Dugókulcs, racsni, hosszabbító

King Tony szerszámok

Mindig felmerülnek kérdések egyes szerszámok kiválasztásánál, főleg akkor ha még nem is szereltünk vele azelőtt. Párféle szerszám kiválasztásához szeretnék segítséget adni ezen oldalon.

Az oldal alján lévő linkre kattintva a komplett King Tony katalógust le tudja tölteni. Ebben a katalógusban megtalálható az összes gyártott King Tony szerszám melyeket nálunk megrendelhet illetve megvehet.

Tovább a dugókulcsokhoz 

Milyen fejkiképzése legyen a dugófejnek?

Három féle dugófej típus létezik

hatlapfejű 

A profi hatlapfejű dugófej ( King Tony, Fortum, Extol Prémium ) profilja enyhén konvex belső felületű, amely a nyomást a csavarfej sarkairól átvezeti az oldalak közepére, ezért ez a fej hatékonyabb, mint a hagyományos sarkos hatlap dugófej. Lehetővé teszi a sérült csavarfejek meglazítását, és meggátolja, hogy a csavarfej beszoruljon a dugófej hornyaiba. Általában az 1/2" vagy kisebb dugófejeknél népszerűbb fejkiképzési forma.

12 szögű azaz crova

A 12 szögű dugófej élre fogja a csavart. Alkalmas a hatlapfejű csavarok mellett még a spline fejkiképzésű csavarok behajtására is. A nagyobb 3/4"-tól felfele népszerűbb fejkiképzési forma.

multilock dugókulcsfej

A MultiLock™ profilu dugókulcs minden csavart nyit, mindenféle szabványú csavarra jó.  A MultiLock dugófej kialakítása olyan, hogy elbánik a klasszikus metrikus és a collos csavarokkal, E-torx fejekkel, kettős E-torx profillal, Spline/XZN/VZ, atipikus anyacsavarokkal (SQ és mások is), és a szokásos csillagfejű csavarokkal is. A sérült csavarokhoz is használható. Egy műhelykocsiba egy ilyen készlet néha "életet ment".

Mit jelent az hogy 3/8"-os vagy 1/2"-os dugókulcs?

A dugófej hajtott oldali nyílásának a laptávolságát jelöli. Az 1/4"-os dugófej laptávolsága 6,3mm, a 3/8"-nak 9,5mm és így tovább. Könnyen számolható mm-be, mert 1 col 25,4mm tehát a fél col az 12,7mm.

Otthonra a 3/8" és az 1/2"-os dugókulcs készletet ajánlom. Az utóbbi 10 évben kisebbek lettek gépkocsin az alkatrészek, így egyre többen keresik a 3/8"-os szerszámokat, de még mindig az 1/2"-os vezet eladásban. 

A "méreten kívüli" csavarok

Néha találkozunk olyan csavarokkal, ami nem metrikus, azaz milliméteres, hanem colos méretezésű. Ilyen csavarok fűnyíró motorokon, angol és amerikai autókon, gépeken található.

Váljon gyanússá, hogy ha pl. a csavarra a 12-es dugófej nem megy rá, a 13mm-es meg lötyög, hogy az 1/2 colos méret lesz, azaz milliméterben 12,7.

Mikor használjunk üthető dugófejet?

Az üthető, más néven gépi dugófejet a fekete színéről ismerjük meg. Nem krómozott a felületkezelése, hanem foszfátozott. A króm-vanádium ötvözet anyagához még molibdént adnak, hogy ütésálló legyen.

Jól használható légkulcsokhoz, ütve-csavarbehajtókhoz. Jól viseli az ütvecsavarozást és a nagyobb igénybevételt. A sima dugófej a gépi dugófejjel ellentétben az ütéseket nem bírja, nem arra találták ki.

Milyen King Tony racsnit válasszak?

A racsni méretét (1/4, 3/8"...) még eldönti az ember, de ott a különböző fogszám.

A kínálatban találhatunk 48 fogas, 54 fogas, 72 fogas racsnit. Mikor melyik az ideális? Örök érvényű szabály, hogy a nagyobb fogszámú racsnit a finomabb, kis helyen történő munkához válasszuk. Ha robusztusabb, nagy erőt igénylő csavarokhoz az erősebb kisebb fogszámú racsni a jobb választás.

Figyeljen a következőre! A racsnival csak hajtson, ne lazítson és ne húzzon meg csavarokat! Azt a sima villáskulccsal tegye. Ha így használja még a legolcsóbb is hosszú életű lesz. 

Milyen az offset hosszabbító szár?

toldószárSima, hagyományos toldószárra rátoljuk a dugófejet és az fixen áll a toldószár végén, mintha egy darabból lenne. 

Az offset toldó úgy 15°-ot elfordulás enged a dugófejnek minden irányban, ezért szűk, nehezen elérhető helyeken is lehetővé teszi a szerelést.

A 2 funkciós offset toldó egyesíti e hagyományos és az offfset toldót. Az egyik állásban fix, a másik állásban offset funkcióval használhatjuk, attól függően, hogy mennyire van a toldószárra ráhúzva a dugófej.

King Tony szerszám katalógus letöltés >>

Címkék: 

Hasonló termékek