Wolfcraft fatipliző szerszámok

ütköztetsük

Sokszor megkérdezik tőlem az üzletben, hogy minek van ennyiféle facsapozó készülék és mi a különbség közöttük. Háromféle Wolfcraft fatipliző készüléket és alkalmazását mutatom be ezen az oldalon. Mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a megfelelő.

  • Wolfcraft mester fatipliző sablon egy jó minőségű, olcsó fatipliző. Mind a 3 méretű, a 6-os, 8-as, 10-es fatiplikhez is tudjunk használni. Kisebb csapolásoknál, amikor csak egy szekrényt szeretnénk összeilleszteni, vagy egy könyvespolcot csinálunk a legköltséghatékonyabb választás.

  • Univerzális facsapoló sablon is használható mind a 3 tiplimérethez. Akkor szoktam ajánlani, mikor több csapolási munka van, mivel a két összecsapolandó bútorlapot egyszerre lehet vele kifúrni, így lerövidül a munkafolyamat.

  • Wolfcraft fatipliző léccel nemcsak a 6, 8, 10mm-es furatokat tudjuk pontosan kifúrni, hanem az 5 millimétereseket is. Akkor ajánlom amikor nem csak egy-két bútor készítése a cél, hanem variálható polcos szekrénysor.

Wolfcraft mester fatipliző sablon

facsapoló

Wolfcraft 4640000 fatipliző sablon 30mm-es lapvastagságig használható. A fatipliző készüléken 1-es számmal jelölt  kinyúló akasztók a furatok központosításáért felelősek. A 2-es számú 6 -, 8 - és 10 mm-es acél perselyek vezetik meg a fafúrót fúrás közben.

csapoló alja

A központosítást a fatipliző sablon két oldalán található függőleges vonallal (3) is elvégezhetjük. A frontoldalra beragasztott tiplit a fatipliző megfelelő hornyába (4) illesztve egyből fúrhatjuk a lapoldali lyukakat a fatipliző ugyanolyan méretű megvezető perselyén keresztül. A beállítható ütköző (5) megadja a megfelelő fúrási pozíciót, amit a rögzítő csavarral (6) rögzíthetünk.

Frontoldali lyukak fúrása a fatipliző készülékkel

EgybejelölésAhhoz, hogy alsó és oldalsó részek ne cserélődjenek fel ezért az elülső szélekre rajzoljunk egy háromszöget.

mélységállításÁllítsuk be a mélységhatárolót a fúrószáron a lapvastagságnak és a fatipli hosszának megfelelően.

fúrásA Wolfcraft Mester fatipliző készüléket tegyük rá a frontoldalra.  Fordítsuk el a Wolfcraft fatipliző sablont amíg neki nem ütközik a megvezetőknek a bútorlap oldala. A fatipliző két kinyúló megvezetője központosítja a Wolfcraft fatipliző sablonmegfelelő furatú perselyét.

pozicionálásAttól függően, hogy hova pozicionáljuk a bútorlapot a Wolfcraft fatipliző alján, fúrhatunk 6 - 8 - 10mm-es furatokat a bútorlap frontoldalára, azaz az élébe. Figyeljünk arra, hogy a fúrót merőlegesen tartsuk, így simán fog futni a fatipliző megvezető perselyében.A fúrót fel-le mozgatva dolgozzuk ki a faforgácsot.

Sarokkötések készítése a Wolfcraft tipliző készülékkel

frontoldali csapokA sarokkötések esetében először a front lyukakat fúrjuk ki aztán foghatunk hozzá a lapoldali lyukak kifúrásának. Azzal kezdjünk, hogy a frontoldali lyukakba ragasszuk be faragasztóval a fatipliket. Ezeket a facsapokat használja sablonnak a későbbiekben a Wolfcraft tipliző készülék.

vastagságállításFogjuk be a munkapadba a bútorlapot, úgy hogy felfelé álljon a frontoldalba beragasztott fatipli A Wolfcraft fatipliző alsó részének a rögzítő csavarját lazítsuk fel.Csúsztassuk rá a fatiplire a Wolfcraft fatipliző készüléket, a megfelelő nyílásba illesztve a fatiplit. Ütköztessük a bútorlap oldalának az alsó beállító ütközőt és a felső rögzítő gombbal fixáljuk a beállítást.

fúrjuk kiA frontoldali csapolást tartalmazó falapot ráhelyezve a csapolni kívánt falapra állítsuk be a Wolfcraft fatipliző készülékkel a megfelelő távolságot. Figyeljünk hogy az oldalak egy síkban legyenek. A facsapok megvezetését felhasználva fúrjuk ki a lapoldali lyukakat. A merőleges és pontos fúrást a Wolfcraft fatipliző készülék szavatolja. Ne felejtsük el a mélységütközőt a megfelelő mélységre beállítani. (2/3 lapvastagság)

T kötések

T kötésekT-kötések esetén jelöljük be a polc középvonalát. Erre a vonalra kerülnek a fatipli furatok. A frontoldali furatokat készítsük el, és ragasszuk bele a fatipliket.

ütköztetsükA furat átjelöléshez rakjuk le a munkaasztalra a munkadarabokat, úgy hogy a frontoldali tiplizett bútorlap felül legyen. Illesszük össze az oldalakat és mérjünk! A tiplizett frontoldal és a ceruzával jelölt vonal közötti távolságot állítsuk 40 mm-re, ellenőrizzük még egyszer a pontos beállítást és rögzítsük le a bútorlapokat asztalosszorító segítségével. A Wolfcraft fatipliző készüléket nekiütköztetve a frontoldalnak, a frontoldali fatiplire rátolva fúrjuk ki a lapoldali lyukakat. Itt is használjunk Wolfcraft mélységhatároló gyűrűt a fúráskor.

ragasszukHa kész az összes fúrás, ragasztózzuk be a fatipliket, és illesszük össze a falapokat. Ha szükséges, rögzítsük asztalos gyors-szorító segítségével. Ha gyors-kötésű faragasztót használunk úgy 30 perc múlva levehetjük az asztalos szorítókat, de a teljes száradásig ami kb.12 óra ne mozgassuk a munkadarabot.

Sík, front kötések

élcsapolásÉlkötések is nagyon pontosan és precízen kivitelezhetők a Wolfcraft fatipliző készülékkel. Fúrjuk ki a fatipliző segítségével az egyik bútorlapon a lyukakat, majd ragasszuk  bele faragasztóval a fatipliket.

átjelölésFogjuk be függőlegesen a két munkadarabot úgy, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz az élek. Húzzuk rá a Wolfcraft fatipliző készüléket a kiálló fatiplire, és állítsuk be az alsó ütközőt, úgy hogy a falap oldalához illeszkedjen. Rögzítsük a felső gombbal.

fúrásA másik falapra tegyük át és ütköztessük az oldalának, úgy hogy a fatipli vezesse meg a Wolfcraft fatipliző készüléket. Fúrjuk ki a fatiplik helyét, majd faragasztó segítségével ragasszuk össze a munkadarabokat.

Wolfcraft univerzális fatipliző sablon

Univerzális dűbelezőA készülék 12- 30mm-es lapvastagságig használható. A Wolfcraft fatipliző készlet tartalmaz egy univerzális dűbelező sablont (1) és egy segédszorítót (2). A fatipliző sablonon találhatunk két sorban 6 -, 8 - és 10 mm-es fúró perselyeket (3).  A perselyek felett megegyező méretű nútokat azaz fatipli megvezetőket (4) találunk. Az egyik bútorlap már elhelyezett fatiplire rátolva a persely már mutatja is a másik bútorlap fúrási helyét. A segédszorítón (2) nincsenek perselyek és nútok, csak arra szolgál, hogy befogja és rögzítse a falapok másik végeit. A Wolfcraft fatipliző készülék szilárdan rögzítve van az egyik falappal együtt a gyors szorítók (5) segítségével. Két állítható rögzítő konzol (6) feladata a másik falap pozicionálása és rögzítése. Ezek a rögzítők (6) levehetők ( pl. a T-kötések elkészítésénél a rögzítő nélkül használjuk a fatipliző sablont ) a fatipliző szorítóiról.

Sarokkötések az univerzális fatipliző készülékkel

jelölésJelölje ki azt, hogy melyik élek fognak illeszkedni. Rajzoljon egy jelet a két falap azonos oldalának a végére.

szorításAz egyik falapot rögzítsük az asztalra a Wolfcraft fatipliző készülék alsó satu részével.

beillesztésBetéve a felső rész szorítóit a másik falapot rögzítsük a helyére. Egy derékszög vonalzó segítségével állítsuk be, hogy az oldalak egy vonalban fussanak. Ha pontosan illeszkednek, húzzuk meg a csavarokat.

fúrásFogjuk be a fúrószárat a fúrógépbe, majd tegyük a fúróra a Wolfcraft mélységhatárolót, és állítsuk be a megfelelő méretre és fúrjuk ki az első lyukakat.

tegyük odébbAmikor kifúrtuk az első lyukakat, a szorítókat kioldva tegyük odébb a Wolfcraft fatipliző készüléket, majd újra rögzítsük le és megint fúrjunk.Ha a lap végére érünk tegyük át a másik oldalra a fatipliző segédszorítóját.

Illesszük összeFúrjuk ki az utolsó lyukakat is, majd tegyünk a fatipliket a furatokba bekenve egy kis faragasztóval. Illesszük össze és várjuk meg míg megköt a ragasztó. Az összerakásnál a pontosabb illesztés és a jobb kötés érdekében használjunk asztalosszorítót.

T kötések a Wolfcraft fatipliző készülékkel

fúrásA T csatlakozás kivitelezését a frontoldali fatipli helyek kifúrásával kezdjük. Szorítsuk le a falapot a készülék segítségével. Fúrjuk ki az első furatot. Ezeknél a fúrásoknál se felejtkezzünk el a mélységhatároló használatáról. Tegyük arrébb a fatipliző sablont, és készítsük el a többi lyukat is. Ragasszuk be a lyukakba a fatipliket.

átjelölésAhhoz, hogy a készülékkel átjelöljük a másik munkadarabra a fatiplik helyét, a beragasztott tipliket használjuk megvezetésként. Tegyük le a munkaasztalra a másik falapot, és ha még nem csináltuk meg, rajzoljuk fel ceruzával a csatlakozás középvonalát. Fektessük rá a fatiplis falapot a másikra. A Wolfcraft fatipliző készüléket ütköztetjük a felső falaphoz az első fatiplire húzva úgy, hogy az oldalán lévő vonal a felrajzolt vonalhoz illeszkedjen. Figyeljünk a pontosságra!

Sík, front kötések a Wolfcraft fatipliző készülékkel

kijelölésJelöljük össze a bútorlapokat.

fatiplizőErősítsük fel a munkaasztalra a Wolfcraft fatipliző készüléket úgy hogy az egyik falapot leszorítva tartja. A másik falapot szorítsuk a felső csavaros szorítóval a már leszorított falap fölé, vele párhuzamosan. Fúrjuk ki a fatiplik helyét egyszerre mind a két falapon. Ragasztózzuk be a fatipliket, és illesszük össze a két bútorlapot.

Wolfcraft fatipliző léc

facsapoló lécA Wolfcraft fatipliző léc egy vezetősínből áll (1) melyben 32 mm-re lyukak találhatók. A tipliző léc lyukaira különböző: 5 -, 6 -, 8 - vagy 10-mm-es perselyeket tehetünk attól függően milyen méretű fúrót, illetve milyen átmérőjű fatiplit használunk. A lyukakat a léc csúsztatható fúróvezetőjének (2) segítségével fúrhatjuk ki. A tipliző fúróvezetőjébe cserélhetők a perselyek (3) melyekbe a különböző méretű 5 -, 6 -, 8 - vagy 10-mm-es fúrók illeszkednek.  A fúróvezető 32 milliméterenként rögzíthető. Bútorkészítéskor a 32mm-es osztás fontos. Ez a távolság a kivetőpánt rögzítésének, a fióksín felerősítésének a távolsága, ilyen oszásban helyezkednek el a variálható polcokkal ellátott polcrendszerek is. A függőleges oldalakba 32mm-re egymástól a teljes hosszba elől és hátul is furatokat helyezhetünk el, és a polctartókat áthelyezve bárhová tehetjük a polcokat. A tipliző sablon támasztóin (4) beállíthatjuk azt a bútorlapvastagságot, amin dolgozunk. Ez azért fontos, mert az egymástól 32mm-re lévő furatok a bútorlap szélétől 37mm-re kell hogy elhelyezkedjenek. Ha betartjuk ezeket a távolságokat, a kivetőpántok, fiókcsúszók, polctartók pont a megfelelő helyre kerülnek. Vigyázat! A furatokat csak akkor fúrjuk 37mm-re a bútorlap szélétől, ha élre záródó ajtók kerülnek rá. ( Az élre záródó ajtólap takarja az oldallapokat.) Ha úgy szeretnénk megcsinálni a szekrénysort, hogy a csukott szekrényajtónál az oldalélek látszanak - azaz közé záródó ajtókat teszünk - a 37mm-es távolságot növeljük meg az ajtólap vastagságával. 12-40 mm vastagságú bútorlapokhoz használható. A támasztókon (4) 4mm-es léptékekben állítható. A két végére ütközőket (5) tehetünk, melyek szintén a 32mm-re elhelyezkedő lyukakba pozicionálhatók, és kézzel fixálhatók.

Front oldali fatiplik elhelyezése

jelölésElőször is jelöljük meg a csapolandó bútorlap éleket egy háromszög rárajzolásával. Figyeljünk rá, hogy ahová a háromszög alja kerül az legyen a lapoldali fúrás, ahová a csúcs, oda fúrjuk a front lyukat. Ha ezt betartjuk még véletlenül sem keverhetjük össze a későbbiekben.

állításEzután mérjük meg a bútorlap vastagságát, és állítsuk be a Wolfcraft fatipliző léc támasztóin a mért értéket. Ha a bútorlap vastagsága nem egyezik meg Wolfcraft tipliző lécen a pontosan beállítható értékkel, úgy a legközelebbi értékre állítsa azt (például a 19mm-es bútorlapnál a 20 mm-es vastagságra kell beállítani).

beállításA Wolfcraft fatipliző léc használatához szükségünk lesz 2db asztalosszorítóra. A Wolfcraft Pro asztalosszorító az egykezes használat előnyeivel tökéletes erre a feladatra. Állítsuk be a Wolfcraft fatipliző léc két végén az ütközőket, úgy hogy a jobb és bal oldalon ugyanazon számú furatba rögzítsük.

beállításA Wolfcraft fatipliző léc fúróvezetőjébe tegyük bele az azonos méretű perselyt. A fatipli átmérőjének megfelelő fúróra tegyük rá a mélységhatároló gyűrűt és állítsuk be a megfelelő fúrási mélységet.

fúrásIllesszük fel a bútorlap oldalára a Wolfcraft fatipliző lécet, majd a Wolfcraft asztalosszorítóval szorítsa a bútorlapra úgy hogy a bal oldalütközőhöz is pontosan illessze a bútorlapot. Fúrjuk ki a frontoldali lyukakat a megfelelő helyeken. Ragasszuk be faragasztóval a fatipliket a lyukakba.

Sarokkötések a Wolfcraft  fatipliző léc használatával

IllesztésTegyük a munkaasztalra az oldalfuratokra váró bútorlapot. Ütköztessük a Wolfcraft fatipliző lécet a munkadarab bal oldalához és a két támasztóhoz.

rögzítésHa pontosan illesztettük a tipliző lécet, rögzítsük két Wolfcraft asztalosszorító segítségével. Győződjön meg arról, hogy a fúrási pontok számozása, kiosztása megegyezik a fatipliző lécen a frontoldali furatok kiosztásával.

fúrásFúrjunk, ragasszuk be a a fatipliket és ha szükséges száradásig szorítsuk össze két asztalosszorító segítségével. Figyeljünk rá, hogy használjunk Wolfcraft mélységhatárolót a fúrásoknál. Nagy pontosság és könnyű kezelhetőség jellemzi. E Wolfcraft tipliző sablon segítségével még a kezdők is egyszerűen, és pontosan tudnak bútort, könyvespolcot, polcsort készíteni otthon, házilag asztalosipari minőségben. A lapszabászaton levágatott és élfóliázott bútorlapokat a Wolfcraft fatipliző léccel profin összeszerethetjük.

T kötések a Wolfcraft fatipliző léc használatával

mérés, jelölésElőzőekben a Wolfcraft fatipliző lécen 20mm-es bútorlap vastagságot állítottunk, így a bútorlap középvonalát a vastagság fele, azaz 10mm adja. Rajzoljuk meg egy ceruzával a középvonalat.

beállításHelyezze rá a Wolfcraft tipliző sablon lyukközépvonalát a vonalra. A tipliző léc oldalütközőjéhez is tolja oda a sablont!

fúrásHa pontosan illeszkedik a tipliző sablon oldalütközője a bútorlap széléhez és a ceruzával rajzolt vonal pont a lyukak közepén fut, rögzítse az asztalosszorítóval a Wolfcraft fatipliző lécet és fúrja ki a lyukakat a fatipliknek.

összeállításFigyeljen rá, hogy a megfelelő számozású lyukakat fúrja a front és a lapoldalon is. Szárazon szereléssel (ragasztó nélküli összeillesztés) ellenőrizhetjük, hogy jól dolgoztunk, illeszkedik-e minden, úgy ahogy szeretnénk.

Sík, front kötések a Wolfcraft tipliző léc használatával

jelölésA Wolfcraft fatipliző léc ideális tipliző szerszám a lap kötések kivitelezésére, mert nagy számú fatipli helyezhető el egyszerűen és gyorsan a készülékkel.

fúrásMinden 32 mm-en lehet lyukat fúrni, és fatipliket elhelyezni. Ez a sűrű és pontos fatiplizés magas stabilitást és erős kapcsolatot biztosít a két bútorlap között. Mindezt a sok lyukat gyorsan kifúrhatjuk a Wolfcraft fatipliző léc és sablon használatával.Mindkét bútorlapot egymás után azonos beállításokkal fúrhatjuk ki, így tökéletesen illeszkednek majd egymáshoz.

Lyukak 32mm-re egymástól a Wolfcraft tipliző léc pozicionálásával

búrorszerelvényekA sorban, egymástól 32mm-re lévő, a bútorlap élétől 37mm-re elhelyezkedő 5mm átmérőjű furatokból álló lyuksor szolgál a bútorszerelvények rögzítésére.  Ennek a sok lyuknak a feladata a kivetőpántok,  fiókcsúszó lécek, fiókvasalások, polctartó csapok rögzítése.

csereCserélje ki a jelenlegi perselyt a fúróvezetőbe az 5 mm nagyságúra. Az 5mm átmérőjű fúróra tegyük rá a mélységhatárolót.

fúrásA lapos oldalának szélét illessze a bútorlap éléhez. Ez a beállítás biztosítja a 37mm távolságot a bútorlap szélétől. A lapos oldalt szorítsuk oda két asztalos szorító segítségével és fúrjuk ki a a lyukakat az oldalfalakra.

A Wolfcraft fatipliző léc mint...

vezetőA tipliző sablon használható szerszámgépek vezetőjének. Kiváló minőségű, 3mm anyagvastagságú alumínium profilból készült a tipliző léc, használhatjuk például dekopírfűrész megvezetésre.A lapos oldalát könnyű asztalosszorítóval lerögzíteni, úgyhogy fixen áll a vezetőléc míg vágunk.

vonalzóVonalzóként használhatjuk rajzoláshoz és kitolható pengés késsel való vágáshoz is. Az egyik hosszanti oldalán lévő milliméteres skála segít a mérésben.

Az oldalon bemutatott szerszámok kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.

Címkék: 

Hasonló termékek