Kalapácsok

A kalapács mind az otthoni barkácsolás, mind a mesteremberek alapvető szerszáma, nem hiányozhat egyetlen szerszámkészletből sem. Különböző típusai léteznek más és más fejformával és anyagból attól függően, hogy milyen munkához használják. A leggyakoribb típus az általános kalapács mellett a kőműves kalapács, az ácskalapács és a gumikalapács.

  • 131 termék

A kalapácsok különféle iparágakban használatosak, és a megfelelő típus kiválasztása a konkrét feladattól függ. Általában asztalosok, kőművesek, ácsok használják ezeket az eszközöket a mindennapi munkájuk során.

A kalapácsnyél anyaga többnyire fa vagy üvegszál erősítésű műanyag. Fontos a markolat ergonomikus kialakítása, valamint hogy a nyél jól illeszkedjen a fejhez, hogy hatékony és megfelelő erejű legyen az ütés.

A kalapács feje többnyire fémből készül, de vannak puha, gumi vagy műanyag fejű kalapácsok is.

Gumikalapácsok:

  • A gumikalapácsot olyan területeken alkalmazzák, ahol az acélkalapács nem használható a felület sérülékenysége miatt, például térkövezésnél, ajtótokok beillesztésénél, üvegezésnél, bútorok összeszerelésénél.

Ácskalapácsok :

  • Az ácskalapács fejének egyik oldala speciális karomban végződik a szegek kihúzása céljából. Az ergonomikusan kialakított markolat rezgéscsillapító eljárással készül, ezáltal minimalizálva a kéz és a csukló terhelését a folyamatos munkavégzés közben.

Kőműves kalapácsok :

  • A kőműves kalapácsok egyik oldalon elkeskenyedő fejjel készülnek, oldalán kis szeghúzó bemarással, vakolat bontására, vakolatverésre, különböző kőműves munkákhoz.

Kőtörő kalapácsok :

  • A kőtörő kalapácsok beton, kövezet feltöréséhez, kőfejtéshez használatosak.

Lakatos kalapács :

  • Az általános kalapács vagy elterjedtebb néven lakatos kalapács a mindennapi feladatokban nyújt segítséget.

A kalapácsok felépítése mellett fontos szerepet játszik a súlyuk is, mivel ez határozza meg az ütések erejét. Különböző méretű és súlyú kalapácsokat választanak a különböző feladatokhoz. Finomabb munkákhoz könnyebb kalapácsokat használnak, de pl. kőtöréshez, bontáshoz 3 -5 kg súlyú kalapácsot kell használni a nagyobb fizikai erő kifejtéséhez.