tudjuk állítani. Többféle tartalék festőhengerek kapható hozzá.

Wagner Handi-Roller kézi festőhenger

TeddyhengerFestés fele idő alatt, nem kell a hengert bemeríteni és a felesleget lehúzni, a festéket közvetlenül a szivattyú szállítja. Így gyorsabban megy a festés és a környezet tiszta marad. A mennyiséget a felület milyenségétől függően egyszerűen lehet szabályozni. Előnyei a munkavégzés közbeni kényelmes testtartás, valamint a felesleg lehúzás és csepegtetés nélküli festés. A festék a szárban lévő festéktartályból a kívánt adagolásban a hengerbe továbbítódik, így mindenki maga szabhatja meg a festés sebességét. A festék felszívása a vödörből is egyszerűen és gyorsan megy.

Festékszóró kontra ecset

A festékszóró teszt amit a Wagnertől kaptam

A Wagner cég 2006-ban elvégzett kísérletében az ecsetet összehasonlították a festékszóró készülékkel. A festék felhordásban és annak tartósságában mutatkozó különbségek ellenőrzésére, különböző, gyakran használt fafajtákat választottak ki. Minden egyes fadarabot részben egy közepes minőségű kereskedelmi forgalomban kapható ecsettel és részben egy festékszóró pisztollyal vontak be és tettek ki az időjárás behatásainak.

eredmény

Az ecsettel bevont farészek a bevonó anyag részben teljes felbomlását mutatták, az a bevonat viszont, amit a festékszóró pisztollyal hordtak fel, a környezeti behatásokkal szemben ellenállóbbnak mutatkozott. Az ecsettel történő festék felhordása a barázdaképződés kockázatával jár, ha a festék túl sűrűn és egyenetlenül kerül felhordásra, így az időjárásnak nagyobb támadási felületet nyújt. A nedvesség visszamaradhat az ecset által visszahagyott barázdákban és így megtámadhatja a bevonatot. Ezek a barázdák nincsenek a festékszóró géppel felvitt festékrétegen.

Címkék: 

Hasonló termékek