Plazmavágó gépek

A plazmavágás egy hatékony és sokoldalú folyamat, amelyet fémek és más vezető anyagok vágására vagy megmunkálására használnak. A plazmavágás során egy speciális plazmavágó gépet használnak, amelynek részei egy gázellátó rendszer, elektromos ív létrehozó egység és egy vágópisztoly.

  • 10 termék

A plazmaív a plazmavágás alapeleme. A plazmavágóba beépített "inverteres hegesztőtrafó" állítja elő. A szintén beépített légkompresszor ezen az íven keresztül sűrített levegőt fúj az íven keresztül a munkadarabra (a fúvókát tartsuk mindig merőlegesen, max. 15 fokon belül). A plazma egy rendkívül magas hőmérsékleten felmelegített és ionizált gáz, amely ily módon elektromosan vezetővé válik. Ezt az ionizált gázt fújjuk át a fémen, amely azt sokkolja. Mint kés a vajban.

A plazmavágás széles körben alkalmazható az ipar különböző területein, például a gépjárműgyártásban, a hajóépítésben, a fémiparban, az építőiparban és még sok más területen is. Ez a folyamat lehetővé teszi a nagy pontosságú és gyors vágást, valamint a különböző vastagságú és típusú fémek megmunkálását. A plazmavágás előnyei közé tartozik a magas vágási sebesség, a kis hőmérsékleti hatászóna, valamint az alacsony zaj- és füstkibocsátás.

Ez a vágási eljárás a plazmát használja fel az elektromos ívnek a fémdarabhoz való továbbításához, amely a hő hatására megolvad és különválik. A vágó sűrített levegőt használ fel, amely a beépített kompresszorból érkezik. A plazmavágó elektródája a negatív, a munkaanyag a pozitív pólus. A fémet olyan magas hőmérséklettel olvasztja meg, hogy az olvadt fémnek egy része elgőzölög. A keletkező fémgőz miatt fontos a védőmaszk viselete és a jól szellőző helyiség (elszívó!) biztosítása.

A plazmavágás folyamata általában a következő lépésekből áll:

  1. A plazmavágó gép gázellátó rendszere inert gázt (általában levegőt vagy nitrogént) és elektromos ívet vezet be a vágópisztolyba.

  2. Amikor az elektromos ív áthalad a gázon, a gáz ionizálódik, vagyis plazmává válik. Ez a plazma rendkívül magas hőmérsékletet és energiát generál.

  3. A vágópisztolyból kilépő plazma által generált hő és energia segítségével a munkadarab felszínére irányítják, amely melegszik és olvad. A magas hőmérsékletű plazma egyfajta vágási csíkot hoz létre a munkadarabon, amelynek köszönhetően könnyen vágható és megmunkálható.

A plazma a negyedik halmazállapot a szilárd, a folyékony és a légnemű mellett. A plazma ionizált gáz. Az anyagot alkotó atomokról egy vagy több elektron leszakad, és az így keletkező anyag lesz a plazma: ionok és szabad elektronok keveréke.
Mivel az elektronok már nem lesznek az atomokhoz kötve, hanem szabadon mozoghatnak a plazmában, a plazma elektromosan vezetővé válik, és az elektromágneses mezőkkel kölcsönhatásba lép. A plazma minden esetben jóval forróbb a szilárd anyagok által kezelhető kb. 3.000 °C foknál.
A plazmaállapot csak igen magas hőmérsékleten, 10.000 °C körül kezd kialakulni.