Laminált parketta lerakása

Laminált parketta előnyei

 • Laminált vágóEgyszerű telepítés - a hornyolt csapos rendszernek köszönhetően

 • A laminált parketta általában jóval olcsóbb mint a keményfa parketta
 • Sokkal tisztábban tartható, mint a padlószőnyeg.
 • Nem kell lakkozni
 • Házilag is felrakható
 • Könnyű cserélni ha elhasználódott vagy meguntuk

Tovább a lerakó szerszámokhoz

Klikkes laminált parketta

Mi az a klikk?

Talán a legelterjedtebb a klikkes laminált padló, ezért ennek a padlónak a fektetését mutatjuk be. A klikkes csatlakozású parkettákat egymásba kell akasztani az oldalán található nútok segítségével, így azok egymástól nem tudnak elmozdulni. Úsztatott padlót csinálunk a laminált parketta lerakásánál - nincs leragasztva, az oldalfalakkal nem érintkezik, hő vagy hangszigetelésen fekszik és a kapcsos kötésnek köszönhetően olyan, mintha egy darabból lenne.

A parketta lerakása előtt

Aljzat

Az új építésű lakásnál ellenőrizzük a beton nedvességtartalmát!  A betonnak 90 nap a száradási ideje 20°C-on, hidegebb időben több időt kell száradni hagyni. Az egyenetlenségeket önterülő ajzat-kiegyenlítő használatával szüntessük meg! 1,7kg/m2/mm anyagszükséglettel számolhatunk. Várjuk a laminált parketta fektetésével addig, amíg a padlopon teljesen meg nem köt.

Alátét fólia

Tegyünk egy 0,15mm vastag párazáró fóliát a beton és a szalagparketta közé, a felszivárgó nedvesség ellen. A párazáró fólia toldásánál alkalmazzunk minimum 20cm-es átfedést és 5cm széles ragasztószalaggal ragasszuk össze.

Hangszigetelő

Tegyünk a laminált parketta alá hangszigetelő szivacsot.

Milyen hangszigetelés legyen a laminált padló alatt?

hangszigetelésHangszigetelés esetében több lehetőség közül is választhatunk:

 • A 2-3 mm vastag speciális hullámosított isofoam fehér színű hablemez - talán ez a legcélszerűbb mivel olcsó és a legtöbb helyen kapható.
 • Táblás speciális lépésálló hungarocell
 • Tekercses filc
 • Parafa lemez
 • Lehet kapni olyan laminált padlót, amin már eleve fel van kasírozva a hablemez lépészaj szigetelő lemez. Ekkor csak a fóliát kell leraknunk a lamináltpadló alá.

Hangszigetelő lerakása

hangszigetelő lerakásaAz első csík hangszigetelőt rakjuk le a párazáró fóliára, illesszük hozzá a következőt, és ragasztó szalaggal rögzítsük a hossztoldást. Ragasztószalagként az egyszerű csomagoló szalag is megfelelő. Figyeljünk rá, hogy a hangszigetelőt ne lapoljuk át, hanem illesszük egymás mellé. Ez az ajzat a magas hangszigetelésének elérése mellett, max. 3mm-es egyenetlenségét is kompenzálja. A hangszigetelést a szalagparketta fektetési irányára merőlegesen helyezzük el! Hangszigetelés helyett alkalmazható a régi padlószőnyeg is. Ha nincs egyenetlenség a régi padlószőnyegen, és a küszöböknél illetve az ajtók alatt elfér magasságemelés rakjuk rá a régi padlószőnyegre a laminált padló lapokat. Padlófűtés esetén csak az arra megfelelő hangszigetelést használjon a laminált padló alá!

Laminált kicsomagolása

Figyeljen rá, hogy a laminált parketta csak közvetlenül a lerakás előtt legyen kicsomagolva. A laminált parketta, hogy nedvesség ne károsítsa, vízhatlan csomagolásban kapható.

Merre legyen a laminált parketta száliránya?

Milyen lehetőségeink vannak? A laminált padló száliránya a fény irányába fusson, vagy a bejáratra merőlegesen fusson, vagy szoba hosszára futtassuk a szálirányt. Válasszuk azt amelyiknél a laminált padló jobban mutat.

Webáruházunkban megtalálhatja az összes említett szerszámokat és szerszámgépeket.

Laminált parketta fektetése

Első sor lerakása

jelöljük átRakjuk le az első sort, kezdve az első laminált táblával. Kb. 10 mm-t hagyjunk el a fal és a laminált padló között, amit a 20-25 mm széles szegélyléc úgyis letakar. Ez a rés a hődilatáció miatt nélkülözhetetlen. Használhat hozzá laminált lerakó ékeket. Figyeljünk arra, hogy az oldalfalra merőlegesen tegyük le a laminált darabokat. Ha nem egyenes a fal, jelöljük át a laminált padlóra, majd vágjuk ki a felesleges részt. Itt is figyeljünk a 10mm-es dilatációs hézagra, amit mindegyik falsík esetében be kell tartani. A sorban az utolsót jelöljük át, figyelve itt is a 10mm-es dilatációs hézagra.

Méretre vágás

vágjuk méretreA laminált padló darabot a jelölés mentén vágjuk méretre, majd illesszük be. A vágásra a Wolfcraft LC250 és 300 laminált padló vágó készülékeket ajánlom. A laminált vágó használatánál nincs kosz, nem porol és zajtalan, roncsolás mentesen vág a speciális vágóél miatt. A vágóél fogai szinte harapják az anyagot, így szép lesz a vágás még a nútoknál is. A másik megoldás a dekopír állvány. Ez is gyors és pontos munkát tesz lehetővé.

Hődilatációs hézag

hődilatációs hézagAmikor leraktuk a sorban az utolsó laminált parketta darabot, helyezzük el a 10mm-es hődilatációs távolságot biztosító ékeket és csak utána kezdjünk egy másik sort. Ez a 10mm-es hézag - amit a szegély úgyis eltakar - fogja biztosítani azt, hogy a laminált parkettánk még a legnagyobb melegben sem púposodik fel. Az ék speciális kockás, barázdált felülete biztosítja hogy minden helyzetben ott marad, és kis mozgásokra sem lazul ki. Figyeljünk rá, hogy megfelelő rést tartsuk be, és minden laminált parketta darabot minimum kettő darab ékkel ékeljünk ki.

Második sor lerakása

második sorA második sor megkezdésekor ügyeljünk rá, hogy az eltolás minimum 40 cm legyen. Ha ez nincs meg, vágjunk le a laminált parkettából megfelelő darabot. Figyeljünk rá, hogy mindegyik laminált sornál ugyanannyi legyen az eltolás, így fog szépen kinézni. Ütköztesse a laminált parketta darabot és hajtsa le. Rakja össze az egész sort, és egyszerre csatlakoztassa az előző laminált parketta sorhoz. A nagy terek esetében ez több emberes művelet. Nem kell használnia a laminált parketta sor összeillesztéséhez sem kalapácsot, sem ütőfát, így a szomszédok sem fognak a zaj miatt méltatlankodni.

Ajtókeret alá illesztés

AjtókeretAz ajtókeret alá kell illeszteni a laminált padlót.  A laminált padló vastagságát ki kell vágnunk az ajtófélfából. Távtartóként használjunk egy laminált padló darabot, és az illesztőfűrész segítségével vágjuk be. A speciális fűrész hajlított nyele lehetővé teszi a padlószinten történő vágást. Végül, ha kell favésővel távolítsuk el a bevágott darabot.

Átmeneti profil lerakása

átmeneti profilAz átmeneti profil elhelyezésére akkor van szükség ha a helységek találkozásánál más a burkolat vagy szintkülönbség van. Használjunk olyan átmeneti profilt, aminek alsó befogóprofilja van. Ez a laminált padló hődilatációja miatt szükséges. Itt is figyeljünk a padló és az átmeneti profil alsó befogóprofilja közötti 10mm-es dilatációs résre. Ezt a fedőprofil úgyis eltakarja.

Nagyobb területre használjunk dilatációs profilt

táguláskiegyenlítőBármely szobánál aminek hossza vagy szélessége meghaladja a 8 métert a laminált padló lerakásakor tágulási azaz dilatációs profilokat kell elhelyezni. Ezek a laminált parkettához készült táguláskiegyenlítő profilok megfelelően illeszkednek a laminált padló szélkiképzéseihez.

Végén jöhet az átjelölő

átjelölőAz utolsó laminált padló sornál ügyeljünk arra  - ha lehetséges - ne legyen kisebb, mint 5 cm. Itt is meg kell hagyni a 10 mm-es tágulási hézagot. Az utolsó sor megjelölését a Wolfcraft laminált átjelölővel csináljuk. Az átjelöléssel nagyon pontos illesztést tudunk elérni még ferde vagy egyenletlen fal esetén is. Az átjelölő automatikusan figyelembe veszi a tágulási hézagot is, még a legbonyolultabb alakú fal esetében is tökéletes illesztést tudunk elérni a készülékkel.

Ha teljes egészében helyén van a laminált padló távolítsuk el az ékeket és felrakhatjuk a szegélylécet.

Hogyan rakjam fel a laminált parketta szegélylécét?

szögfelezőA laminált padló szegélylécének a felrakásához jól jön néhány ötletes segédeszköz. A szögfelező segítségével könnyen megmérhetünk bármilyen falszöget.

szögbeállításEz a mért szög egyszerűen átjelölhető, csak tegyük rá egy gérvágó fűrészre, és így könnyen beállítható a fűrész a megfelelő vágási szögre. A Wolfcraft átjelölő segítségével nagyon precíz, pontos szegélléc illesztéseket csinálhatunk.

szegélylécekHa nem most, akkor mikor? Remek alkalom a vezetékek eltüntetésére a szegélylécezés. A telefon, a hangszórókábel, az utp kábel mind eltüntethető ha a megfelelő lábazati szegélyt használjuk. Végre nem kell nézzük a kábelcsatornákat sem. Ha nem szeretnénk szegelni a szegélylécet, ragaszthatjuk is. A szilikon kinyomó a neoprén ragasztóval tökéletes erre a feladatra. Fontos, hogy a szegélylécet ne ragasszuk rá a laminált parkettára, erősítsük a falra, hagyjuk hogy a parketta alatta szabadon mozogjon.
 

Címkék: 

Hasonló termékek