Szorítók

A szorítókat két vagy több tárgy rögzítésére vagy összefogására használják. Például egy munkadarabot rögzíthetnek egy munkapadhoz, vagy két darabot egymáshoz.

  • 157 termék

Az asztalos szorítókat asztalosmunkáknál alkalmazzák a faipari termékek készítése során. Ezek a szorítók segítenek a munkadarabok stabil rögzítésében az asztal vagy munkapad felületén. Például faelemek rögzítésére, faragásra, csiszolásra, ragasztásra vagy más asztalosmunkákhoz, amikor a stabilitás és pontosság fontos. 

A lakatos szorítókat fémtárgyak hegesztése, megmunkálása vagy összeállítása során használják. A lakatos szorítók segítenek a munkadarabok szorosan történő rögzítésében.

A szorítóknak különböző méretei és típusai vannak a felhasználás jellegétől függően.

  • Asztalos Szorítók: C sín szorítók, csavaros szorítók, sarokszorítók, egykezes szorítók, rudazatos szorítók stb.
  • Lakatos Szorítók: Csavaros szorítók, fogazott szorítók, csipesz szorítók stb.

Különbség az asztalos és lakatos szorítók között:

  • Az asztalos szorítók általában a faipari munkákhoz készülnek, míg a lakatos szorítók a fémipari feladatokhoz.
  • Az asztalos szorítók rendszerint nagyobb méretűek lehetnek, mivel a faipari projektek gyakran nagyobb méretű munkadarabokkal járnak.
  • A lakatos szorítók sokszor erősebb anyagból készülnek, hogy megfeleljenek a fémipari munkákhoz szükséges nagyobb szorítóerőnek.
  • Az asztalos szorítók gyakran kialakításuknál fogva alkalmasabbak a fafelületek védelmére, kényes felületű munkadarab esetében is alkalmazhatók a befogópofák műanyag borításának köszönhetően, míg a lakatos szorítók erősebb fémfelületekhez tervezettek.
  • Az asztalos és lakatos szorítók kiválasztása függ a konkrét feladattól, anyagtól és mérettől, amelyekre a szakembereknek szükségük van a munka elvégzése során.

A csavaros és az egykezes szorítók különböző típusú szorítóeszközök, amelyeket különféle célokra alkalmaznak :

  • A csavaros szorítókat egy csavaros fogantyúval működtetik, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy kézzel szabályozza és húzza össze a szorítót. A csavaros szorítókat gyakran olyan munkafolyamatokhoz használják, ahol a szorító erőt fokozatosan szükséges szabályozni, és a munkadaraboknak hosszabb ideig kell rögzítve maradniuk. 
  • Az egykezes szorító, más néven gyorsszorító, egy olyan eszköz, amelyet az asztalosmunkák során használnak a munkadarabok stabil és biztonságos rögzítésére. Az eszköz nevéből adódóan egy kézzel könnyen kezelhető abban az esetben is, amikor a felhasználónak csak egy keze áll szabadon a munkavégzéshez. Ezek a szorítók gyorskioldó rendszerrel vagy racsnis szerkezettel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a gyors rögzítést vagy oldást. Az egykezes kialakítás lehetővé teszi az asztalos számára, hogy egy mozdulattal rögzítse vagy oldja a szerszámot, ami különösen hasznos az olyan műveletek során, ahol gyakran kell változtatni a rögzített tárgy helyzetét.

A sarokszorítók derékszögű összeillesztésekhez, rögzítéséhez alkalmasak. A sarokszorítók hasznosak lehetnek keretek, dobozok és más szerkezetek készítésekor. Segítenek abban, hogy ragasztás vagy csavarozás közben az alkatrészek pontosan illeszkedjenek egymáshoz, és ne mozduljanak el.

A csipesz szorítókat is széles körben alkalmazzák különböző területeken és iparágakban kis alkatrészek és munkadarabok stabil rögzítésére, de az általános ház körüli feladatokban, javításokban is hasznos segítőtárs lehet, pl. például növények vagy kerti eszközök rögzítésében.

A szorítók közé tartozik az ajtókeret beépítő is, melyet az ajtók beépítése során használnak az ajtókeretek pontos és biztonságos rögzítéséhez. Ez az eszköz segít az ajtókeretek stabilan történő beillesztésében az ajtónyílásba, lehetővé téve az ajtó sima működését és megfelelő illeszkedését.

Minden típusnak megvannak a maga előnyei, és a kiválasztás az adott feladattól függ. Az egyes típusok különböző munkafolyamatokhoz és anyagfélékhez alkalmasak.