Vízszivattyú választás

Házak Áruháza Barkács Áruház illetve a Szerszámok Háza Webáruház online kínálatában Heron benzinüzemű vízszivattyú található, ezért erről a márkáról lesz szó a következőkben.

Vízszivattyú jellemzői

emelési magasság
           

Vízszivattyú emelési magassága

Katalógusokban a vízszivattyú teljes emelési magasságát adják meg (az ábrán „A”-val jelölve). Ez két értékből tevődik össze, a szívómélységből és a nyomó oldali magasságból („B” és „C”). Az EPH 50-es vízszivattyú, max. 28 m magasságba képes eljuttatni a folyadékot. Ez azt jelenti, hogy ha 2 m mélységből kell felszívnia, akkor maximum 26 m magasságba képes felemelni a folyadékot. A nyomómagasságot H-val jelöljük.

Vannak gyártók, melyek nem az emelőmagasságot adják meg, hanem a maximális nyomást. Ezt könnyen át lehet számolni nyomómagassággá, hisz 1 bar nyomás megfelel 10 m emelőmagasságnak. Bár a szabvány szerint a nyomás mértékegysége a Pascal (Pa), a gyakorlatban még mindig a megszokott bar-t használjuk. Átváltása: 1 bar ≈ 100 kPa =0,1 MPa.

A vízszivattyú szállítási mennyisége

Q-al szokták jelölni. Ez a mérőszám mutatja meg valójában mire is képes a szerkezet; vagyis percenként hány liter vizet képes szállítani. Liter/perc vagy m3/óra mértékegységben szokták megadni. Átváltása: 1 m3/óra = 16,666.. liter/perc, vagyis a fenti szivattyú 600 l/p szállítási mennyiségét úgy is mondhatjuk, hogy 36 m3/óra.

A nyomómagasságnak és a szállítási mennyiségnek összefüggése

H-Q diagramm

 

A vízszivattyú nyomómagassága és a szállítási mennyiség szoros összefüggésben van egymással. Minél magasabbra szállítja a nyomószivattyú a folyadékot, annál kisebb a szállítási mennyiség. E kettő egymáshoz való viszonyát a gyártók egy úgynevezett H-Q diagramban szokták feltüntetni. Az ábrán a nyomószivattyú 5 bar nyomással szállít percenként 150 liter vizet.

 

Vízszivattyú kiválasztásának szempontjai

 • Szívómélység,
 • Emelési magasság
 • Távolság
 • Áramlási veszteségek,
 • Nyomásigény,
 • Volumenigény,
 • Folyadék szennyezettsége, stb.

Példa az öntöző (nyomó) szivattyú méretezésére:

Egy paprikatermesztő szeretne szivattyút vásárolni öntözésre. Elmondja, hogy Tisza –II. típusú billenő karos szórófejeket szeretne használni, melyben 8,6 mm átmérőjű fúvóka van. Van-e olyan vízszivattyú, ami erre való és hány db szórófejet tudna rákötni?

Az igény pontos felmérése

Ez még így nem elég a vízszivattyú pontos kiválasztáshoz, tudnunk kell még a következőket:

 • Honnan szeretne szivattyúzni?
 • Milyen mélyről?
 • Milyen messzire szállítsa a vízszivattyú a vizet?
 • És milyen magasra szállítsa a nyomószivattyú a vizet?

Kiderül, hogy a patak partjáról melyben 2 méter mélyen van a víz, onnan 80 méter tömlő szükséges az öntözéshez, ráadásul a paprikaföld 6 m magas domb tetején van. Tehát olyan szivattyú kell, ami a 2 m mélységből, szűrőn keresztül felszívott vizet képes a 80 m távolságra lévő szórófejekhez elszállítani, de a szórófejek 6 m-rel magasabban vannak.

Vízszivattyú szükséges nyomásának meghatározása

 1. Nyomás meghatározásánál először is célszerű kiszámolni a nyomásveszteségeket. A nyomásveszteségek a folyadék áramlás irányában haladva:
 2. Kb. 0,5 bar a szűrőkosárnál. Mivel a szórófej fúvókája nem tömődhet el, csak tiszta vizet szabad felszívni.
 3. 0,2 bar szívóoldali veszteség. Mivel 2 méter mélyről kell szivattyúzni, és 10 m vízoszlop az 1 bar-nak felel meg, ezért 2/10 bar veszteség van ezen az oldalon.
 4. Az elméleti szívómélység 10 m, a gyakorlatban a szivattyúk 7-8 méternél többre nem képesek a veszteségek miatt,  sőt, minél mélyebbről kell szivattyúzni, annál rosszabb a hatásfok
 5. Ha nagy mélységből kell szivattyúzni, csak is a búvárszivattyú a megoldás!
 6. 0,8 bar tömlő veszteség a nyomóoldalon. A csöveknek, tömlőknek van egy belső súrlódása, ráadásul minden hajlat, ív, csatlakozó növeli ezt a súrlódást. Az általunk ajánlott nyomótömlő esetében a gyártó szerint 10 méterenként kb. 0,1 bar nyomásesése van. Jelen esetben 80 m tömlő szükséges, tehát ez összesen 0,8 bar.
 7. A szívótömlőt nem szabad leszűkíteni! Ez nagyon lerontja a szivattyú hatásfokát, és rendellenes működést okozhat.
 8. Nyomó oldalon is lehetőleg csak a végén szőkítsük le a keresztmetszetet, hogy csökkentsük az áramlási veszteséget!
 9. 0,6 bar domborzati veszteség. Nem elég, hogy 80 méter távolságra, de ráadásul a lejtőn felfelé kell nyomni a vizet 6 m magasra. Ez a szívóoldalnál levezetettek szerint 6/10 bar.
 10. Kb. 0,4 bar a szórófejek előtti csatlakozóknál, elosztóknál, szűkítőknél, stb.

Ez összesen 2,5 bar nyomásveszteséget jelent

Vagyis olyan szivattyúra van szükség, mely ennél azért nagyobb nyomásra képes, hogy üzemeltetni tudja a szórófejet.

Ha elárasztó öntözésről lenne szó vagy nem kellene ilyen messzire és magasra szállítani, elegendő lenne az átemelőszivattyú is, így viszont pl. a Heronnál csak az EPPH 38-25 típusú HERON nyomószivattyú jöhet számításba. Ez a Heron nyomószivattyú 60 m=6 bar magasra tudja felnyomni a folyadékot.

Szállítási mennyiség meghatározása 

H-Q diagrammnyomószivattyú méretezése
Azt már tudjuk, hogy 2,5 bar nyomásveszteséggel számolhatunk. Az említett szórófej 2-4,5 bar nyomástartományon belül használható. Ha 2,5 bar nyomáson üzemeltetjük akkor összesen 2 szórófejnél 5 bar nyomásra lesz szükség.

A szórófej gyártója táblázatban megadja, hogy a 8,6mm-es fúvókával szerelt, Tisza -II. szórófej 2,5 bar nyomáson, 72 liter vizet képes kidolgozni percenként, kb. 19 m sugarú körben.

A Heron vízszivattyú leírásában a szivattyú fotója alatt megtalálható a termék Q-H diagramja is. Ennek feladata, hogy ilyen esetben segítse a kiválasztást. Az EPPH 38-25 -ös vízszivattyú típusnál jelöljük ki a függőleges tengelyen a nyomásértéket. Figyelem! Itt nem nyomás van megadva, hanem az emelési magasság. Ezt át kell számolni, vagyis megszorozni 10-el. Az 5 bar 50 méternek felel meg. A diagram adott pontján olvassuk le a nyomáshoz tartozó szállítási mennyiséget.

Tehát a szivattyú 5 bar nyomáson 150 liter víz szállítására képes percenként. Ebből következik, hogy 2 db szórófejet is használhat, mert egy szórófej 72 liter/perc teljesítményű. Maga a pontos méretezés ennél bonyolultabb, de a szivattyútípus meghatározásához elegendő a fenti példa alapján számolni.

Tudnunk kell

 • Az adott szivattyú akkor alkalmas a feladatra, ha a nyíllal jelzett munkapont a jelleggörbe alatt vagy azon helyezkedik el. A hatásfok és élettartam szempontjából is optimális sávot a zöld mezővel próbáltam jelölni.
 • A szórófejek és csövek adatait a gyártó által rendelkezésre bocsátott táblázatból lehet kikeresni.

Fontos a vízszivattyú jó méretezése!

Figyeljen rá! A rossz méretezés nem csak működésképtelen öntözőrendszert vagy rossz hatásfokú üzemelést jelenthet, hanem felléphetnek olyan káros jelenségek is, mint a kavitáció avagy a vízkalapács hatás.

Kavitáció

Egy szivattyú rendkívüli üzemállapotában előfordulhat, hogy olyan helyi nyomásviszonyok alakulnak ki, ahol a folyadék egy kis része felforr, ezt nevezzük kavitációnak. A kavitáció rendkívül rövid ideig tart és a kis gőzbuborékok rögtön, robbanásszerűen visszaalakulnak folyadékká. Ezek a robbanásszerű halmazállapot változások rendkívüli módon erodálják a szivattyút és a többi szerelvényt.

Vízkalapács hatás

A vízkalapács hatás akkor alakul ki, ha a csőben áramló folyadék útját hirtelen elzárjuk. Ekkor egy nyomáshullám alakul ki, melynek nagysága többszöröse lehet az üzemi nyomásnak. A jelenség bekövetkeztekor a csőhálózat megremeg és jellegzetes hangot ad ki. Gyors elzárású szelepek (pl. golyóscsap) használatakor is előfordulhat, de a túl kicsi cső keresztmetszet, ill. a túl nagy áramlási sebesség is okozhatja. Ilyen esetben a tömítések kifordulhatnak a helyükről, de cső is szétrepedhet.

Elegendő nekem egy kisebb elektromos kerti szivattyú?

Ugyanazt, minta benzines szivattyú esetén, méretezni kell, hogy a megfelelőt válasszuk. Az elektromos szivattyú kiválasztásához alul a "Mit válasszak?" oszlopban talál segítséget.

Milyen tartozékok kellenek egy nyomószivattyúhoz?

A fenti példánál maradva egy működő vízszivattyú összeállításához az alábbi tartozékok szükségesek:
(az áramlás irányában haladva)
 

 • Szívókosár. a gyári tartozék, de a szórófejes alkalmazásnál célszerű a sűrűbb szövésű szívókosarat használni
 • Tömlőcsatlakozó illetve a szűkítő a szűrőkosárhoz és a hozzá való tömítés.
 • Csőbilincs. A szívó oldalon mindenképpen célszerű a Heron szivattyú mellé adott bilincseket használni, mivel ezek képesek megfelelő mértékben összeszorítani a tömlőt.
 • Szívótömlő. Általában az 5m, 10m, és 25m-es hosszban kapható (MB900483, MB900484, MB900490).
 • Csőbilincs. Javasolt a gyári használata.

Ehhez hasonlóan össze lehet állítani az átemelő-vagy zagyszivattyúk tartozékait is.

Mire figyeljek az öntözőszivattyú használatánál?

víz szennyezettsége

Figyeljen arra, hogy a vízszivattyú szívókosara minimálisan 1 m-rel legyen a kút talppontja felett. Így a vízszivattyú nem fog felszívni kavicsot, iszapot vagy más szennyeződést.

Erősen szennyezett víz szállítására, esetleg iszapos vízre, csak a szennyvízszivattyú ajánlható. Ez a vízszivattyú már képes akár 30mm ármérőjű, szilárd szennyeződések szállítására is.

A kapoccsal ellátott nagyobb szűrőkosaraknál, található egy kampó, melyre kötelet kötve könnyen kiemelhető akár a mélyebb kutakból is. Használjuk!

vízhozam

Fontos, hogy ismerje a kút vízhozamát! Figyeljen rá, hogy a kútból történő szivattyúzás esetén a kút vízhozama elegendő legyen, és a kút üzemi vízszintje ne csökkenjen jelentősen. Csőkutakból, történő szivattyúzás esetén különös tekintettel kel lenni a kút vízhozamára. Hiába magas a nyugalmi vízszint, a nagy teljesítményű vízszivattyú perceken belül képes akár teljesen kiszívni a vizet.

téli leállás

Ha a vízszivattyú 1 hónapnál tovább nem üzemelt, célszerű leereszteni a benne lévő benzint. Erre azért van szükség, mert a benzinkutaknál kapható 95-ös benzinből egy idő után kiválnak a szennyeződések és dugulást okoznak a benzinmotoros vízszivattyú üzemanyagrendszerében illetve az ólommentes benzinből elpárolog az alkoholszármazék, ami az oktánszámot növeli, és nem indul, pedig benzin van (igaz csak 30-as oktánszámú), szikra van és hibátlan az öntözőszivattyú.

A téli leállás előtt engedje le a a vizet szivattyúház legalsó részén lévő csavar kiszedésével a fagyveszély miatt.

Címkék: 

Hasonló termékek