Fúrószár választás - fémfúró, betonfúró vagy körkivágó?

FémfúrókTalálkozott már azzal, hogy a fúró egyáltalán nem viszi, vagy csak nagyon nehezen az anyagot? A jó fúrógép és főleg a jól megválasztott fúrószár csodákra képes. A választáshoz ezért szeretnék egy kis segítséget adni.

Fúrószár fémhez

HSS gyorsacél: nagy széntartalmú acél, ami a nevét onnan kapta, hogy a belőle készült szerszámmal gyorsan lehet dolgozni a keménysége miatt

HSS-R gyorsacél fúró

HSS-R fémfúró

Fekete színű, olcsó.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Lágyabb acélok, például zártszelvény, lapos és L vasak fúrására kiváló. Lágy fémek. Ilyenek a réz, horgany, alumínium, stb. Műanyagok, kivéve a nagyon kemény műanyagok, ilyen a danamid, amihez már kobaltos fúró kell. Fa, pozdorja, bútorlap…,bármelyik faanyaghoz jó a sima HSS fúró.

Miért jó választás a sima gyorsacél fúró?

Olcsó a HSS-R fúrószár.

HSS-R fémfúró használata

A megfelelő hűtésről gondoskodni kell a fémek fúrásánál. Használjunk vágó- fúró-üregelő sprayt, vagy ha nincs WD-40-t, vagy ha az sincs valamilyen olajat, de vizet semmiképp se használjunk hűtésre a fúráskor!

HSS-G ötvözött gyorsacél fúró 

HSS-G fémfúró

Fényes ezüstös színű, az anyagában ilyen, nincs felület kezelve.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Lágyabb acélok, például zártszelvény, lapos és el vasak, keményebb acélok, például szerszámacélok, lágy fémek, ilyen a réz, horgany, alumínium, stb. Műanyagok fúrására kiváló, kivéve a nagyon kemény műanyagok, ilyen a danamid. Ehhez már kobaltos fúró illik. Fa, pozdorja, bútorlap stb. Bármilyen faanyaghoz ajánlom a HSS-G fúrót.

Miért jó választás a HSS-G fémfúró?

HSS-G fúró sokkal keményebb a sima gyorsacél fúróknál, ezért tovább tudjuk használni. Keményebb acélokra is jó, ilyen pld. a szerszámacél.

HSS-G fémfúró használata

A megfelelő hűtésről gondoskodni kell a fémek fúrásánál. Használjunk vágó- fúró-üregelő sprayt, ha nincs WD-40-t, vagy valamilyen olajat.

HSS-E 5% kobalttal ötvözött gyorsacél fúrószár

kobalt fúró

Fényes bronzszínű. Nem csak a fúró felülete, hanem a fúró anyaga bronzszínű.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Nagyon kemény fémek, ilyenek az inox, saválló acél, króm-vanádium acél, stb. Keményebb acélok, például szénacélok és szerszámacélok. Műanyagok, nagyon kemény műanyagok. Danamid fúrására is ajánlom. (A danamidot pld. a vízi erőművek soktonnás forgórészénél használják támcsapágyazásra.) Fa, pozdorja, bútorlap, azaz bármilyen faanyaghoz jó.

Miért jó választás a HSS-E kobalt fémfúró?

Nagyon kemény fúró, gyakorlatilag bármilyen anyag fúrására jó, kivéve kő, beton, falazat.

HSS-E kobalt fémfúró használata

Vigyázzunk! A nagy keménységnek ára van – rideg a kobalttal ötvözött gyorsacél és ezért könnyen törik. Javaslatom: ha egy mód van, rá oszlopos fúrógéppel fúrjunk, vagy figyeljünk oda fúrásnál a pontos megvezetésre ha kobaltos fémfúrót használunk. A megfelelő hűtésről gondoskodni kell a fémek fúrásánál. Használjunk vágó- fúró-üregelő sprayt, ha nincs WD-40-t, vagy valamilyen olajat.

Fúró fához

Fafúró

A fafúró a speciális központosított orrkiképzéséről ismerhető fel.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

A fafúró alkalmas puha és keményfa fúrására, bármilyen faanyaghoz jó. Létezik nagyon hosszú fafúró, az úgynevezett gerendafúró.A gerendafúró központosító csúcsa megvezeti a fafúrót, és behúzza a fába, így vastagabb anyagban is könnyen fúrhatunk vele.

gerandafúró

Miért jó választás a fafúró?

A fafúró csúcsos orra miatt nagyon pontos furatokat tudunk fúrni. Szintén a fafúró orrkiképzésének hála, könnyebben fúrhatjuk vele a fát, és a furat is szebb lesz..

Fafúró használata

A fafúró csak fához használható! Ne fúrjunk vele fémet, mert tönkremegy. Ne fúrjunk vele műanyagot, mert berepeszti, roncsolja.

Fúrószár műanyaghoz

Műanyaghoz a fémfúrók használhatók.

Műanyag fúrása

Ne használjunk fafúrót! A danamid féle műanyagok fúrására csak kobalt vagy titán fémfúrót használjon! A rideg műanyag fúrásánál, ilyen a plexi (akril) ügyeljünk arra, hogy a munkadarab le legyen szorítva a munkaasztalhoz, mert ha felkapja a fúró amikor átér az anyagon, könnyen repedhet, törhet.

Fúrószár téglához, ytonghoz, falazathoz

kőzetfúró

Keményfémlapkás fúró. Vídia vagy más keményfémlapka van ráhegesztve a csúcsára. Sima tokmányos fúrógépbe befogható

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Tégla, falazat, ytong, mészkő, homokkő, terméskő, vakolat, csempe, stb..

Miért jó választás a kőzetfúró?

A kőzetfúró a hagyományos tokmányú fúrógépbe befogható.

Mire figyeljünk a kőzetfúró használatánál?

Lassú fordulatszámmal fúrjunk, mert a fúrógép nagy fordulatszáma miatti hőtermelés kiolvaszthatja a keményfémlapka forrasztását. Csempe fúrásakor kapcsoljuk ki az ütve fúrást a fúrógépen. Ha így teszünk, biztos nem pattan le a máz a csempéről, és nem reped be. Ha a fúrószár beért a vakolatba, ill. a téglába, újra bekapcsolhatjuk az ütvefúró ütve fúrás funkcióját.

Fúró betonhoz

SDS-Plus betonfúró

Keményfémlapkás fúró és SDS befogása van. Vídia vagy más keményfémlapka van belehegesztve a végére. A befogása SDS-plus, vagy a nagyobb SDS-max befogás. A befogási átmérő alapján tudjuk megkülönböztetni őket, a plusszosnak kb. 10mm, a maxosnak kb 20mm az átmérője. Pneumatikus (légdugattyús) ütvefúró gépbe fogható be.  

Milyen anyagok fúrására jó a betonfúró?

Elsősorban beton, de fúrhatunk vele téglát, falazatot, ytongot, mészkőt, homokkőt, terméskőt, vakolatot, csempét, stb.. Ne használjuk fémre, műanyagra.

Miért jó választás a SDS betonfúró?

Betonhoz, panel fúrására csak ezt ajánlom, mivel erre lett tervezve. Nagyon könnyen viszi az SDS fúró és a pneumatikus fúrógép páros a betont.

Mire figyeljünk az SDS fúró használatánál?

Csempe fúrásakor kapcsoljuk ki az ütve fúrást a fúrógépen. Ha így teszünk biztos nem pattan le a máz a csempéről, és nem reped be. Ha a fúrószár beért a vakolatba ill. a téglába, újra bekapcsolhatjuk az ütvefúró ütve fúrás funkcióját.

Ötlet: Ha hagyományos tokmányú fúrógépünk van, és sok lyukat szeretnénk fúrni, érdemesebb megvenni az SDS fúrót, és flexxel levágni a befogást, így bele tudjuk fogni a sima tokmányba is. Betont így nem fúrhatunk, mert nem tudja a hagyományos tokmányú fúrógép azt az ütőerőt ami a beton fúrásához kell, de kapunk egy jó minőségű fúrót téglához.

Fúrószár gránithoz, márványhoz

Gránit betonfúró

Bosch Blue Gránit kőzetfúró ilyen. Kék színű kőzetfúró hegyére keményfémlapkát hegesztenek lézerhegesztéssel.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

A betonnál is keményebb anyagok fúrására ajánlom, ilyen a gránit és a márvány.

Miért jó választás a Bosch Blue Gránit kőzetfúró?

A Bosch Blue Gránit kőzetfúró a hagyományos tokmányú fúrógépbe befogható. Ha olyan kemény kőzetbe akarunk fúrni, amit semmilyen más fúró nem visz, mint pld. a gránit, márvány, csak a  blue gránit kőzetfúró, vagy a gyémántfúró a megfelelő. Fúrhatunk vele puhább kőzeteket is: tégla, ytong, stb…

Mire figyeljünk a Bosch Blue Gránit kőzetfúró használatánál?

Lassú fordulatszámmal fúrjunk! A fúrógép nagy fordulatszáma miatti hőtermelés kiolvaszthatja a keményfémlapka forrasztását. Kapcsoljuk ki az ütve fúrást a fúrógépen. Ha a kőzetfúró beért a vakolatba, ill. a téglába, újra bekapcsolhatjuk az ütvefúró gép ütve fúrás funkcióját. Betont lehetőleg ne fúrjunk vele! Betonhoz használjunk inkább sds fúró és pneumatikus fúrógép párost. Habár viszi, csak nagyon lassan.

Gyémántfúró, csempéhez, gránithoz, márványhoz

Gyémántfúró

Lyukas középen, a vágóélen gyémántszemcsékkel.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Csempe, porcelán, gránit, márvány tábla, burkolólap fúrására. A cső alakú fúró kiváló minőségű ipari gyémántokkal ellátott fejjel könnyen fúrja át a legkeményebb anyagot is.

Mire figyeljünk a gyémántfúró használatánál?

Könnyű a használata. A gyémánt fúrót fogjuk be egy akkus csavarhúzó tokmányába, és fúrjunk! Csak akkus csavarozóval használjuk! Fontos az alacsony fordulatszám és a megfelelő hűtés! Ennél a szerszámnál vízzel hűtsünk!

Tovább a gyémántfúrókhoz

Fúró lemezekhez

Lépcsősfúró

lépcsősfúróLépcsős, kúpos a fúró kiképzése.

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Fém és, alumínium lemezekhez max. 3mm-es vastagságig. Ha vastagabb fémet fúrunk, használjunk körkivágót.

Miért jó választás a lépcsősfúró?

Lemezekben gyorsan és pontosan fúrhatunk akár nagyobb lyukat is. Főleg villanyszerelők szeretik használni a lemez kapcsolószekrények kifúrására.

Lépcsősfúró használata

Lassú fordulatszámmal fúrjunk! A megfelelő hűtésről gondoskodni kell a fémek fúrásánál. Használjunk vágó- fúró-üregelő sprayt, vagy WD-40-t, vagy valamilyen olajat. Saválló, inox, edzett acél lemezek fúrására csak kobaltos lépcsősfúró használható! Vastag anyagba ne használjuk a lépcsősfúrót, lemezek fúrására ideális eszköz, vastag anyaghoz használjunk körkivágót.

Csavaros lyukkivágó

kőrkivágóCsavaros lyukasztó. Két csavarral összeszorítható pofája kivágja a lemezben a lyukat

Milyen anyagok fúrására ajánlom?

Vízcsapok felerősítő furatának kivágásához csaphoz, mosogatóhoz

Miért jó választás a csavaros lyukasztó?

Egyszerű és pontos lyukasztás. Olcsó szerszám összehasonlítva egy kobaltos körkivágóval vagy a kobaltos lépcsősfúróval.

A csavaros lyukasztó használata

Fémlemez, rozsdamentes acél, inox lemez kilyukasztásához

Körkivágó fához, falhoz, fémhez

körkivágó készletA körkivágó a harang alakú kiképzéséről és a benne lévő központosító fúróról ismerhető fel. Másféle körkivágó használható a különféle anyagokhoz.

Milyen anyagok fúrására ajánljuk?

fára, fémre

A gyorsacélból készült körkivágó, fa, pozdorja, műanyag fúrására készült. A Viking és a Wolfcraft körkivágó már kobalttal ötvözött bimetálból készül, bármilyen anyag fúrására jó, kivéve beton, kő és falazat. Sima fúróba befogható, hengeres vagy hatszög szára van.
 

tégla, beton

SDS-Plus körkivágóA keményfémlapkás SDS-plus befogású körkivágó téglába, falazatba, ytongba megfelel. A beton fúrásakor legyünk kritikusak és gyanakvóak a körkivágóval szemben. A pár ezer forintos körkivágót, még ha SDS befogású is, ne használjuk betonba, az oda való körkivágó öt-tízezer Ft felett kezdődik. Az SDS-max befogású körkivágót már betonra is használhatjuk, mert ebből csak ipari minőséget gyártanak.

 

csempe, gránit

Csempére, márványra, gránitra a wolfram-karbid vágóélű körkivágó a megfelekörkivágó Wolfcraftlő. A fémreszelékes vágóéléről ismerhetjük fel. Ennél a szerszámnál is figyelni kell a lassú fordulatszámra és gondoskodni kell a megfelelő hűtésről. Sima vízzel is hűthetjük a fúrókoronát. Ütvefúrást kapcoljuk ki fúrás közben!

 

Miért jó választás a körkivágó?

bimetálos körkivágóLemezekben még a lépcsős fúrónál is nagyobb lyukat fúrhatunk gyorsan és pontosan. Vastag anyagba is használható a körkivágó, csak a magassága szab határt.

Tovább a körkivágókhoz

Mire figyeljünk a körkivágó használatánál?

Lassú fordulatszámmal fúrjunk! A megfelelő hűtésről gondoskodni kell a fémek fúrásánál. Használjunk vágó- fúró-üregelő sprayt. Ha nincs WD-40-t, vagy valamilyen olajat. Saválló, inox, edzett acél lemezek fúrására csak bimetálos, kobaltos körkivágó használható! Az adapterre egyszerre akár kettő körkivágó fej is ráhelyezhető, ez főleg nagyobb furatok elkészítésénél ideális, mivel így jobb a központosítás.

Üvegfúró

Az üvegfúrót a szív alakú fejkiképzéséről ismerjük meg. Csak üveg fúrására alkalmas. A folyadékos hűtésről gondoskodnunk kell.

Az oldalon bemutatott fúrók, körkivágók kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban. >>

Címkék: 

Hasonló termékek