Szerszámgép akkumulátor használata

lítium-ion akkumulátor Ha egy kicsit odafigyelünk az akkus csavarozó akkumulátorára, meghálálja hosszú élettartamával.

Egy akkus szerszámgép 3 féle akkumulátor típussal kerülhet mostanság forgalomba. Akkumulátor típusonként másként kell hogy karban tartsuk a szerszámgép akkumulátorát.

Akkumulátor típusok

1. A nikkel-kadmium (NiCd) akku

Mire figyeljünk a NiCd akkumulátor használatánál?

A NiCd akkumulátort havonta egyszer teljesen lemerítsük le és teljesen töltsük fel az akkumulátort. A lemerítéskor ne zárjuk rövidre az akkumulátor sarkait, csak addig merítsük le, amíg az akkus csavarozó gépünk már nem tud erőt kifejteni. Rövidre záráskor az akkumulátor akár fel is robbanhat, de biztos, hogy tönkremegy! Elég havonta egyszer ezt a folyamatot megcsinálni, a hónap többi részében ne foglalkozzunk az akkumulátorral.

Ha dolgozunk az akkus csavarozó géppel, és eközben lemerítjük, majd feltöltjük, ez a folyamat megfelel a karbantartásnak.

2. A nikkel metál-hibrid (NiMH) akku

akkutöltőA nikkel metál-hibrid (NiMH) akkumulátorban a pozitív oldalon a NiCd akkukhoz hasonlóan nikkelt találunk, a negatív oldalon viszont egy speciális hidrogén-megkötő fémötvözetet. Töltés közben ez a fémötvözet megköti a savas elektrolit hidrogénjét, kisütéskor pedig leadja azt.

Mire figyeljünk a nikkel metál-hibrid (NiMH) akkumulátor használatánál?

A NiMh akkumulátort  elegendő negyedévente egyszer teljesen lemeríteni és teljesen feltölteni. A lemerítéskor itt se zárjuk rövidre az akkut, csak addig merítsük, amíg az akkus csavarozó gépünk már nem tud erőt kifejteni. Rövidre záráskor az akkumulátor akár fel is robbanhat, de biztos, hogy tönkremegy!

Elég három havonta egyszer ezt a folyamatot megcsinálni, a negyedév részében nem kell foglalkozni az akkumulátorral. Ha dolgoztunk az akkus géppel, és lemerítettük, akkor töltsük fel teljesen, így kipipálhatjuk a negyedéves akkumulátor karbantartást.

3. A lítium-ion (Li-Ion) akkumulátor

Ennél az akkunál a töltés tárolásáról lítium-ionok gondoskodnak, melyek töltéskor a negatív, szén alapú elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fémoxid elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot szerves elektrolit választja el egymástól.

Mire figyeljünk a lítium-ion (Li-Ion) akku használatánál?

Vigyázzunk rá, hogy ne merüljön nagyon le. Bármilyen töltöttségi szinten van a lítium-ion akkumulátor, nyugodtan rátehetjük a töltőre, teljesen gondozásmentes, ha eszünkbe jut, töltsük fel, de!

Nem szabad megszakítani a töltését! Csak akkor vegyük le az akkut a töltőről, ha teljesen feltöltődött, sőt, utána még hagyjuk rajta kb 15 percig. Ez nem nagy idő, mert egy Makita Li-Ionos gép esetén a teljes töltés 22 perc. A plusz 15 perc azért kell, hogy lehűljön a megfelelő hőmérsékletre.

Figyeljünk oda a hőmérsékletre, kényes rá! Ne használjuk +30 fok felett és -10 fok alatt. A magas hőmérsékleten hamar tönkremegy, -10 fok alatt nagyon hamar lemerül.

Címkék: 

Hasonló termékek