Fatiplizés, facsapolás

facsapolás

A facsapolás során nagyon megkönnyíti a munkát a megfelelő facsapoló, fatipliző sablon ill. szerszám használata. A fatipliző, lamellázó szerszámok segítségével otthon házilag egyszerűen és gyorsan megcsinálhatjuk a könyvespolcot, bútorainkat és a konyhaszekrényt is. Az összes itt felsorolt fatipliző készülék és szerszám megrendelhető webáruházunkban, megvásárolható áruházunkban.

Milyen láthatatlan és erős fakötések vannak?

A facsapolás kerek fatipli használatával

Facsap, fatipliA legtöbbet használt facsapolás kerek tiplikkel. A nagy népszerűségnek az oka, hogy egyszerű a gyártása, és a használata. Csak egy fúrógép és a megfelelő fafúró szükséges. Mindkettő szinte minden háztartásban megtalálható.

Csak egy fatipliző készülék kell hozzá és elkészíthetjük bútorainkat nagyon pontos, asztalosipari minőségben.

Lamellózás, lamelló keksz segítségével

Lamelló keksz

Asztalosok körében nagy népszerűségnek örvend a lamellázó facsapozó használata. Az ovális formájú keksz-lemez előnye a facsappal szemben, hogy segítségével nem csak 90 és 180°-os kötést hozhatunk létre, hanem bármilyen szögű csapolást. Gyors csapolás: lamellázó gép vagy sarokcsiszolóra tehető Wolfcraft lamellózó feltét.

Fecskefarok marás, csapolás

Talán a legszebb, legdekoratívabb, de a legnehezebb csapolás a fecskefarok csapolás. Elkészítése kéziszerszámokkal nagy kézügyességet és nagy gyakorlatot igényel. Léteznek sablonok, melyek leegyszerűsítik a csapolást, de a művelethez kell egy felsőmaró is.

Facsapolás

FacsapolásA leggyakoribb fakötési technika - pozicionált lyukakat fúrunk  és beleragasztjuk a fatiplit. A lyukfúrást célszerű egy erre a célra kifejlesztett eszközökkel - ilyen a Wolfcraft facsapoló ill. fatipliző készülék, fafúró, és mélységhatároló - végezni, mely nagyban leegyszerűsíti az összeszerelés menetét. A fatiplit bükkfából gyártják. A hosszanti barázdák előnye, hogy helyet hagy a ragasztónak, jobban idomul a furat méreteihez, ezáltal jobban beleszorul, és a ragasztó is jobban tartja. Hatékony módszer és könnyen használható. Facsapoláskor megkívánt a nagy pontosság, amit már egy sima ceruzával végzett átjelöléssel nem tudunk megoldani. Ekkor segíthet a fatipliző készlet. A fatipliző segítségével összeállított bútorlapok lehetnek L és T alakú kötésűek.

Fatiplizés alapok

Mire figyeljek a fatiplizés közben?

 • Átjelölő használata

  A sarok L és T-kötéseknél a fatiplinek fúrt lyuk hosszúsága: maximum 2/3 bútorlap vastagság legyen.

 • A fatipli 2-3mm-rel rövidebb legyen, minta két lyuk együttes hossza. Ezáltal hagyunk egy kis levegőt a ragasztó száradásához is.
 • Ügyeljen arra, hogy ne fúrjon mélyebbre, mert egyik oldalra csúszhat a fatipli, és nem lesz elég erős a kötés. Ha viszont kisebb lyukat fúr, a fatipli felütközik és nem fog rendesen illeszkedni a két bútorlap. Használjon fúrószárra tehető mélységhatároló gyűrűket.
 • Mindig merőlegesen fúrjon!

Facsapolás lyuk hosszak

RagasztózásA tipli ideális hossza: A 2 bútorlapvastagság plusz 4-5 mm. Példa: ha a bútorlap vastagsága 18 mm, 8mm-es átmérőjű fatiplit tegyünk bele. Ha a tiplink 40mm hosszú az oldalfúrás mélysége a vastagság úgy 2/3-a azaz 12 mm. A homlokfúrás 40-12mm = 28mm + 2 mm hely a ragasztónak azaz 30mm a furatmélység. 12 mm-es bútorlap vastagságnál 6mm átmérőjű 30mm hosszú fatiplit használjunk, az oldalfurat 8 mm legyen, a homlokfúrást 24 mm mélységűre fúrjuk. A sík bútorlap csapolások esetén a furat mélysége a fatipli fele plusz az egyik oldalon 2mm legyen.

Milyen átmérőjű fatiplit használjak?

A fatipli átmérőjét a fa ill. a bútorlapvastagság 2/5 és 3/5-e közötti méretre válasszuk:

 • A 12-14 mm-es bútorlapoknál a 6 mm-es fatiplit,
 • A 15-18 mm-es bútorlapoknál a 8 mm-es fatiplit,
 • A 19-30 mm-es bútorlapoknál a 10mm-es fatiplit használja.

Használjunk Wolfcraft furat átjelölőt!

ÖsszeillesztésA fatiplizés átjelölő a kimondott fafúróval kombinálva nagy segítség a pontos furatok elkészítéséhez. Nagy illesztési pontosságot tesz lehetővé a facsapolás kivitelezésénél.

Hogyan csináljam a fatiplizést?

 1. Helyezzük bele a korábban, a fatipliknek kifúrt furatokba a furat átjelölőket. Illesszük össze a két munkadarabot. Kis erővel összenyomva a jelölő kijelöli a facsapolás pontjait. 
 2. Válasszuk ki a facsap átmérőjének megfelelő fafúrót.
 3. Erősítsük a fúróra a mélységhatároló gyűrűt.
 4. A felületre merőlegesen fúrjunk, kerüljük az oldalirányú nyomást.
 5. Mozgassuk a fafúrót be-ki, hogy a forgácsot kidolgozza a fúró.
 6. A fatiplizés során mindig a frontoldalra ragasszuk be a fatiplit.
 7. Győződjünk meg arról, hogy a fatipli csak max. 2/3 falap vastagságot áll ki a bútorlapból.
 8. Ragasztózzuk be a lyukakat, és illesszük össze. A facsapolás kötésnek köszönhetően öntartó lesz.
 9. Fektessük lapra az összeszerelésnél a munkadarabot, tehát az oldalára fektetve száradjon. Sokkal könnyebb a dolgunk, ha nem csak a ragasztó fogja össze a száradásig, hanem a gravitáció is segít nekünk.

Leegyszerűsíti a munkát, ha a fatiplizéshez való célszerszámot használunk.

Célszerszámok fatiplizéshez

Wolfcraft Mester fatipliző kéziszerszám

fatiplizőA Mester fatipliző sablon segítségével gyors a facsapolás szinte minden helyzetben. L sarok, vagy T illesztés vagy sík bútorlap kötésekhez. Nagy pontosság az összeszereléshez és könnyű kezelhetőség.

Wolfcraft univerzális fatipliző sablon

FacsapozóKülönösen nagy precizitás és pontosság köszönhető annak, hogy a fatipliző sablon alján a munkadarab egyik elemét a munkaasztalhoz rögzítjük, a másikat a facsapoló oldalára, és így munkadarabokon a facsapok helyét precízen kifúrhatjuk.

Wolfcraft fatipliző léc

FacsapozólécA Wolfcraft fatipliző léc csapos kötésekhez, kivetőpánt kijelöléshez, soroló lyukak fúrásához. 32mm lyuktávolságú furatok készítése a kivetőpántokhoz és a polctartó csapokhoz kitűnő sablon. Nagy segítség a Wolfcraft fatipliző léc és sablon ha variálható szekrény ill. polc sort készítünk.

Fatipliző tartozékok: fatipli, fúró, mélységhatároló

tartozékokKerek darabolt, recés fatipli 6, 8 és 10 mm átmérővel. A megfelelő átmérőjű fafúró a mélységállítóval. Fatipli furat átjelölő 6, 8 és 10 mm átmérővel.

Elektromos fúrógép és akkus csavarozó

fúrógépA csapoláshoz nem kell drága gép. Elég egy akkus fúró-csavarozó. Előnye hogy nincs vezeték ami mindenhová beakadhat. Ha nem akkus gépet, hanem elektromos fúrót használunk ügyeljünk rá, hogy kétsebességes legyen, vagy nyomatékszabályozással ellátott.

Az oldalon bemutatott szerszámok kaphatók üzletünkben, vagy megrendelhetők webáruházunkban.

Címkék: 

Hasonló termékek