Elektromos szivattyú

szennyvízszivattyú A Házak Áruháza Barkács áruházban illetve Szerszámok Háza Webáruház kínálatában több mint 30 féle Extol és Makita elektromos szivattyú vásárolható, rendelhető, ezért ezekről a szivattyú márkáról lesz szó a következőkben.

Milyen elektromos vízszivattyú fajták léteznek?

Attól függően, hogy hová használható az elektromos vízszivattyú, kell a megfelelőt kiválasztani. 

  • Merülő szivattyú - avagy búvárszivattyú
  • Zagyszivattyú avagy szennyvízszivattyú
  • Kerti avagy  felszíni szivattyú.
  • Házi vízellátó szivattyú rendszer - hidrofor

Elektromos merülő (búvár) szivattyú

Milyen merülő szivattyú fajták vannak?

  • A merülő szivattyú, búvár szivattyú általában a kis nyomású, kisebb szállítómagasságú, úgymond átemelő szivattyú megnevezése.
  • A mélykúti, vagy magasnyomású merülő szivattyú nagyobb szállítómagasságra lett tervezve.
  • A szennyvíz szivattyú, vagy másik nevén a zagyszivattyú olyan átemelőszivattyú ami szennyezett, akár szilárd szemcséket tartalmazó vizet is képes szivattyúzni.

Hogyan működik a merülő szivattyú?

Centrifugál szivattyú elven működik a merülő szivattyú (egy-két kivétel azért van). Búvár szivattyú a merülő szivattyú másik neve. Vízbe ill. folyadékba merülve működik, ezért a szivattyú motorját és a kapcsolóját tökéletesen vízhatlan házba helyezik el, ami a megengedett legnagyobb bemerítési mélységig garantálja a szivattyú biztonságos működését. A búvár szivattyú nem rendelkezik szívócsonkkal, csak vízbevezető rácsozat van a szivattyú házán, mely biztosítja azt, hogy a szállíthatónál nagyobb szilárd testek ne is kerüljenek a szivattyú belsejébe. A merülő szivattyú többnyire úszókapcsolóval van szerelve, ami lehetővé teszi a szivattyú automata működését. Az úszókapcsolóban levegő van, lebeg a víz felszínén. A kapcsolást egy acélgolyó végzi. A kapcsoló akkor kapcsol be, ha a szivattyút ellepi teljesen a víz.

Milyen szállítóképességű a merülő szivattyú?

szállítási karakterisztika

Szállítómagasság

A merülő szivattyú a gyári adatként megadott szállítómagasságba nyomja fel a folyadékot. A szivattyú szállítómagasságát a szállítandó folyadék felszínétől számítjuk, nem a szivattyú tényleges helyzetétől, mert a folyadékba mártott csőben szivattyú nélkül is a külső víz szintjére emelkedik a víz. A sima merülő szivattyú emelőmagassága általában 6-9 méter, a nagyobb teljesítményű szivattyú emelőmagassága  úgy max. 11 méter. A magasnyomású merülő szivattyú 30-50 méteres szállítómagasságot is produkál, a speciális mélykúti szivattyú pedig úgy 50-80 méterre képes felemelni a vizet.

Szállítási karakterisztika

A vízszivattyú folyadékszállító képessége a szállítómagassággal arányosan csökken. Minden szivattyú rendelkezik egy szállítási karakterisztikával, amelyből megállapítható, hogy milyen magasságba mennyi vizet képes szállítani meghatározott időegység alatt. Ezt a szivattyú szállítási karakterisztikájának a grafikonjából tudhatjuk meg.

Hova használható a búvárszivattyú?

A kis teljesítményű, kis nyomású merülő szivattyú elárasztott pincék vagy egyéb helységek víztelenítésére használható. A búvárszivattyú tiszta vízhez - ciszternákból, tartályokból, vagy felszíni természetes vízforrásból való víznyerésre, 4-5 méteres mélységű kutakból elárasztásos öntözésre és tartályok közti folyadék (nem csak víz lehet, ha tudja a szivattyú) átfejtésre használható. A magasnyomású merülő szivattyú alkalmas közvetlen öntözésre, vagy öntöző szórófejek meghajtására. A mélykúti szivattyú nagy mélységből való víz felszínre emelésére, vagy kisebb mélységből nagy nyomással öntözésre használható.

Ha a merülő szivattyú úszókapcsolóval van szerelve...

A merülő szivattyú többségénél egy úszókapcsoló teszi lehetővé a szivattyú automatikus működését. A szivattyú úszókapcsolója könnyebb a víznél, ezért annak felszínén lebeg, vagy nagyobb vízmélységnél felfelé emelkedik, és bekapcsolt állapotban tartja a szivattyú motorját. A vízmélység csökkenésekor a szivattyú úszókapcsolója lesüllyed, és kikapcsolja szivattyú motorját, és ezzel megakadályozva a szivattyú szárazon futását. A szivattyú be- és kikapcsolási magasságát a szivattyú úszókapcsolójának szabad vezetékének hossz-változtatásával állíthatjuk be. Speciális belső szintkapcsolóval szerelt szivattyú is létezik. Ilyen szivattyú akkor kell, ha nincs az úszókapcsoló akadálytalan működéséhez elegendő hely a folyadékban.

Merülő szivattyú és a megmaradó vízszint

Minden merülő szivattyú jellemző adata a megmaradó vízszint. Ez az a vízmagasság, amit a merülő szivattyú már azért nem tud felszívni, mert a szívórácson, vagy szennyvízszivattyú esetében a beömlő nyíláson már levegőt is szív. Ha az kell, hogy a szivattyú teljes egészében víztelenítse a helységet, a legmélyebb pontra egy, mélyedést, ún. zsombot kell kialakítani. Ide kerül a szivattyú. Így a teljesen leürített helységben csak ebben a zsombban marad víz. A zsombba telepítéshez célszerű a beépített szintkapcsolós szivattyú használata. Figyeljünk rá, hogy a szivattyú zsombja mindig tiszta legyen!

Mire figyeljek a merülő vízszivattyú használatánál?

A merülő szivattyú nem járhat szárazon, figyeljünk rá, mert gyorsan tönkre mehet a szárazon futó szivattyú! Nem járhat a szivattyú tartósan teljesen elzárt csap mellett, ezért először kapcsoljuk ki a szivattyút, és utána zárjuk el a csapot. A befagyott vízszivattyú tönkremegy, télen víztelenítsük a szivattyú szívóházát. Ne eresszük mélyebbre a szivattyút a megadott maximális bemerítési mélységné - a megadott maximális bemerítési mélységnél mélyebben még rövid időre sem engedhető a szivattyú a víz alá! Óvjuk a szivattyú belsejét - ha a szállított folyadékban homok, vagy egyéb csiszolóanyag hatású szennyeződés van, az jelentősen csökkenti a szivattyú élettartamát. Ha a szivattyú használata során a vízkivétel nagyobb, mint a kút vízhozama, a vízszint folyamatosan csökkenni fog, és főleg csőkutaknál könnyen túllépheti a maximális szívómélységet és a szivattyú folyadékszállítása leáll. Ezt tapasztalva a szivattyú vízkivételét azonnal csökkenteni vagy szüneteltetni kell.

Zagyszivattyú avagy szennyvíz szivattyú

ZagyszivattyúA merülő szivattyú speciális fajtája a szennyvíz szivattyú. Ez a szivattyú nagy beömlő nyílásokkal és nagy átmérőjű nyomócsonkkal van szerelve. A szennyvíz szivattyú feladata a szennyeződéseket tartalmazó folyadékok szállítása. A zagyszivattyú jellemző átömlő keresztmetszete 30-38 mm. A szennyvíz szivattyú igen nagy résveszteséggel dolgozik, ezért a legkisebb fojtásra is drasztikus folyadékmennyiség visszaeséssel reagál. Szállítóképessége a magasság növekedésével jelentősen csökken. Van olyan szennyvíz szivattyú, ami vágókéssel van ellátva (un. darálós szivattyú). Ha bekerülhet a vízbe olyan pl. szálas anyag, sás, növények, stb. akkor a vágótárcsás szennyvíz szivattyút kell alkalmazni.

A szennyvíz szivattyú és a szállítómagasság:

Mivel a felszíni légnyomás kb. 1 bar, elméletileg sem lehet a vizet 10 méternél mélyebbről felszívni! A merülő szivattyúknál nem a kút mélysége az irányadó, hanem a víz szintje a szivattyú szívócsonkjától!

Felszíni kerti szivattyú

Kerti szivattyúA felszíni, vagy kerti szivattyú nem merül (nem is merülhet) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve szívócsövön szívja fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítja.

Mire figyeljek a kerti vízszivattyú használatánál?

Feltöltött szivattyúház

A legfontosabb! A szivattyú házat üzembe helyezéshez fel kell tölteni a szállítandó folyadékkal! A felszíni szivattyú nem járhat szárazon! Figyeljünk rá, gyorsan tönkre mehet a szárazon futó szivattyú! Csak ezt követően szabad és lehet beindítani a szivattyú motorját. Telepített szivattyú esetében a szívócsövének végére szereljen visszacsapó szelepet un. lábszelepet!

Folyamatos vízellátás

Nem járhat tartósan teljesen elzárt csap mellett! Először kapcsoljuk ki a szivattyút, és utána zárjuk el a csapot, avagy tartsuk be a sorrendet. A vízszivattyú nem fagyhat be! Télen víztelenítsük a szivattyú szívóházát. A vízszivattyú szívócsöve vagy merev cső kell legyen, vagy összeroppanás ellen védett úgynevezett bordás merevítésű cső. A hagyományos locsolótömlő szívócsőnek alkalmazásakor a szivattyú szívóhatása összelapítja azt, lehetetlenné téve a víz felszívását. Ha a vízkivétel nagyobb, mint a kút vízhozama, a vízszint folyamatosan csökken, és túllépheti a maximális szívómélységet és a vízszivattyú folyadékszállítása leáll. Ekkor azonnal ki kell kapcsolni a szivattyút!

Ne szívjon levegőt

A szivattyú szívócsövének abszolút tömítettnek kell lennie! Tömítetlen szívócsövön a szivattyú levegőt is szív, amely jelentősen csökkenti teljesítményét, szélsőséges esetben nem is tudja felszívni a szivattyú a vizet. Tömítetlen szívócsőnél a szivattyú minden kikapcsolását követően kifolyik a víz a szivattyú belsejéből és a szívócsőből is, lehetetlenné téve a szivattyú következő sima beindítását. Gáztartalmú kutak esetében a szívócsőben lévő vízből gáz válhat ki, és légdugót képezhet a szívócső tetején.

Szívómagasság

Figyeljünk rá, hogy milyen mélységből szív a kerti szivattyú! Az önfelszívó képesség a felszíni szivattyú esetén azt jelenti, hogy amennyiben a szivattyúház tele van vízzel, akkor a szivattyú a szívócsőből kb. 2 m mélységből képes a vizet felszívni.

Szennyeződés

Óvjuk a szivattyú belsejét! Ha a szállított folyadékban homok, vagy egyéb csiszolóanyag hatású szennyeződés van, az jelentősen csökkenti a szivattyú élettartamát. 

A kerti szivattyú és a szállítómagasság

A felszíni szivattyú szállítómagassága mindig a szívómélység és a nyomómagasság összege, tehát a szivattyú által ténylegesen áthidalt szintkülönbség.

Példa:

Ha egy szivattyú maximális szállítómagassága 42 méter, akkor, ha 8 méter mélyről szívja a szivattyú a vizet, a felszíntől csak 34 méter magasra képes emelni! Mivel 10 méter vízoszlop magasság 1 bar nyomásnak felel meg, a példában említett adatú szivattyú végnyomása ebben az esetben 3,4 bar lesz, melyet a csőellenállás tovább csökkent. Mivel a felszíni légnyomás kb. 1 bar, elméletileg sem lehet a vizet 10 méternél mélyebbről felszívni! Itt, mint a merülő szivattyú esetében is igaz az, hogy nem a kút mélysége az irányadó, hanem a víz szintje a szivattyú szívócsonkjától. A gyakorlati szívóképesség Jet szivattyú esetében (a  "jet" rendszerű szivattyú nagyobb mennyiségű levegőt tartalmazó víz felszívására is képes)  9 méter, míg a hagyományos felépítésű szivattyú esetében csak max. 7 méter.

Házi vízellátó rendszer - hidrofor

Hova használható a hidrofor vízellátó?

hidroforHa arra van szükség, hogy a szivattyú a vízfelhasználásnak megfelelően kapcsoljon be és ki, házi vízellátóra vagy automata szivattyú berendezésre van szükség. Ahol nincs vezetékes víz nagyobb víztartályt telepítve hídroforral oldhatjuk meg a ház vízellátó rendszerét.

Hogyan működik a házi vízellátó rendszer?

A házi vízellátó gumizsákkal elválasztott víz- és levegőterű tartalékvíz tárolóval és nyomáskapcsolóval kiegészített felszíni szivattyú. A csap elzárásakor a szivattyú tovább dolgozik, és feltölti a nyomócsővel azonos víztérben lévő tartályt, amelyben a nyomás fokozatosan nő. A kikapcsolási nyomás elérésekor a nyomáskapcsoló kikapcsolja a szivattyú motorját. Újbóli csapnyitáskor először a tartályban lévő nyomás préseli a vizet a nyomócsőbe, miközben csökken a szivattyú tartály belső nyomása. A bekapcsolási nyomást elérve a nyomáskapcsoló a szivattyú motorját bekapcsolja.

A jellemzően 20-35 literes tartályokból 1,5 – 3 liter víz kinyerésére van lehetőség a szivattyú beindulása előtt. A házi vízellátó tartályában használat közben kondenzvíz keletkezik, amely onnan tömített nyomástároló edény lévén nem tud távozni, ezért a rozsdamentes tartályú házi vízellátó rendszer hosszabb élettartamú. Az automata szivattyú esetében nincs tartály, az elektronika vezérli a szivattyú folyadék-felhasználásnak megfelelő kapcsolását. A jobb kiviteleknél az elektronika meg tudja akadályozni a szivattyú szárazon futását is, és egyéb szolgáltatásokat is nyújt (pl. a szivattyú által szállított folyadékmennyiség folyamatos kijelzése, nyomóoldali szivárgás védelem, automatikus szivattyú újraindítás vízhiány esetén stb.)

Szivattyú és a csőkeresztmetszet

A szivattyú teljesítményét befolyásoló igen lényeges tényező! A szivattyú a vizet csövön továbbítja, nem mindegy, hogy ez a cső milyen átmérőjű. A csőellenállás annál nagyobb, minél kisebb a cső átmérője Ugyanaz a vízmennyiség kisebb keresztmetszetű csövön nagyobb sebességgel kell hogy áramoljon. A vízcső ellenállása pedig a sebesség négyzetével nő.

A slag végén kijövő víz nyomása avagy hogyan válasszak slagot?

1 colos slag

Az óránként egy köbméter víz szállítása esetén az 1"-os cső hosszának (a vízszintesen fekvő részének is) 2%-a emelőmagasságnak minősül. Példa: 50 m 1"-os cső ellenállása óránként 1m3 víz szállításával számolva 2%, azaz 1 méter emelőmagasságnyi. Ezt a legtöbb szivattyú szinte észre sem veszi.

3/4 colos slag

3/4"-os cső esetében ez 8% Példa: 3/4"–os 25 méteres csőnél a 8% 2 métert tesz ki, mely még mindig nem jelentős terhelés egy szivattyúnak sem.

1/2 colos slag

Az óránként egy köbméter víz szállítása esetén a 1/2"-os vezeték esetén 40%. Példa: 25 méter 1/2"-os cső ellenállása (40%) 10 méter emelőmagasságnak számít. Ha a 1/2"-os csövet egy 7 méter szállítómagasságú merülő szivattyúhoz csatlakoztatjuk, akkor a víznek a cső végén sem nyomása nem lesz, sem számottevő folyadékszállításra nem számíthatunk, a víz éppen csak csordogál a cső végén. Hasonló számítás végezhető, amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a szivattyú vízszintesen milyen messzire képes elszállítani a folyadékot.

Elektromos szivattyú használata

Öntözéshez az automata szivattyú használata a célszerű. Spóroljon, a szivattyú használata jelentős megtakarítást eredményezhet a víz- és csatornadíjakban. A szivattyú típusától és vízdíjtól függően 100-400 köbméter víz felhasználása esetén a szivattyú ára már megtérül. A családi házakat, ha nincs vezetékes hálózat érdemes házi vízellátó rendszerrel felszerelni. A felszíni szivattyú, az automata szivattyú és a házi vízellátó rendszer beszívónyílásait homokos víz esetében előszűrővel kell védeni. A házi vízellátó rendszerre csak a nagyobb előszűrő szerelhető fel. Az előszűrőkről tudni kell, hogy csak mechanikai tisztítást végeznek, áteresztő keresztmetszetük 60 mikronos. Savas vagy lúgos folyadék szivattyúzására válasszon megfelelő szivattyút! Figyeljen rá, hogy használat előtt a kút vizét egészségügyi szempontból be kell vizsgáltatni és be kell tartani a kutak telepítésével és használatával összefüggő országos és helyi szabályzatokat is. A maximális bemerítési mélységet túllépve a merülő szivattyú tömítései már nem állnak ellen a nyomásnak, a szivattyú be fog ázni, és tönkremegy.

Extol szivattyúk

A táblázatból kiolvasható hogy melyik szivattyú alkalmas illetve ajánlható a feladatra.

Elektromos merülő és felszíni szivattyúk

Szivattyú 1-es táblázat

 

Elektromos szennyvíz szivattyúk

Szivattyú 2-es táblázat

Fúrógéppel hajtható szivattyú

Fúrógépes szivattyú Ha csak időszakosan lenne használva a szivattyú és kevés folyadékot szeretnénk szivattyúzni. Egyéb folyadék szivattyúzására, mint pl. üzemanyaghoz, fűtőolajhoz használható szivattyú. Benzint ne szivattyúzzunk vele, a fúrógép kommutátor szikrázása begyújthatja a benzingőzt!

 

 

 

 

Címkék: 

Hasonló termékek