Fejszék

A fejszék számos változatban léteznek, amelyek különböző célokra és feladatokra alkalmasak. Felhasználásuk szerint csoportosíthatók, mint gallyazó fejsze, ácsfejsze vagy hasító fejsze.

  • 43 termék

Fiskars X7 XS kis kemping fejsze 399mm

21 690 Ft
19 590 Ft
- 10 %

Fiskars X21 L hasító fejsze 1740g

33 970 Ft
30 570 Ft
- 10 %

Fiskars X27 XXL hasítófejsze 2700g

40 990 Ft
36 970 Ft
- 10 %

Bár a balta és a fejsze mindkettő olyan kerti szerszám, amelyeket fafeldolgozáshoz használnak, kialakításukban és a funkciójukban különböznek.

  • A legjelentősebb különbség a fej kialakításában rejlik. A fejsze feje nehezebb és vastagabb, a súly nagy részét a vágóélénél helyezik el.
  • A fejsze szélesebb fejjel rendelkezik, ezért olyan munkákhoz használják, amelyekhez nagyobb erőre és ellenállásra van szükség, például farönkök hasításához vagy rönkök megmunkálásához.
  • A fejsze általában hosszabb nyéllel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó nagyobb lendületet adjon a vágáshoz vagy a hasításhoz.

A fejszék számos változatban léteznek, amelyek különböző célokra és feladatokra alkalmasak.

A gallyazófejszék kiválóan használhatóak mindenfajta famegmunkáláshoz, gallyazáshoz és ácsmunkához. A hasító fejsze segítségével egyetlen csapással még a vastag rönköket is ketté tudják hasítani.

A hasító fejsze olyan fejszetípus, amelyet elsősorban farönkök hasítására terveztek. Feje nagyobb súlyú és vastagabb, mint a hagyományos vágófejszéé, és a pengéje szélesebb. Emiatt hatékonyabban képes a fadarabok szétválasztására és a farönkök hasítására. A hasító fejsze általában hosszabb nyéllel rendelkezik, ami további lendületet és erőt biztosít a hasításhoz.

A hasító fejszét főként tűzifa darabolásra, farönkök hasítására és nagyobb fadarabok megmunkálására használják. A hasító fejsze éle gyakran tompább lehet, mint a vágófejsze, mivel nem arra tervezték, hogy precíziós vágásokat végezzen. Ehelyett az élesség helyett a súly és az erő fontosabb szerepet kap.

A Fiskars fejszéi igazi remekei a fejszegyártásnak. Kialakításuknak köszönhetően akár egyetlen csapással kettévághatja a legvastagabb rönköket is. A fejszéket egy speciális fejkialakítás és bevonat jellemzi, amely a könnyű és erős nyéllel párosulva tökéletes egyensúlyt garantál használatuk folyamán.

Ultrakönnyű és tartós FiberComp™ nyél, mely minimalizálja az anyagfáradást és csaknem törhetetlenné teszi a fejszét. 35 fokos konvex vágószög, megerősített vágószélekkel, így kevésbé marad érzékeny a törésekkel szemben. A fejsze elnyeli a rázkódást, amivel így a munkavégzés folyamán kényelmes és biztonságos fogást tesz lehetővé.

Tökéletes egyensúly a fej és a nyél között, a lehető legbiztonságosabb, legkényelmesebb és leghatékonyabb lendítésért. Rezgésmentes, csúszásgátló markolatkidolgozás. A nyél visszahajló vége megakadályozza, hogy a fejsze vágás közben kicsússzon a kézből. A fejszékhez tartozó műanyag élvédő megkönnyíti és biztonságossá teszi a tárolást és a szállítást.

Több méretben elérhetőek, így mindenki megtalálhatja a maga igényéhez, az adott feladathoz a legmegfelelőbb eszközt.

A megfelelő fejsze kiválasztásában segíthet az alábbiak elvégzése : Fogja meg a fejsze nyelét a fej alatt úgy, hogy a fejsze párhuzamos maradjon a karral. Ha túllóg a nyél a vállon, válasszon rövidebb nyelű fejszét. Ha pont vállig ér, akkor ez a megfelelő hosszméret! Ezután fogja meg a fejszét a markolat végén úgy, hogy a feje a földön maradjon. Emelje fel a fejsze fejét, a csuklót a testhez közelítve. A fejszének függőleges helyzetben kell lennie ennek a mozdulatnak a végére. Ha nem tudja felemelni a fejszét így, akkor a fejsze túl nehéz.