Hőlégfúvó pisztoly

Milyen hőlégfúvó pisztolyt vegyek?

hőlégfúvó pisztoly Mire figyeljünk a hőlégfúvó megvásárlása előtt, mit kell hogy tudjon?

Hőmérséklet állítás

A legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy mire használjuk a hőlégfúvót? Ha csak melegítésre vagy festékleégetésre akkor elegendő az olcsóbb 2-3 hőmérsékletet, pl 300 és 500°C-os beállítást tudó hőlégfúvó. A műanyag hegesztésnél már kell a hőmérséklet szabályozás, mivel más és más hőmérséklet kell az egyes műanyagfajták megolvasztásához.  A polipropilénnél 250°C, a PVC esetében 300°C és az ABS-nél 350°C az olvasztási hőmérséklet. Ezt a beállítást csak a hőmérséklet szabályozós hőlégfúvókkal tudjuk produkálni. Ezt a beállítást az Extol Premium, a Makita (HG551VK-tól felfele) és a Steinel (HL1910E-től felfele) hőlégfúvó tudja.
 

Hőmérséklet állítás és visszajelzés

  • Az olcsóbb hőlégfúvóknál egy meghatározott körülbelüli értéket tudunk beállítani ami általában 100, 300 és 500°C-fok, ennek a pontosságáról visszajelzést nem kapunk. Ilyenek az Extol Craft, Makita HG5012K, Steinel HL1400S, HL1610S és a HL1810S hőlégfúvók.
  • A következő kategóriába a csavarható pótméteres hőlégfúvók tartoznak. Ezeknél már van fokozatmentes hőmérséklet állítás, de még nem jelzi ki a beállított hőmérsékletet, azt nekünk kell megtanulni tapasztalati úton. (jelöljük be filctollal a beállító gombon). Ilyen többek között az Extol Premium kisebb hőlégfúvója, a Steinel HL1910E, HL1920E, a Makita HG551VK.
  • A felső kategória a ledes kijelzővel beállítható kifújási hőmérséklet. Ilyen a nagyobb Extol Prémium, a Steinel HL2010E-től felfele és a Makita HG651CK.

Elektronikai védelem

A Steinel E jelű hőlégfúvók (pl.HG2310E) mikroprocesszoros vezérléssel vannak szerelve. Ezek elektronikusan vezérelt hőlégfúvók. A levegősebességtől függetlenül a beállított hőfokot állítja elő, azonban ha ez károsítaná a hőlégfúvót (kis levegősebesség, magas hőmérséklet) akkor leszabályoz.  Ha meghaladja a megengedett hőmérsékletet hőlégfúvó belseje, leszabályozza magát, így elkerülve a a magas hőmérséklet miatti meghibásodást. Ez fontos szempont műanyag, pvc padló hegesztésnél, mert ebben az esetben nagyon le van szűkítve a hőlégfúvó fúvókája.

Garancia

Az Extol gépekre 1 év, a Makita gépekre internetes regisztrációval 1+2 év a garancia. A Steinel "HL" jellel kezdődő gépekre 3 év vagy 500 üzemóra, a "HG" jelű gépekre 1 év garancia van.

Kiegészítők

Ebben a Steinel tarol. Számtalan kiegészítő kapható hozzá. A Steinel kiegészítők ára jó, más márkákra is feltehetők, de csak némi igazítással. A Makita és a Bosch is gyárt még hőlégfúvó feltéteket, de jellemzően drágák. Az Extol nem gyárt hőlégfúvókra kiegészítőket.

Kifúvócső méretek

A hagyományos 34mm átmérőjű kifúvócsöves hőlégfúvó a legelterjedtebb. Ha lehet ezt válasszuk, ehhez van a legtöbb kiegészítő. Árulunk még 30mm átmérőjű kifújócsővel is Steinel ipari hőlégfúvót. Ehhez korlátozott a tartozék kínálat, de csak ipari, vastag, strapabíró anyagból készült tartozékok vannak hozzá. Itt az anyagvastagság a 4-5-szöröse a megszokott 34mm-es kiegészítőknek. Létezik még 50mm-es Steinel hőlégfúvó, de az csak speciális ipari használatra készül, mint a zsugorfóliázás csomagolásokon.. 

Melyiket érdemes...

Melyiket érdemes venni? Én a Steinel-re szavazok. Nagyon megbízható és számtalan kiegészítő kapható hozzá. Ha olcsó hőlégfúvó kell, az Extol Premium kisebb hőlégfúvóját ajánlom. A legtöbb vásárló a Steinel HL1910E vagy a HL2010E mellett dönt, egyetértek vele!
 

Címkék: 

Hasonló termékek