Makita áramfejlesztő kiválasztása

Milyen teljesítményű Makita aggregátort vegyek?

Milyen fogyasztókat tehetünk az áramfejlesztő kivezetéseire?

Számoljuk össze az áramfejlesztő generátor kivezetéseiről milyen és mennyi fogyasztót akarunk működtetni. Milyen fogyasztókat kötünk rá? Hogyan számoljuk ezen fogyasztók teljesítményét? A felszorzott és összeadott teljesítmény alapján el tudjuk dönteni, melyik áramfejlesztőre van szükségünk!
 
Három féle fogyasztót különböztetünk meg annak alapján, hogy mennyire terhelik meg használat közben az áramfejlesztőt.

Ellenállás fogyasztó – a rákötendő teljesítményt szorozd 1-el!

Az áramfejlesztő generátor kapcsaira ohmikus fogyasztó esetében a teljes névleges teljesítményt rá tudjuk kötni. Egy 2200VA-s áramfejlesztő esetében 2000W-nyi ellenállás típusú fogyasztót jelent. Minden esetben javasolt 10% a biztonsági rátartás a lehetséges terhelésingadozás miatt. Ha hosszabb ideig használjuk a fogyasztót célszerű nem túllépni ezt az értéket.

Ilyen fogyasztók az elektromos fűtés, elektromos sütő és tűzhely, hagyományos izzólámpa, hajsütővas, led. Az energiatakarékos izzó nem ellenállás jellegű fogyasztó!

Elektromos gép - a rákötendő teljesítményt szorozd 1,4-el!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira elektromos gépet kötünk szorozzuk meg a gép teljesítményét 1,3-al, plusz a 10% a biztonsági rátartás! Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 1400W-nyi elektromos gépet tudunk rákötni összesen. Az elektromotor tekercsén fellépő veszteségek kompenzálása céljából üzemeltetésükhöz az áramfejlesztőknek kb. 30%-kal nagyobb teljesítménnyel kell rendelkeznie a megadott teljesítménynél!

Kommutátoros motorral szerelt gép - a rákötendő teljesítményt szorozd 2,2-vel!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira kommutátoros motorral rendelkező gépet kötünk 2-szeres teljesítménnyel kell számolnunk. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 900W-nyi kommutátoros motorral szerelt gépet tudunk rákötni összesen. Az 1500W-nál nagyobb motor esetében javaslom a nagyobb 2 - 2,5-szörös többlettel számolást.

A sarokcsiszoló, fúrógép, elektromos láncfűrész, porszívó vagy háztartási robotgép indításához 1,5 - 2-szeres teljesítménytöbbletre van szükség.

Indukciós motorral rendelkező gép - a rákötendő teljesítményt szorozd 4-el!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira indukciós (aszinkron) motorral rendelkező gépet kötünk 3 - 5-szörös teljesítmény kell. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 500- 800W-os aszinkron motorral szerelt gépet tudunk rákötni összesen. Az aszinkron (rövidre zárt forgórészű) motorok az úgynevezett nehéz indítású gépek, melyek indításához  az áramfejlesztő 3 - 5-szörös többletteljesítményére lehet szükség. Azoknak a fogyasztóknak az indításához amelyek már az indítástól kezdve terhelés alatt működnek 5 -10-szeres teljesítménytöbbletre lehet szükség.

Ilyenek a kompresszorok, fagyasztószekrények, házi vízműk, légkondicionálók.

Audiotechnika - a rákötendő teljesítményt szorozd 2-vel!

Audiotechnikai készülékek csatlakoztatása estén 2- szeres teljesítménytöbblet kell.

A televíziók, rádiók, cd-k, erősítők, vasalók, makrók, gyorsfőzőkannák az áramfejlesztő generátor 1,5 - 2-szeres teljesítménytöbbletét igénylik.

Hegesztőtrafó  - a max. teljesítményfelvételnek kisebbnek kell lenni az aggregátor névleges teljesítményénél!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira hegesztőkészüléket csatlakoztatunk, vegyük figyelembe a következőket: Az 5500VA és annál nagyobb teljesítményű áramfejlesztőkre szakaszos üzemű hegesztőkészüléket is lehet csatlakoztatni. A hegesztőtrafó maximum teljesítményfelvételének kisebbnek kell lenni az áramfejlesztő névleges teljesítményénél.

Ha csak a max. áramerősséget adják meg a hegesztőtrafó leírásában, számoljuk ki! Ha pld.: max. 16Amperes hegesztőtrafó áramfelvétele, akkor 220V x 16A = 3520W, elbírja a fenti 5500VA-s áramfejlesztő. A PB gázzal működő aggregátor ugyan elbírná akár a szakaszos üzemű hegesztőtrafó áramfelvételét is, de a robbanásveszély miatt ne használjuk hegesztésnél!

Gyorsan változó terhelés - a rákötendő teljesítményt szorozd 2-vel!

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira nemlineáris (nagy határok között, akár gyorsan változó) terhelést jelentő fogyasztót kötünk, 2- szeres teljesítménnyel számoljunk! A zavaró jelenségek elsősorban ki-bekapcsoláskor jelentkeznek.

Ilyenek a számítógépek, szünetmentes áramforrások

Tovább az aggregátorokhoz

Összefoglalva egy példával

Egy 5500VA egyfázisú benzinmotoros áramfejlesztő 220V-os csatlakozójáról a következőket tudjuk üzemeltetni egyszerre:

  • 500W-os halogénizzó amit az áramfejlesztő szempontjából 550W-nak számolunk,
  • 800W-os sarokcsiszoló, amit az áramfejlesztő szempontjából 1760W-nak számolunk,
  • 500W-os ütvefúró, amit az áramfejlesztő szempontjából 1100W-nak számolunk,
  • Ez idáig 550 + 1760 + 1100 = 3410W
  • Hú! Ráfér még a 400W–os hűtő is a sörnek, ami az áramfejlesztő szempontjából 1600W-nak számolunk
  • Az áramfejlesztő generátor így 5000VA-ral van összesen terhelve, bírnia kell még hosszú távon is.

Címkék: 

Hasonló termékek