Balta, fejsze, hasítóék, rönkforgató

A baltához hasonló kéziszerszám a fejsze és a szekerce. Felépítésük megegyezik, de kialakításukban, fejkiképzésükben eltérnek egymástól. Nem a méret a lényeg, funkciójukban különböznek egymástól. A fejszét többnyire fák kivágására , míg a baltát többnyire fafeldolgozáshoz használják.

  • 106 termék

Fejszéket általában erdészek, favágók használnak a fák kivágására, és az erdőgazdálkodási munkákhoz. Több típusa van, ezek:

  • Erdei fejsze: Ez a hagyományos formájú fejsze, amelyet fák kivágásához és faragásához használnak.
  • Tábori fejsze: Egy könnyebb változat, amelyet kempingezés, túrázás vagy más szabadtéri tevékenységek során használnak. Általában egy kézben is könnyen kezelhető.
  • Hasítófejsze: Olyan fejsze, amelyet fadarabok hasításához terveztek. A fejsze feje nehéz és széles, hogy hatékonyan hasítsa el a fát.
  • Döntőfejsze: Ez a fejszetípus a fakivágás során használatos. A fejsze feje speciális kialakítású, hogy segítse a fát a kívánt irányba dönteni.

A baltát inkább otthoni fadarabolásra vagy tűzifa aprításhoz használják. A baltának rövidebb és szélesebb feje van, gyakran egyélű, és általában a vágásra összpontosít. Nyele rövidebb, amivel könnyebb manőverezni.

A szekerce többnyire ácsmunkákhoz való kéziszerszám, amit nem csak hasításra, hanem szeghúzásra is alkalmaznak. Rövid nyéllel rendelkezik, hogy könnyen lehessen egy kézzel dolgozni vele, jobb és bal kezes kivitelben is kapható. Az él alján szeghúzásra alkalmas vájat található, a foka pedig vastagított, kalapács kialakítású, így szegbeütésre is alkalmas.

A fejszék és balták éle éles, ezért a biztonságos szállításukhoz élvédő tok használata ajánlott.