Ágaprítók

Az ágaprító minden időszakban hatékonyan használható eszköz a faágak felaprításához és komposztálásához. Aprítógép segítségével a fák, bokrok levágott ágait, hajtásait pillanatok alatt értékes talajtakaró- vagy komposztanyaggá alakíthatja .

  • 5 termék

A sövénynyírás, gallyazás, metszés során keletkezett felhalmozódott kerti hulladéktól való megszabadulás időnként gondot okoz a kerttulajdonosok számára. A nagy, hosszú ágak nem férnek el a hulladékgyűjtő zsákokba, sok helyet foglalnak el a kertben.

A hosszabb ágak összeaprítása nemcsak időigényes, hanem fáradságos feladat is. Ebben segítenek az ágaprítók. Elektromos és benzines változatban kaphatók a kerti aprítógépek, melyek segítségével megkímélheti magát a fáradságos munkától, és pillanatok alatt feldarabolhatja a levágott ágakat, nyesedéket.

A felaprított kerti hulladék számos előnnyel jár :
  • Az aprítógéppel történő szecskázás akár 75%-kal is csökkentheti a keletkezett hulladék mennyiségét.
  • A felaprított anyagot komposztként, vagy talajtakaróként is használhatja. A gép a fás szárú növényeket összetöri, a könnyű, szerves hulladékot és a lombot felaprítja. Így jön létre az az értékes komposzt- és mulcs alapanyag, amelynek segítségével a kert ismét virágba borulhat.
  • A komposztált, aprított hulladék értékes tápanyagokat tartalmaz, felhasználásával nem szükséges kiegészítő műtrágyát használnia.
Milyen kerti aprítót vegyen ?

Ha van elektromos csatlakozási lehetősége, akkor választhat az elektromos vagy benzines aprítógépek között. Az elektromos csatlakozás nélküli telkeken végzett aprítási munkákhoz ideálisak a benzinmotoros modellek. Ezek a gépek nem a konnektorból merítik erejüket, hanem egy nagy teljesítményű, négyütemű benzinmotorból, így mindenhol használhatók, ahol szükség van rájuk.

Milyen kerti nyesedéket szeretne szecskázni? Fás sövénynyesedéket, ágakat vagy puhább, vékonyabb gallyakat ? Vagy ezt is azt is ? Vastagabb ágak, nagyobb mennyiség esetén különösen hasznos a hatékony, erős benzinmotoros aprító. 

Otthon a kertben nem akar zajos géppel dolgozni ? Az elektromos ágaprítók csendesek, károsanyag kibocsátásmentesek.

Az aprítógép típusai
  • Az aprítógépek két leggyakoribb típusa a hengeres és a késes aprítógép. Elsősorban a nyesedék aprítási technológiájában különböznek egymástól. A késes aprítógéppel a gyorsan forgó, éles pengék apró darabokra vágják a növényi maradványokat. Ezt az apróra vágott anyagot használhatja például talajtakarásra.
  • A hengeres aprítógéppel kiváló aprított anyagot állíthatunk elő a komposztáláshoz. Ezekben a modellekben a vágógörgők először felaprítják, majd összezúzzák az ágakat és a zöldhulladékot. Ez olyan szerves anyagot eredményez, amely rövid időn belül elrothad, így a mikroorganizmusok számára különösen egyszerű a komposztálás. A hengeres aprító másik előnye, hogy a vágóhengerek lassan húzzák be a fás szárú anyagokat, nem kell tolni, majd optimális módon felaprítják azokat.