Bimetál körkivágó

Milyen anyagokra jó a bimetál körkivágó avagy lyukfűrész?

körkivágó készletSzerkezeti acél, rozsdamentes acél lemez, színesfém, műanyag, gipszkarton, fa, pozdorja, rétegelt lemez. Ne használjuk téglafal, beton, ytong fúrására.

Mire kell ügyelni a Bi-Metall körkivágó használatánál?

fordulatszám

A körkivágó optimális fordulatszáma mindig fontos! A fémeknél csak kis fordulatszámmal, lehetőleg asztali fúrógéppel!

Az alacsony árfekvésű, kis méretű, magas fordulatszámú, barkács fúrógép nem jó. Ez a fúrógép alacsony fordulatszámon nem tudja azt a nyomatékot, ami a körkivágó használatához kell. A nagy fordulatszám károsítja a bimetal körkivágó élét.

A mechanikus áttételű fordulatszám-állítású fúrógép vagy az eleve nagy nyomatékkal rendelkező fúrógép a megfelelő.

rögzítés

Ügyeljen a fúrótokmány rögzítésére, és a körkivágó jó befogására! A lyukfűrész befogószárát mindig csavarja be, illetve nagyobb átmérőnél a két menesztő csap illeszkedjék a körkivágó furataiba és legyen rögzítve!

A jó központosítás is fontos! A központfúró kb. 6 mm-rel álljon ki a fűrész síkjából. A körkivágó adapterre akár egyszerre két körkivágó is felhelyezhető, így biztosítva a kiváló központosítást a korábban kialakított nagyobb átmérőjű furatokban.

kenés

Használjon fúró- vágó-üregelő sprayt a vágáshoz! Alumíniumnál petróleumot használjon! Ha más nincs, híg olaj is megfelelő, a tiszta víz nem.

fúrás közben

A körkivágó tengelye legyen merőleges a fúrandó tárgyra! A ferde tartás balesetveszélyes! Biztos kézzel fogjuk! Nagyobb átmérőjű lyukfűrész esetében ha kézi fúrógéppel használjuk, különösen ügyeljünk a fúrógép nagyon szoros tartására.

szellőztetés

Fa, forgácslap, bútorlap és más fapótló anyag fúrásakor gyakran szükséges a fűrészpor eltávolítása a körkivágó hornyaiból.

"Szellőztessen!"

Mit is jelent ez? Nagyobb furatoknál ajánlom. Kezdje meg a lyukfűrészelést, majd fúrjon a körvonalat belülről érintően néhány, kb. 10 mm átmérőjű furatot, így a fűrészpor könnyebben eltávozik, s így ritkábban kell a fűrészport eltávolítani a lyukfűrész hornyaiból.

tipp

körkivágóHa nagyobb lyukat fúr, használjon egybecsavarozott körkivágókat. Sokkal jobban megvezeti a kisebb átmérőjű fúrókorona a fúrást, mint egyedül a központosító fúró.

Mit ne tegyen Bi-Metall körkivágó használatánál?

  • Ne nyomja nagyon erősen a lyukfűrészt, keményebb anyagnál nagyobb, lágyabbnál kisebb nyomással fúrjon.
  • Fémes anyagot szárazon ne munkáljon meg!
  • Kerülje el, hogy a bimetal körkivágó fűrészfogai nekiütődjenek az anyagnak!
  • Mindig merőlegesen a szerszámot a fúrandó felülethez képest!
  • Ne használja a szerszámot akkor, ha üt, mert balesetveszélyes!
  • Ne használja a terméket az anyagfajtánál megadott nagyobb fordulatszámon!

Fontos a körkivágó megfelelő fordulatszáma!

A táblázatból kiolvasható a bimetal körkivágó optimális működési fordulatszáma.

táblázat

Címkék: 

Hasonló termékek