Fűvágó lap vagy damilfej?

stihl fúkasza máskéntMindig damilfejet látok a Stihl FS 400 – 480-as fűkaszán, pedig ez a profi fűkasza gyárilag fűvágólappal van szerelve. A poén kedvéért szoktam mondani, akkor hogy adnák el azt a sok fűvágó lapot?

Damilfej

Hova használjak damilfejet?

Fűnyíráshoz, gyenge növényzethez, max 30-40 cm-es fűhöz. Jól használható elburjánzott, nem gondozott, ezáltal hosszúra nőtt gyep vágásához a fűnyíró előtt. A fűkasza nem tudja olyan precízen levágni a gyepet, mint a fűnyíró, ha nagy a fű érdemes elővágni. Pályafutásom alatt találkoztam olyan kertésszel, aki el tudta végezni a pázsit fűnyírását fűkaszával, de nem ez az általános.

Zsenge fű nyírásához, olyan helyeken ahová a fűnyíró nem ér el, akadályokkal teli fűnél (pld.:szegélyek), vagy annyira meredek, hogy a benzinest nem lehet használni a benzinmotor miatt, de a könnyebb elektromos se tud elmenni a meredekség, vagy egyszerűen amiatt, hogy a közelben nincs áram.

Területek tisztítására. Ezt látjuk úton-útfélen. A rendszeresen gondozott területeken, útszéle, töltések oldala, stb. nem tudnak kifejlődni olyan vastag fás szárú növények, amiket a damilfej ne vinne át. Az egyetlen gond talán akkor fordul elő, ha nagyobb és vastagszálú a fű és rátekeredik a damilfejre. Ilyen a fehérüröm és a len. Ekkor kell elővennünk a fűvágó lapot.

Milyen damilfej típusok vannak?

Fix damilfej – csak kézzel adagolható a fűnyíró damil.

A damil adagolást kézzel kell végezzük, miután leállt a fűkasza. Macerás, nem javaslom, jobb választás a lenyomással adagolós damilfej, Stihl esetében az Autocut nyírófej.

Félautomata (ilyen a Stihl Autocut) damilfej - csak üssük a talajhoz!

damilfej fűkaszáhozHa autocut damilfej van a fűkaszán, azt nem kell leállítani, csak a vágófejet a talajhoz érintve a damil egyből újraállítódik, és a fűkasza vágóburkolatán lévő penge méretre vágja azt. Ez a legelterjedtebb damilfej típus, haladós vele a munka, nem kell megállni damilt adagolni, de mi döntjük el mikor rövidült annyira le, hogy az újraállítást megcsináljuk. 

Teljesen automata (ilyen a Stihl SuperCut) damilfej – mindig a legnagyobb vágószélesség!

A Stihl SuperCut damilfej teljesen automata. Itt a fűkasza damilfejét le se kell érinteni a talajra, ha rövid a damil automatikusan után állítódik a kellő hosszúságra. Az ilyen damilfejjel szerelt fűkasza egyetlen egy hátránya, gyorsabban elhasználódik a benne lévő damil, mondják a kertészek, de én már olyannal is találkoztam, aki esküdött rá, csak ezt használta. Valószínűleg - nem kérdeztem meg - csak Stihl vagy Makita ipari damilt használt hozzá és így azért elég soká tart.

Fűvágólap

Milyen fűvágólap típusok vannak?

bozótvágó késHáromféle típusa van, a növényzettől függ, melyiket használjuk, a fűvágó lap, a bozótvágó kés és a körfűrészlap.

fűvágó lap -  kettő, négy, nyolcélű és negyven fogas

A fűvágó lapok erős, alul megszálasodott izmosabb növényekhez is használhatók. A kétélű fűvágólap a sűrű fűre, a négy élű fűvágó lap az erős, sűrű fű nyírásához  használható. A nyolcélű már az erős, száraz fű nyírásánál is használható.

A 40 fogas fűvágó lapot ott is tudjuk használni ahol 1-1 fás szárú növény is van a sűrű erős fű között. Ezt a fűvágó lapot csak minimum 1,3LE teljesítményű fűkaszához ajánlom.

bozótvágó kés - kettő és háromélű

Stihl damilfejek és fűvágólapokA kétélű megfordítható bozótvágó kés fűnyíráshoz, valamint erősen gazos területek nyírásához ideális. A háromélű bozótvágó kés már bokrok, tüskés cserjék ritkításához és visszavágásához is használható, ami azt jelenti, hogy 1-2 cm-es fás szárú növényeket is irthatunk vele. Nádvágásra is a bozótvágó kés a megfelelő választás. A profik (ide illik az a mondat, hogy otthon ne próbáljuk ki) 3-4 cm szárátmérőjű bozótost is kivágnak vele.   

körfűrészlap hegyes vagy vésőfogazattal

Cserjék, valamint vékony fatörzsek kivágásához használhatjuk. Csak közepes vagy nagy fűkaszával használjuk! Homokos, valamint száraz területek nyírásához bevethetjük a keményfémlapkás körfűrészlapot. Ez egy rendkívül erős speciális szerszám, mely hasonlít a körfűrészeken megszokott vídiás körfűrésztárcsára. 

Címkék: 

Hasonló termékek