Alu forrasztó pálca - alumínium forrasztás, javítás házilag

avagy: hogyan tudok alumíniumot otthon javítani, forrasztani?

Alu forrasztó pálca jellemzői

keményforrasztásAlu forrasztó pálcákkal keményforrasztást tudunk létrehozni. Alu-Forr 2. generációs forraszanyag 9 ötvözetből áll, ami nagyban meghaladja az első generációs pálcák tulajdonságait. A alumínium forrasztó pálca nyúlása 10% ( A standard, első generációs pálcák nyúlása 3%). Ellentétben az első generációs alu forrasztó pálcákkal az Alu-Forr nem igényel inox acélból vagy különleges anyagból készült tisztító kefét. Használható propán- bután gázégővel, MAPP hegesztő készlettel, vagy oxigén-acetilén pisztollyal.

Erős

Fém-fém kötés - 100% fém ötvözet. A javítások erősek, mint az új, egy darabból öntött alumínium alkatrész, erőssége megegyezik  az alumínium hegesztéssel. Az alumínium hegesztéssel egyenértékű kötés max. szakítószilárdsága: 3230 kg/cm2 (45900PSI).

Oxidtűrő

A megolvasztott Alu-Forr alumínium forrasztó behatol a a régi szennyeződés illetve az alumínium-oxid alá és stabil kötést hoz létre. Az alu forrasztás utáni molekuláris kötés erősebb, mintha az alumínium hegesztéssel jött volna létre.

Olcsó

alkatrészek forrasztásaAz Alu-Forr alu forrasztás olcsóbb, gyorsabb, erősebb mint az ezüstforrasztás vagy mint a ragasztás. Megspórolhatjuk az AWI hegesztőgép beruházását. Az alacsony alkalmazási hőmérséklet (380 - 390°C fok működési hőmérséklet) miatt kicsi a  szerszám és szerszámgépigénye, csak alu forrasztó pálca és egy forrasztólámpa (kb.5000Ft) kell hozzá. A repedt, törött alu alkatrészek gyors forrasztása, hiányzó alu részek pótlása lehetővé válik, nem kell kicserélnünk a javítandó alkatrészt.

Gyors és otthon elvégezhető

Gyors - pár perc alatt elkészül az alu forrasztás. Bárki otthon, házilag megjavíthat az Alu-Forr alu forrasztó pálca segítségével gyorsan és egyszerűen bármilyen alumíniumból készült tárgyat. Nem kell áram az alu hegesztéshez, csak egy hőforrás, ami lehet propán-bután vagy oxigén-acetilén gáz!

Mihez használható az Alu-Forr alumínium forrasztó pálca?

Az új javítási technológia jól működik minden alumínium ötvözetnél, még azoknál is, amelyeket nem lehet hegeszteni. Öntött alumínium, rézzel ötvözött alumínium ( Al-Cu), alumínium-magnézium öntvény Al-Mg forrasztása. Alkalmazható még szilíciummal ötvözött alumínium forrasztására (Al-Si). Minden fehér vagy porózus fémnél használható.

Hol alkalmazható az Alu-Forr alumínium javító pálca?

Lyukak, repedések javítása

repedések javításaKönnyedén javíthatunk korrodált vagy olajjal átitatott területeket, olaj tartályok, radiátorok felületén. Repedések javítása alumínium motorblokk, alufelni és alumínium hengerfej felületein. Szivárgások javítása alumínium csónak, alumínium radiátorok repedésein.

Törések összeforrasztása

Törött alu alkatrészek feltöltése és formára alakítása. Pl.: A generátor letört rögzítő fülének pótlása. Motor javításhoz az autóiparban, teherautó, traktor, repülőgép, motorkerékpár, alumínium csónak, napellenző, esőcsatorna, alulétra, alumínium szegecsek vagy egyszerűen az új termék gyártása közben.

Extrém esetekben

Olyan helyeken tudjuk használni az alumínium forrasztó pálcát, ahol szinte lehetetlen a javítás alumínium hegesztő gép, vagy egyéb alumínium hegesztő pálca segítségével. Az Alu-Forr alkalmazható az összes színesfém ötvözet esetében, beleértve a "minden"-os alumínium ötvözet (még az is, amit nem lehet hegesztetni). Cink, réz, bronz, nikkel, titán és horganyzott alkatrészek illetve munkadarabok esetében is alkalmazható, tehát réz és alumínium összeforrasztására is!

Két féle Aluforr pálca az AL300 és az AL400

Az AL- 300-as forrasztóanyag lágyabb, folyékonyabb ezért kiválóan alkalmas klímák, hűtők, elektromos vezetékek stb. javításához/forrasztásához. Az AL- 400-as jelölésű forrasztóanyag (piros csomagolás) kifejezetten nagy mechanikai szilárdságot követelő helyeken, illetve általános forrasztási munkák, mint pl. gépek, alkatrészek, magasabb hőmérsékleti viszonyoknak kitett munkadaraboknál alkalmazható előnyösen.
AL-300 munkahőmérséklete 300 Celsius fok.
AL-400 munkahőmérséklet 400 Celsius fok.
SPIÁTER forrasztásához az AL-300 kifejezetten ajánlott!

Alu forrasztó pálca alkalmazása

Az Alu-Forr egy második generációs forrasztástechnológia. Szükségünk van egy pb gázégőre. Elegendő a forrasztáshoz egy eldobhatós gázpalackos forrasztólámpa.

Vigyázat! A felmelegítés hatására a munkadarab deformálódhat, ergo pl. a hengerfej javítás esetén síkba köszörülés elengedhetetlen!

Felület előkészítés

Tisztítsuk meg a területet drótkefével, vagy sarokcsiszolóba befogott drótkoronggal. Ez a 2. generációs Alu-Forr alumínium keményforrasztó pálca alkalmazása nem igényel speciális ecsetelést.

Munkadarab felmelegítése az alumínium forrasztáshoz

forraszanyag felviteleMelegítsük fel a munkadarabot, (illetve a munkadarabokat ha egymáshoz kell forrasztanunk). Az Alu-Forr alu forrasztó rudat ne melegítsük fel, azt majd a munkadarabnak kell megolvasztania! Addig melegítsük, amíg a munkafelület elég forró nem lesz ahhoz, hogy az Alu-Forr alumínium forrasztó rudat megolvasztja. NE tegye az Alu-Forr alu forrasztó rudat a lángba! Meg kell várni, míg a munkadarab hőmérséklete elegendő legyen ahhoz, hogy a nemesfémből készült Alu-Forr alu forrasztó rúd az olvadáspontját elérje.

Alu-Forr alumínium forraszanyag felvitele

Alu-Forr alu forrasztó szálat karcolja a felülethez, addig amíg ráolvad a felületre. A megolvadt Alu-Forr alu forrasztó megoldja a felolvadt alumínium oxidréteget és a hő be tud hatolni a felszínre.

Két munkadarab összeforrasztása

Ha a két munkadarabot kell összeforrasszuk, az Alu-Forr alu forrasztó rudat vigyük fel mindkét felületre, és összeillesztve melegítsük a munkadarabokat, majd állítsuk be a kívánt helyzetbe és hagyjuk lehűlni.

Réz forrasztása alumíniumra

Ha az alumínium alapra rezet szeretnénk forrasztani először a rezet cinnel (ón - ólom eutektikumos keveréke) vonjuk be. Ezután az Alu-Forr alumínium forrasztó rudat vigyük fel az alumínium felületre, és összeillesztve melegítsük a munkadarabokat, majd állítsuk be a kívánt helyzetbe és hagyjuk hogy lehűljön.

Anyagpótlás, repedésjavítás

Letört a generátor felfogatófüle? Csináljunk lemezből öntőformát és az Alu-Forr alu forrasztó szálat folyassuk bele. Mikor megszilárdult vegyük le a felületről, majd fúrjuk ki  a furatot. A forrasztópálca anyaga hozzáköt az aluöntvény törésfelületéhez, mégpedig olyan erősen, mintha egy darabból öntötték volna. A repedésnél alakítsunk ki V-alakú felületet reszeléssel, köszörüléssel, majd melegítés után töltsük fel a forrasztó anyaggal.

Alumínium csövek illesztése forrasztásnál
Alumínium csövek toldása
Alumínium zártszelvények forrasztása aluforral
Alumínium zártszelvény forrasztása aluforralAlumínium zártszelvény forrasztása aluforralAlumínium menetjavítás aluforral

Alumínium forrasztás technológiája

A forrasztásnak két fő fajtája van, a lágy és a keményforrasztás. Mindkettő, a diffúziós adhézión alapul. A molekulák az anyagok határfelületein kapcsolódnak szorosan egymáshoz, a mikroszkopikus réseket, üregeket, töltik ki, így kapaszkodnak egymáshoz.
Az alumíniumforrasztás teljesen más!

Itt a lényeg a két anyag kohéziós kötésének kialakítása. Talán furcsa lehet a kohéziós kifejezés, mert ezt a hegesztéseknél szokták használni, de ebben az esetben azonban mégis ezt kell használni, mivel
a hozaganyag ötvözetet fog alkotni hevítés hatására a két alumínium munkadarabbal.

Az ábrán: alu forrasztás a munkahőmérsékleten.

 alu forrasztás a munkahőmérsékleten

Mi lesz az alu forrasztásnál az alumínium-oxiddal?

A felületen kialakult AL2O3 réteg egy kemény, de vékony hártya. Az Alu-Forr egyedi ötvözetének köszönhetően, hevítés hatására az oxidréteg pórusain behatolva, azonnal elkezd ötvözetet alkotni az alumíniummal.

A forrasztás kezdeti állapota

A forrasztás kezdeti állapota

Így a többlet anyag bevitele miatt az oxidhártya felszakadozik, és tiszta, alumínium-oxidmentes felületet hoz létre. Ezt a felszakadozott oxid réteget, érdemes egy segédeszköz, pl.acélpálca segítségével „letolni” a forraszanyag felszínéről, így elősegítve a felszín tisztaságát és a keletkezett ötvözet homogenitását.

Nagy kötési szilárdság

Az Alu-Forr ötvözet egy nagy szilárdságú, az alumíniumnál keményebb ötvözet, így a hegesztéshez hasonlóan általában a mechanikai behatásokra a forrasztás mellet az alumínium szakad, törik. A két anyag összeforrasztásánál ügyelnünk kell azonban arra,  (a következő ábra.) hogy forraszanyag a felületek „tetején” behatolva az oxidréteg alá, ott engedelmeskedve a gravitációnak, végigfolyhat az oxidréteg alatt, így megakadályozva a két anyag összeforrasztását.

grundolás

Ezt a jelenséget a két a forrasztandó anyag úgynevezett „grundolásával” tudjuk elkerülni. Ekkor a két forrasztandó anyag illeszkedési felületét előkezeljük, bevonjuk, vékony rétegben az Alu-Forr ötvözettel, így előnedvesítve már a két anyag hevítése során, az illesztésnél be-kapillál a forrasztóanyag, és egy nagy szilárdságú kötést hoz létre. A helyes munkadarab-előkészítést a következő ábra mutatja.

helyes munkadarab-előkészítés

Az AL-400 alu forrastó pálca a kifejezetten nagy szilárdságú, szerkezeti elemek kötésére alkalmas, míg az AL-300 a lágyabb, rugalmasabb kötést hoz létre. Alumínium vezetők elektromos kötésnél előnyös lehet a forrasztóónnal szemben, a több mint kétszer jobb vezetőképesség miatt.

              Aluforr használata

Címkék: 

Hasonló termékek