Wolfcraft lamellázó használata

lamella keksz

Házak Áruháza szerszámáruház kínálatában Ferm, Makita lamellamaró gép és Wolfcraft sarokcsiszolóra tehető lamellamaró feltét található. Ezek a gépek szerszámáruházunkban megvehetők, webshopunkban házhoz szállítva megrendelhetők.

Lamellázó avagy a lapostiplimaró története

A lamella keksz és a lamellázó gép feltalálása az egyik legnagyobb találmány a fafeldolgozásban az elmúlt 40 évben. A lamellázó gépet 1955-ben talált a fel a svájci Hermann Steiner ácsmester.

Lamellázó azaz lamella keksz kötés jellemzői

A lamellázó gép más néven lapostiplimaró fontos asztalosipari eszközzé vált a lamellázás feltalálása óta. A lamella keksz, azaz lapos tipli ellipszis alakú oldalán gömbölyített, felületén rovátkolt és 4mm vastag. Egy korábban mart horonyba illesszük a lamella kekszet. Ez a horony ellipszis alakú,

pontos beállítás

A lamellázás legfőbb előnye, hogy akkor is pontos méretre tudjuk igazítani a bútorlapot, ha egy-két milliméterrel odébb martuk a mélyedést, szemben a kerek fatiplivel. Ha ott elfúrtuk, kezdhetjük előröl a fatiplizést. Ez leegyszerűsíti a bútorlap elemek pontos beállítását a faragasztáskor.

erős kötés

A legfontosabb, hogy a lamella keksz felülete lényegesen nagyobb, mint egy kerek tipli, ezért sokkal nagyobb erővel tart.

bármilyen szögben

Nem csak derékszögben tudunk a Wolfcraft lamellázó feltét segítségével összekapcsolni bútorlapokat, hanem 45°-ban is. A Ferm, Bosch és Makita lamellázó állítható más fokosztásban is, így ezen lamellázó gépekkel olyan bútorokat készíthetünk, aminek tényleg csak a fantázia szab határt.

Lamellázó gépet nem csak két bútorlap összekapcsolására használhatjuk. A lamellázó segítségével készíthetünk nagy fatáblákat pl. asztallapnak, az asztalnak lábat rögzíthetünk. A lamellázó alkalmas horonymarásra üveg tolóajtó nútjának az elkészítéséhez is.

Lapostiplimaró és a lamella alkalmazási területei

pontos illesztés

A lamella keksz elterjedése annak köszönhető, hogy gyors és rendkívül pontos bútorlap illesztést tesz lehetővé olyan esetben is, amikor bonyolultabb bútorszerkezetet kell produkálnunk. Ilyen a például a tetőtéri beépített szekrénysor. A tetőlejtés következtében nemcsak derékszögű bútorlap illesztéseket kell kiviteleznünk, hanem szögben is találkoznak a bútorlapok. Ilyen esetben csak a lamellázó kötés a megfelelő.

bútorlapok

Lamellázó géppel sarokkötéseket  lehet készíteni gyorsan és egyszerűen. A lamellázó keksz segítségével tökéletesen kapcsolhatunk össze gérben vágott bútorlapokat pontos illesztéssel.

konyhai munkalap

Konyhai munkalapok illesztésénél, összecsapolásánál is alkalmazható a lamella keksz kötés. A lamella kötéssel kiválthatjuk a fatipli használatát. Gyorsabb és pontosabb kötést kapunk a lamella keksz használatával.

szárazon szerelve

Lamellázó kötéssel készülő bútort faragasztó nélkül, úgymond szárazon szerelve összeállíthatjuk, és leellenőrizhetjük, hogy minden ott van ahol elterveztük.

Lamella keksz méretek

keksz méretekA lamellázó keksz különböző méretekben készül: 0, 10 és 20-as. Ezt a méretet kell beállítanunk bármelyik lamellázó gépen. Azt, hogy melyik méretű lamellázó kekszet használjuk az a faanyag vastagságától függ. Mindenféleképpen a megfelelő méretű lamella kekszet használjuk. Aranyszabály a következő:

  • 10 - 12 mm vastagságú bútorlaphoz  0-ás lamellázó keksz,
  • 13 - 15 mm vastagságú bútorlaphoz  10-es lamellázó keksz,
  • 16 - 19 mm vastagságú bútorlaphoz  20-as lamellázó keksz alkalmazható

Ezekhez a lamellázó keksz méretekhez a lamellázó gépet az állítócsavarjával tudjuk beállítani a kívánt méretre.

Wolfcraft lamellázó feltét

A Wolfcraft lamellázó egyszerűen csatlakoztatható egy 115 vagy 125mm-es sarokcsiszolóra és már marhatunk is, csak ügyelni kell arra, hogy lamellázó hornyokat egymással pont szembe marjuk.

lamellázó

Vegyük le a a sarokcsiszoló vágókorong rögzítő tányérait és csavarjuk be a sarokcsiszoló menetes részét a Wolfcraft lamellázó feltét menetes furatába (1). A Wolfcraft lamellázó oldalsó tartóját (2) csavarozzuk a sarokcsiszoló gép azon menetes részébe a csavarokkal (3) amikbe az oldalsó fogantyút tesszük. Miután a Wolfcraft lamellázó feltét fent van a flexen, ellenőrizzük a 4mm vastag marótárcsa (4) rögzítését. Ez a marótárcsa kiáll a házból (5). Az hogy milyen messze, álljon ki a marótárcsa az állítócsavarral (6) kell beállítani. Az első konzolt (7) 90 és 45°-ban is lehet csatolni a Wolfcraft lamellázó házának az elejére.

Wolfcraft lamellázó használata

Sarokkötések készítése Wolfcraft lamellázó géppel

Jelölés

Jelölje meg az összecsapolandó táblákat egy-egy háromszöggel, hogy később tudja majd melyik lesz az oldalfal és melyik lesz az alsó és felső vízszintes rész. A csapolni kívánt bútorlapok méretétől függően középre is tegyünk lamella kekszet. A nagyobb illesztési hossz esetében több lamella kekszet is kell is tennünk. 

Jelölés

Ezeket a lamella kekszeknek a marási helyeket jelöljük fel mindkét munkadarab oldalára. Ezekből a jelölésekből tudjuk majd, hogy hol kell megcsinálni a marásokat a lamellázó géppel. A jelölések a keksz helyeinek középvonalát jelöljék. Ha hosszú a munkadarab úgy 25cm-ként tegyünk lamella kekszeket.

ellenőrzés

A munkapadba fogjon be egy bútorlapot. Ügyeljen arra, hogy a bútorlap pont merőlegesen álljon a munkapad síkjához képest. Ezt egy derékszög vonalzóval ellenőrizzük. A Wolfcraft lamellázó első konzolját állítsuk be a bútorlap vastagságának megfelelően. Ez az érték a bútorlap vastagságának a fele.

marás

Válasszuk ki a megfelelő méretű lamellázó kekszet. Állítsuk be a lamellázó gépen a marási mélységet (0, 10, 20) annak megfelelően, hogy milyen lamellázó kekszet használunk. Asztalosszorító vagy pillanatszorító segítségével szorítsa oda a már beszorított bútorlaphoz  lapoldali helyen marandó bútorlapot. A már felrajzolt jelöléseknél marja ki a lamella nútokat.

marás

A frontoldali lamella nútok elkészítéséhez fektesse a munkaasztalra a  bútorlapot, asztalosszorító segítségével rögzítse le, majd marja ki a lamella helyeket. Rakja be a lamella kekszeket, majd úgymond szárazon szerelve (ragasztó nélkül) rakja össze és ellenőrizze le az illesztéseket.

összeszerelés

Ha mindenhol megfelelően illeszkednek, ragasszuk össze és asztalosszorító használatával szorítsuk össze 12 óra hosszan. Természetesen ez a száradási idő a használt ragasztótól függ. A faragasztókra ráírják a préselési időt (ennyi ideig kell rajtahagynunk az asztalosszorítót) és a teljes száradási időt. Ne mozgassuk a munkadarabot a faragasztó teljes száradásáig!

T - lamella kötések elkészítése Wolfcraft lamellázó géppel

ellenőrzés

Állítsa be a két bútorlapot abba a pozícióba, ahol majd lesznek. Ellenőrizze le a derékszöget. Amikor megfelelő a lapok elhelyezkedése, jelölje be az illeszkedés helyét.

lapoldali marások

Hajtsa rá a bútorlapot a másikra, és illessze a jelölésre a felső bútorlap élét. Asztalosszorítókkal rögzítse a két bútorlapot a munkaasztalhoz. A Wolfcraft lamellázó első konzolját állítsuk be a  bútorlap vastagságának megfelelően. Ez az érték a bútorlap vastagságának a fele. Állítsuk be a lamellázó gépen a marási mélységet (0, 10, 20) annak megfelelően, hogy milyen lamellázó kekszet használunk. Csinálja meg a lapoldali marásokat a Wolfcraft lamellázó géppel, úgy hogy a felső bútorlapot használja megvezetésnek.

lamella rések

Ezek után a frontoldali lamella réseket marja ki. Ügyeljen rá, hogy a szembelévő lamella nútok egy vonalba kerüljenek. Segítség képpen ezeket is össze tudja jelölni, így könnyebb és pontosabb lesz a marás.

Tippek és trükkök a Wolfcraft lamellázó használatához

tegyünk támasztékot

Ha úgy szeretnénk elkészíteni a bútort, hogy az oldalfalba 5-10 cm magasságban csatlakozzon be az első vízszintes polc, akkor a lamellázó gép alá tegyünk támasztékot. A leeső bútorlap darabokat itt fel tudjuk használni.

marás

A Wolfcraft lamellázó gép előtéten a legkisebb beállítható bútorlapvastagság a 20mm, a Ferm, Bosch, Makita lamellázó esetében majdnem 0-tól állítható. Ha 20mm-nél vékonyabb bútorlapokat akarunk összekapcsolni, a Wolfcraft lamellázó feltétnél egy kis trükkel megtehetjük ezt. A lapoldali lamella marásnál a bútorlap éle alá tegyünk egy megfelelő vastagságú rétegelt lemezt. Úgy állítsuk be a magasságot, hogy a bútorlap élének közepére kerüljenek a marási helyek. 

alátét alkalmazása

Ha lamella maráskor például 12mm vastag bútorlapot használunk, ha 4mm-es rétegelt lemezzel pótoljuk ki a hiányzó vastagságot és 20mm-re állítjuk a lamellázó gépet, éppen középen fogunk marni. Mindenképpen tegyünk próbát, mivel a rétegelt lemezeket sem tized milliméteres pontossággal gyártják.

Front kötések a Wolfcraft lamellázó géppel

beállítás

Konyhai munkapultnál a felső munkafelület illesztése a fontos, ezért a lamellázó gépet felülről illesszük a maráskor. Ehhez a Wolfcraft lamellázó gépen állítsuk be az első ütközőt a megfelelő állásba, majd a lamella keksznek megfelelő marási mélységet és a konyhapult felületétől a megfelelő marási távolságot.

marjunk

Figyeljünk rá, hogy ne középre marjunk, hanem úgy a munkalap felületétől 6mm-re. Ez azért kell, mert a konyhai munkalapokat összehúzatással rögzítik egymáshoz. Az összehúzató szerkezethez fúrnunk kell egymással szemben 1-1 35mm átmérőjű lyukat. Ehhez egy olyan fenékfúró kell amit a kivetőpánt marásához is használunk. Az összehúzató rúd vájatát dekopírfűrész segítségével alakíthatjuk ki.

lamella keksz

Marjuk ki  a lamellázó géppel a lamella réseket. Itt is figyeljünk rá, hogy egymással szemben legyenek. A konyhai munkapult összeerősítésére 4-5 lamella kekszet használjunk, így a csatlakozás a két munkapult tetején mindig tökéletesen sík lesz.

Wolfcraft lamellázó a gérvágások illesztésénél

jelöljünk

Képkeretek, díszlécek, lécek gérbevágott felületeinek összekötéséhez is remekül használható a Wolfcraft lamellázó gép. Vágjuk gérbe a léceket, majd jelöljük ki a gérbevágott felület közepét. Ez lesz a lamella rés közepe.

marjunk

Marjuk ki a Wolfcraft lamellázó géppel a réseket. A lamellázó ház elején találhatók jelölések. A középső jelölést illesszük a lécen lévő jelöléshez és igy biztos pontosan fogunk marni. Itt is figyeljünk rá, hogy a megfelelő magasságban marjunk, lehetőleg középen. Felezzük meg a léc vastagságát.

ellenőrizzünk

Figyeljünk rá, hogy a megfelelő lamellázó kekszet használjuk és a használt lamellázó kekszhez állítsuk be a lamellázó gépet. Ha minden képkereten ill. díszlécen kimartuk a lamellázó kekszek helyét, szárazon szerelve ellenőrizzünk. Ha minden illesztés megfelelő lehet ragasztani. Ne felejtkezzünk el az asztalosszorítók használatáról.

gérvágással

A legszebb és legdekoratívabb bútorlap csatlakozás a gérvágással összeillesztett felület. Hátránya, hogy nagyon precíz munkát igényel. Kell hozzá egy nagyon pontos gérfűrész, és egy lapostiplimaró, itt a tipliző készülék már nem használható. Ha a szekrényt vagy a képen lévő pelenkázót, úgy készítjük el, hogy az oldalak gérbe vannak illesztve akkor lamellázó gépet kell használnunk.

45 fokos szög

A gérvágó fűrésszel pontos 45 fokos szögben vágjuk le a bútorlapokat. Fokozottan figyeljünk a pontosságra! Laminált pozdorja bútorlapnál ne használja a gérvágást, mert kitörik a széle! Használható a gérbe illesztés a puhafa, keményfa és rétegelt lemezeknél. A Wolfcraft lamellázó elejére a gérmarásnak megfelelő helyzetbe rögzítse az ütközőt.

jelöljön

Jelöljön, majd húzza meg ceruzával a szembelévő marási nút közepeket. A megfelelő lamellázó kekszet használjuk és a használt lamellázó kekszhez állítsuk be a lamellázó gépet. Gérbevágott bútorlapokból álló, lamella keksszel összeállított és ragasztott bútordarabok sokkal stabilabbak, mint a sima kötéssel készültek, mert egyenletesebb és jobb a nyomás eloszlás a csatlakozásoknál.

 Ferm, Makita, Bosch lamellamaró gép

lamellázó

Ezeknél a gépeknél a motorral egybe van építve a marószerkezet. Előnyük, hogy bármely szögbe állíthatók, míg  a Wolfcraft lamellázó feltét csak 0°, 45° és 90°-ba tud marni. A szög állíthatóság pl. tetőtéri bútoroknál, ahol nem biztos hogy a lejtés 45°-os elengedhetetlen.

Az oldalon bemutatott szerszámok kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.

Címkék: 

Hasonló termékek