Döntő-, hasítóék

A hasítóék egy olyan kisegítő eszköz, amelyet fadarabok hasítására, szétválasztására használnak. A hasítóék olyan helyzetekben hasznos, amikor vastagabb fadarabokat kell szétválasztani  kisebb darabokra, amelyeket aztán könnyebb kezelni vagy felhasználni. Gyakran alkalmazzák tűzifa vagy más faanyagok felaprításához.

  • 22 termék

A hasítóék akkor hasznos, amikor a fadarabokat nem lehet könnyen vagy hatékonyan darabolóval vagy más szerszámmal feldolgozni. Például vastagabb farönkök hasítására, tűzifa előállítására vagy faanyagok felaprítására az építkezési vagy tüzelőanyag-igények kielégítéséhez.

Használatakor a következőképp célszerű eljárni:

  • A fadarabot vagy farönköt a hasítópallón vagy a földön úgy kell elhelyezni, hogy a hasítóék szabadon le tudjon csapódni rá.

  • A hasítóék pengéjét a fadarab tetejére kell helyezni a hasítás irányába. Győződjön meg arról, hogy a hasítóék stabilan áll, és a feje a fadarab közepére irányuljon.

  • A hasítóék fejét a pengére irányuló oldalról meg kell ütni. Ehhez általában egy nagyobb fadarab vagy egy másik nehéz tárgy használható.

  • Az ütés eredményeként a hasítóék pengéje átüti a fadarabot, szétválasztva azt kisebb darabokra.

A döntőéket fakivágáskor a dőlés irányítására használják.