Műanyag fűtéscső hegesztés házilag - Extol csőhegesztővel

cső felmelegítése

Egyszerűen kivitelezhető egy lakás vagy akár egy ház fűtési rendszerének összeszerelése házilag az Extol Prémium műanyagcső hegesztő pisztoly segítségével!
Többféle idommal más-más méretű csövekhez.

Tovább a műanyagcső hegesztőhöz

Jó megoldás a műanyagcső hegesztés!

Egyszerű

Bárki meg tudja csinálni, csak a  műanyagcső hegesztő pisztoly, a cső, és csőidom kell hozzá, meg némi munkakedv. Elmarad a menetvágás, forrasztás és az ezek előtti előkészületek, így alig van piszok a műanyagcső hegesztés és összerakás közben. Széles fitting választéknak köszönhetően gerinc- felszálló- és ágvezetéknél is használható. Nem igényel karbantartást.

Megbízható

Az egyik legmegbízhatóbb kötést adó módszer a műanyag cső hegesztése. Műanyagcső hegesztés közben a két munkadarab összeolvad és homogén átmenetet lesz a két műanyagcső között. A technológia pontos betartása esetén tökéletesen szivárgásmentes. A műanyag cső nem rozsdásodik és a vízkő sem rakódik le benne. Kiválóan használható olyan helyeken ahol a szállított folyadék miatt korrózióálló vagy saválló vezeték szükséges.

Gyorsan szerelhető

Könnyen és gyorsan szerelhető, a korszerű csőszerelés egyik leggyorsabb fajtája. Nincs forraszanyag, nincs tömítőgyűrű, szorítógyűrű,nem kell présszerszám, kalibrálás, sem forrasztó berendezés.

Pénztárcakímélő

A műanyag cső jó hőszigetelése miatt vékonyabb szigetelőanyag szükséges meleg vizes vagy hűtési rendszereknél. Szerszámigénye kicsi, csak műanyag csővágó és műanyagcső hegesztő. Ezek beruházási költsége kisebb, mint a más technológiát alkalmazó (rézcsöves, többrétegű cső, stb.) rendszereknél. A műanyagcső hegesztő rendszer anyagára alacsony és a gyors szerelés miatt sok munkaidőt lehet megspórolni.

Hol használható a műanyagcső hegesztés?

A 120cm átmérőjű műanyagcső gerincvezetékektől kezdve a háztartásokban használt 16 mm-es átmérőig használható. Meleg- és hideg vizes vagy fűtési és hűtési rendszerekben, gázvezetékekhez, vegyipari, egészségügyi intézményekben lévő csővezetékekhez használható. 

Milyen anyagú csövekhez használható?

Speciális polipropilén PP-R, polietilén PE, Teflon tartalmú PVDF csövekhez használható. Ezek a csövek jó mechanikai, áramlástani, hőtani tulajdonságokkal rendelkeznek, nagy nyomáson is hosszú élettartalmú, vegyszerállók, ellenállnak az UV sugárzásnak, jó hőszigetelők.

Hogyan működik a műanyagcső hegesztés?

A csövek hőre lágyuló anyaga teszi lehetővé a hegesztéses kötést. A műanyagcső külső, és a fitting belső felületét felmelegítve, majd gyorsan összetolva a két műanyag együtt hűl le. A két melegen összepréselt műanyag összeolvad és megszilárdult anyag homogén lesz, ami biztosítja a tökéletes tömítést. Ezt hívják szaknyelven tokos hegesztésnek.

Hogyan hegesszek csövet az Extol csőhegesztővel?

Maga a műanyag hegesztés folyamata egyszerű, leírva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint valójában.Kapcsoljuk be az Extol Prémium csőhegesztő gépet és állítsuk be a hőfokot a hőfokszabályzó segítségével a csővezeték anyagának megfelelően. A csőhegesztő hőmérsékletét a benne lévő vezérlő automatikusan szabályozza. Míg az Extol Prémium csőhegesztő bemelegszik, a csővezetéket  vágjuk méretre. Vigyázzunk, a csövek méretre vágásánál vegyük figyelembe a fittinggel való átfedést is. (Lásd a táblázatot!)

  Csőátmérő (mm) Hegesztési mélység (mm) Melegítési idő (mp) Hegesztési idő (mp) Hűtési idő (mp)
16 13 4 4 3
20 14 5 4 3
25 16 7 6 3
32 20 8 6 4

vágjunkÜgyeljünk arra a csövek levágásánál hogy a vágási felület sorjamentes és a csőre merőleges legyen. A fittingbe való betolási mélységet jelöljük ki filctollal. Ellenőrizzük az összeillesztendő felületek tisztaságát.

Mérjünk, jelöljünkA megfelelő hőfok elérését a készülék jelzi. Nyomjuk rá a csövet és az idomot a műanyagcső hegesztő készülékre és tartsa ott a táblázatban megadott ideig (melegítési idő). Fontos, hogy a csövet és az idomot a megadott mélységig nyomja be és közben ne csavargassa! Ha a környezeti hőmérséklet + 5 °C alatti, a melegítési időt 50 %-al növeljük meg. A melegítési idő letelte után húzza le a hegesztőkészülékről a csöveket, majd azonnal nyomja össze őket és tartsa szilárdan, minimum 4-6 másodpercig.

A hűtési idő leteltével a műanyag hegesztés megszilárdul. A szerelés után nyomáspróbával ellenőrizze a műanyag hegesztés minőségét, ezt még az előtt meg kell tenni, mielőtt a cső nincs eltakarva. Ügyeljen arra, hogy a cserélhető profilpár tapadásmentes bevonata ne sérüljön meg, mert ez a hegesztőkészülék fontos része. Ha mégis megsérült, cseréljük le. Webshopunkban kapható tartalék profilpár minden méretben.

Mire figyeljek műanyagcső hegesztés közben?

Figyeljen a hőmérsékletre

Az alacsony hőfokon történő műanyagcső hegesztés, vagy rövid melegítési idő esetén az idom nem illeszthető rendesen a csőre. A magas hőfokon történő műanyagcső hegesztés esetén túlzottan megolvad a cső és a csőidom felülete. Ilyenkor a cső belső felületén kitüremkedik a megolvadt műanyag, csökkentve a keresztmetszetet.

Pontosan illesszen

idomokFerdén összeállított idomok esetén egyik oldalt túl nagy rés keletkezik az alkatrészek közt. Nagyon figyeljünk rá, hogy a műanyagcső hegesztőre mindig merőlegesen nyomja rá és húzza le a csövet. Vigyázzon az idom és a műanyagcső egytengelyű illesztésére! Fontos, hogy a cső lehúzásakor és az idomok összeillesztésekor ne csavarja el a csövet vagy a idomot.

Mit nem tud a műanyagcső hegesztés?

Csak -5 °C feletti hőmérsékleten hegesszen műanyag csövet!. Hibás hegesztés esetén nincs lehetőség korrekcióra. A hibás szakaszt ki kell vágni és újat készíteni. A cső jellegzetessége, hogy ha nincs védőréteggel ellátva, a környezetből oxigént vesz fel. Ez a rendszerben lévő acél alkatrészeket korrodálja.

Az oldalon bemutatott szerszámok kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.

Címkék: 

Hasonló termékek